Teraz jest niedziela, 20 stycznia 2019, 21:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 jak wykonac taki efekt montazowy? 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post jak wykonac taki efekt montazowy?
krociutki klip (46') ->
https://mega.nz/#!ppZSkDIZ!3W7ZQeoUM3EK45DhNUrx5vgSU_Seq93-mjw57UW9GDo

czy mozecie podpowiedziec, w jaki sposob (opcje, plugin...) wykonano efekt montazowy w ponizszych miejscach (czasy podane w miare dokladnie, efekt bywa wzmacniany w miare uplywu czasu, ale wiadomo o co chodzi):
- 00:00:14 (zdaje sie, ze efekt jest nie tylko na ujeciu 14', ale dalsze ujecie tez "jada" na nim, aczkolwiek nie jestem tego pewien...)
- 00:00:42

Oczywiscie pytanie o metode na taki efekt powinno zawierac doprecyzowanie nazwy oprogr. do montazu. Nie wiem, w czym to montowano.
Przeto zakladam, ze odpowiedz moze zawierac: w avid zrobisz to tak, w FC - tak, w AP zas tak, etc.
Zobowiazany za odpowiedzi.


sobota, 16 lipca 2016, 16:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: jak wykonac taki efekt montazowy?
bierzesz byle filtr do starego filmu albo sam robisz kombinacją b&w/sepia, dust/median itp. można użyć gotowych aniamacji z kanałem alpha chociażby z adorage

powielasz sobie klip, ustawiasz jeden nad drugi, na dolny zakładasz sobie swoją kombinację robiącą stary film a górny w miejscu którym Ci pasuje fadeujesz zakładką albo zerujesz "opacity" po kl. kluczowych

w sumie w każdym programie robi się to tak samo, wyjątek może być taki, że program ma jedną ścieżkę to przecinasz klip w miejscu zmiany, na drugą część nakładasz swoją kombinację filtrów i łączysz to zwykłym przenikiem


sobota, 16 lipca 2016, 16:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 369
Post Re: jak wykonac taki efekt montazowy?
https://www.youtube.com/watch?v=RDwI3d7 ... e=youtu.be

_________________
Magix Video Pro X i inne Poradniki YT - Klik


poniedziałek, 18 lipca 2016, 14:03
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post Re: jak wykonac taki efekt montazowy?
Degenerado napisał(a):
bierzesz byle filtr do starego filmu
[.......]
łączysz to zwykłym przenikiem

dzieki; nie da sie ukryc, ze musze to przepracowac, montazysta w mig lapie, ja - musze to rozszyfrowac, przerobic ze skrotowca-slangu na pl :)


środa, 20 lipca 2016, 00:25
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post Re: jak wykonac taki efekt montazowy?
fransua napisał(a):
https://www.youtube.com/watch?v=RDwI3d7Ypy8&feature=youtu.be

precyzyjnie napisze:
nie chodzilo mi o efekt starego filmu, gdyby o to chodzilo - tak bym to nazwal.
Ja mialem na mysli cos innego: te efekty, ktore pozakladali w krotkim klipie podanym przeze mnie, maja swoj czas, mozna rzec, ze sa coraz intensywniejsze, az do absurdu w sile, a to juz kopletnie mnie nie interesuje.
Natomiast:
jest taki moment w efektowaniu, to jest tuz tuz po utracie koloru, gdy widze, ze obraz ktory mial (jakos to musze nazwac, wiec bez bicia :) "cyfrowa fakture", nabiera innego charakteru - staje sie jakby obrazem na tasmie celuloidowej. Byc moze ja to tylko widze. Oczywiscie to nie jest walor pt. "tasma celuloidowa" i nie oszukuje b. dobrze , ale cos jest na rzeczy. Przez moment mam takie wrazenie. Bo potem juz jest przesada i robi sie prostacki bigos efektowy.
Czyli , tak naprawde, pytalem o efekty, ktore skromniej zastosowane, moga prosto symulowac celuloid. Ja to tutaj zobaczylem przez moment.


środa, 20 lipca 2016, 00:38
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4620
Lokalizacja: Tczew
Post Re: jak wykonac taki efekt montazowy?
Ja widzę tam jeszcze rozmycie, albo inny sposób utraty ostrości.

_________________
最诚挚的问候


środa, 20 lipca 2016, 07:49
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 02:34
Posty: 121
Post Re: jak wykonac taki efekt montazowy?
kotin napisał(a):
Ja widzę tam jeszcze rozmycie, albo inny sposób utraty ostrości.

by nie powiedziec: "prawie zwlaszcza" rozmycie, albo inny sposób utraty ostrości...


środa, 20 lipca 2016, 17:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL