Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 18:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Program do obróbki plików nagranych w 50i 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 26 maja 2016, 18:11
Posty: 1
Post Program do obróbki plików nagranych w 50i
Witam,

Jakis czas temu zakupiłem aparat i nagrałem trochę filmów z wakacji. Trochę się napracowałem i zmontowałem to w programie DaVinci Resolve. Nie zorientowałem się niestety w temacie i nagrywałem w 50i. DaVinci Resolve z tego co widzę ma możliowść eksportu w 24 kltakach. Więc po eksporcie kiedy wrzucę filmik na odtwarzacz z filtrem przeplotu to mimo iż przplot jest usunięty to obraz jest mało wyraźny i nie nadający się do ogladnia. Za postacami ciągną się ich duchy i nie wygląda to dobrze. I tu moje pytanie:

* Czy ktoś może orientuję się w DaVinci Resolve i wie jak temu zaradzić (uniknął bym ponownego montowania).
* Jeżlie pies już pogrzebany to jaki inny program polecicie który miałby możliwość eksportu w 50i.

Dodam, że film będzie odtwarzany raczej tylko na monitorze komputera na tą chwilę. Próbowalem dodać do Resolve efekt openfx-yadif który usuwa przeplot, ale nie udało mi się zaimplementować go do programu i nie wiem co robię źle.

Jestem laikiem, więc prosze o wyrozumiałość :wink:

Dzięki! :)


czwartek, 26 maja 2016, 18:30
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4595
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Program do obróbki plików nagranych w 50i
Może spróbuj program z dużo niższej półki, ale płatny (promocja akurat), i w pełnej wersji, a nie okrojony jak darmowa wersja której używasz:
http://sonyvegas.pl/movie_studio_13.htm - 99 zł.
Darmowe programy w pełnej wersji, to raczej na Linuksa, jak Kdenlive.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 27 maja 2016, 08:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 777
Lokalizacja: Polska
Post Re: Program do obróbki plików nagranych w 50i
Użyłeś niestety projektu 24p, czyli domyślnego i tak też materiał został wyrenderowany. Zanim wrzucisz pliki na timeline powinieneś ustawić projekt z odpowiednim fps. Masz jeszcze okienko z komunikatem i sugestią zmiany ustawienia projektu zgodnie z ustawieniami pliku, które wyskakuje w chwili gdy przeciągasz klip 50i na timeline 24p i to już koniec, jesli z tego nie skorzystasz masz projekt 24p ze źródłami 50i. Spróbuj jeszcze podczas eksportu pokombinować z ustawieniami, może coś to poprawi.
@kotin
Pozwolę się nie zgodzić. Jak spadać to z wysokiego konia :) Ressolve to świetny program i w dodatku darmowy. Niestety wszyscy chcieliby być mistrzami od chwili zainstalowania softu, a tak się nie da. Trzeba posiedzieć nad programem łyknąć wiedzy i dłubać,dłubać, dłubać. Skoro zmontował cały filmik w DaV, to widać program mu "usiadł" nie zniechęcił trudnym/nieszablonowym interfejsem.Używam DaV jako drugiego programu do trudniejszej koloryzacji i wiem, że za te pieniądze lepszego nie ma :)

_________________
OSX 10.14 - FCPX -HMC151 do sprzedania - C100-A7III - GH2 do sprzedania - TascamDR07


piątek, 27 maja 2016, 09:16
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4595
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Program do obróbki plików nagranych w 50i
Bardzo słusznie się nie zgadzasz, bo obiektywnie polecany przeze mnie amatorski Vegas Movie, nie ma startu do Ressolve. :D
W tym konkretnym przypadku pomyślałem jednak że fo13 powinien mieć prostą, łatwą do opanowania alternatywę, nawet kosztem wielu funkcji, ale bez ograniczeń Ressolve w tej wersji i z kompletem kodeków.
Ty używasz edytorów na co dzień. Opanowałeś je bezbłędnie, ale amator (jak ja) który zasiada na pewno nie codziennie do edycji, szybciej się odnajduje w prostym programie. Dlatego dałem fo13 wybór - nie wyrocznię. :wink:

PS Ja sam używam na szybko Cyberlinka, który teraz wyląduje w laptopie. Mam też w dużym komputerze Ediusa Neo + Imaginate, jakiś Magix z promocji i dostęp do darmowych wersji edytorów, ale to jak mam czas, bo nie mam w nich wprawy, co oczywiste. Teraz kupiłem Vegasa Pro. Widzisz Najrad nie wstydzę się - gdy zależy mi na czasie, użyć amatorskiego programu. Prosto, szybko, sprawnie, a dopieścić też można, w Ressolve na przykład, tyle że dłużej. :wink:
Zależy co się robi, ile mamy czasu, jakie wymagania.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 27 maja 2016, 10:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Program do obróbki plików nagranych w 50i
Ja tam od jakiegoś czasu polecam Magix Movie Edit Pro 2016. Dla domowego użytku w zupełności wystarczy. Jest prosty i dobrze. Co najważniejsze sam dużo podpowiada gdy coś jest nie tak. Chociażby ustawienie projektu. Gdy źle wybierzemy np. w 24p a kładziemy nagranie 50i od razu dostajemy informację, że nagranie nie jest zgodne z projektem. Wystarczy kliknąć odpowiedni "guzik" i mamy wszystko dopasowane
Obrazek
Jak zapomnimy zrobić rozdziałów - podpowiedź
Obrazek
Eksport też prosty - nawet nie trzeba umieć czytać :P
Obrazek
Dopasuje bitrate do nośnika
Obrazek
Dużo rzeczy robi z automatu ale też samemu można poszaleć
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ilość ścieżek i gotowych ustawień też sporo
Obrazek
Wsparcie IQS i nvidia
Obrazek
Obrazek
Podstawowe narzędzia też są:
Obrazek
Oś montażowa w różnych wariacjach
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I coś tam jeszcze. Jest to podstawowa wersja.


piątek, 27 maja 2016, 11:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 777
Lokalizacja: Polska
Post Re: Program do obróbki plików nagranych w 50i
kotin napisał(a):
Bardzo słusznie się nie zgadzasz, bo obiektywnie polecany przeze mnie amatorski Vegas Movie, nie ma startu do Ressolve. :D
W tym konkretnym przypadku pomyślałem jednak że fo13 powinien mieć prostą, łatwą do opanowania alternatywę, nawet kosztem wielu funkcji, ale bez ograniczeń Ressolve w tej wersji i z kompletem kodeków.
Ty używasz edytorów na co dzień. Opanowałeś je bezbłędnie, ale amator (jak ja) który zasiada na pewno nie codziennie do edycji, szybciej się odnajduje w prostym programie. Dlatego dałem fo13 wybór - nie wyrocznię. :wink:

PS Ja sam używam na szybko Cyberlinka, który teraz wyląduje w laptopie. Mam też w dużym komputerze Ediusa Neo + Imaginate, jakiś Magix z promocji i dostęp do darmowych wersji edytorów, ale to jak mam czas, bo nie mam w nich wprawy, co oczywiste. Teraz kupiłem Vegasa Pro. Widzisz Najrad nie wstydzę się - gdy zależy mi na czasie, użyć amatorskiego programu. Prosto, szybko, sprawnie, a dopieścić też można, w Ressolve na przykład, tyle że dłużej. :wink:
Zależy co się robi, ile mamy czasu, jakie wymagania.


Ja broń Boże nie w takim kontekście pisałem... Przeczytaj uważnie post autora :) On zaczyna od GoPro ale "sesje narzeczeńskie" i plenery są głównym tematem. Jak już ogarnie, że GoPro nie wystarczy, to kupi Lusterko i będziemy mieli następny post "jakiego edytora użyć" IMHO lepiej zacząć od tego na czym się ewentualnie skończy. Żeby nie było... Magixem zainteresowałem się natychmiast po pochlebnych ocenach kolegów z forum, ale widzę, że tylko na Windows. A mój komp z Windows ( P5Qpro+Q9550) najżońsza z żon wzięła we władanie, więc licencja jest już Jej :)

_________________
OSX 10.14 - FCPX -HMC151 do sprzedania - C100-A7III - GH2 do sprzedania - TascamDR07


piątek, 27 maja 2016, 13:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Program do obróbki plików nagranych w 50i
Cytuj:
A mój komp z Windows ( P5Qpro+Q9550) najżońsza z żon wzięła we władanie, więc licencja jest już Jej :)

Ja mam licencje Magixa na dwa stanowiska i spokojnie działa na dwóch różnych PC. Może też tak masz ? Chyba, że nie można PC i Mac. Licencjami można zarządzać ze strony producenta.


piątek, 27 maja 2016, 13:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 777
Lokalizacja: Polska
Post Re: Program do obróbki plików nagranych w 50i
mstmst napisał(a):
Cytuj:
A mój komp z Windows ( P5Qpro+Q9550) najżońsza z żon wzięła we władanie, więc licencja jest już Jej :)

Ja mam licencje Magixa na dwa stanowiska i spokojnie działa na dwóch różnych PC. Może też tak masz ? Chyba, że nie można PC i Mac. Licencjami można zarządzać ze strony producenta.

Dwie kwestie:
1. komputer mojej żony, jest komputerem mojej żony. Jak sobie nababra to prosi o pomoc. Jak ja przy nim usiądę, a ona sobie później nababra, to winien jestem ja bo do póki tam nie usiadłem to wszystko działało - pisząc o licencji maiłem na myśli Win7 :)
2. Chyba nie ma Magica na Maca - chyba, że coś niedoczytałem?

_________________
OSX 10.14 - FCPX -HMC151 do sprzedania - C100-A7III - GH2 do sprzedania - TascamDR07


piątek, 27 maja 2016, 14:28
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL