Teraz jest poniedziałek, 9 grudnia 2019, 12:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Problem z kodekami z paczek renderowanie w Premiere Elements 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Problem z kodekami z paczek renderowanie w Premiere Elements
Materiał wideo pochodzi z 2 kamer go pro black (50 kl/s) ujecia z drona oraz z kamery stacjonarnej sony fdr ax-1 również 50 kl full hd.
Wcześniej nie miałem problemu ale płyta główna mi sie posypała i mam nowa.
Postanowiłem postawić na nowo system i zainstalowałem sony vegas w którym po ciężkiej batalii udało mi się znalesc opcje poprawnego wyrenderowania tzn ustawilem na best i wideo ze slubu wyrenderowalo mi sie poprawnie bez zadnych artefaktow i migotania obrazu na białych elementach.
Ale po wrzuceniu do adobe premiere pro elements w celu zrobienia menu po wyrenderowaniu wszystko zaczyna sie od poczatku obraz miga jakby brakowało wewnętrznego kodeka.
Obraz wyrenderowany z vegasa jest juz w 25 kl full hd czysty ładny po wrzuceniu do adobe premiere elements i wyrenderowaniu menu zachowujac klatkarz system pal i full hd obraz sie psuje - wystepuja drobne artefakty migotania obrazu w bialych partiach.

Moj komputer:
Plyta główna: ASUS X99 A II
PROCESOR I7- 6 RDZENI - 12 WATKOW - LGA 2011V3
RAM: DDR4 CRUCIAL 2133 MHZ
GRAFIKA: RADEON R9 280 X 3 GB RAMU GIGABYTE
ZASILACZ STABILNY BE QUI ET 730 W BRONZ CERTYFIKATE
DYSK CRUCIAL SSD 256 GB
SYSTEM WINDOWS 8.1 64 BIT

WCZEŚNIEJ PRZEZ 1,5 ROKU WSZYSTKO CHODZIŁO STABILNIE NA INNEJ PLYCIE MSI SLI PLUS
KODEKI ZAINSTALOWANE K-LITLE CODEC PACK, FFDSHOW,GOPRO, DODAM ZE INSTALOWALEM OD NOWA WSZYSTKO NA WIN 8.1 POZNIEJ SZUKALEM POMOCY NA WINDOW 10 I POWROCILEM DO WINDOWS 8.1 I DALEJ TO SAMO
CHLODZENIE BE QUIET WYDAJNE NA PROCESOR

Bardzo proszę jeśli ktoś coś wie na ten temat i może mi pomóc będę wdzięczny :)


poniedziałek, 25 lipca 2016, 01:41
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: problem z renderowaniem w adobe premiere elements
"KODEKI ZAINSTALOWANE K-LITLE CODEC PACK, FFDSHOW"

do żadnego systemu montażowego się tego nie instaluje, chyba, że masz pojęcie jak to skonfigurować, żeby z automatu nie przeliczało jeszcze raz eksportowanego materiału, w momencie kiedy masz paczki kodeków w systemie to nie o czym gadać bo może się dziać dosłownie wszystko


poniedziałek, 25 lipca 2016, 05:52
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4911
Lokalizacja: Tczew
Post Re: problem z renderowaniem w adobe premiere elements
No niestety tak jest, że kodeki z paczek, nie są optymalizowane pod kątem zgodności z kodekami systemowymi i tymi używanymi przez programy do edycji. Zmieniają dowolnie biblioteki dll. kodeków zastanych, wymuszają swoje parametry, a ich niekompatybilność prowadzi niekiedy wręcz do błędów w wyświetlanym obrazie.
To przedszkole montażysty, ciągle aktualne i ciągle powraca, jak kiedyś pytanie o przeplot.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 25 lipca 2016, 08:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Problem z kodekami z paczek renderowanie w Premiere Elements
Wcześniej korzystałem z takiego zestawu kodeków i nie miałem problemu z tymi programami , dopiero po przeinstalowaniu systemu windows 8.1 kiedy zainstalowałem wszystko od nowa zaczęła się jazda. Niestety sony vegas nie ma wbudowanych kodeków, po odinstalowaniu kodeków wszystko się tnie dlatego zawsze instaluje kodeki. Jestem początkującym kamerzystą i dlatego proszę chociaż o radę czy dalej muszę się bawić z tymi kodekami i próbować do skutku, czy lepiej może przerzucić się na inny program do obróbki video, myślałem że to może jakiś problem z moją kartą graficzną ale wcześniej wszystko grało sam już niewiem w jaki sposób mogę sprawdzić co jest nie tak.


poniedziałek, 25 lipca 2016, 11:29
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem z kodekami z paczek renderowanie w Premiere Elements
ani sony vegas ani premiere nie maja problemów z kodekami, jakies banialuki prawisz kolego, zdarzają się jakies pojedyncze wynalazki ale wtedy na ogol taki kodek instaluje się z oprogramowaniem od kamery, nie podmienia nakładki, nie używa ffdshowa i jest to całkowicie osobny nie ingerujący w kodeki systemowe czy samego programu montażowego importer i eksporter

z tego co piszesz to wygląda na to ze masz bajzel w tym windowsie i sam się nie orientujesz co i dlaczego nie działa, chyba ze używasz jakiś triali spiraconych to wtedy fakt, sa albo raczej mogą byc limity w presetach, kodekach itp.

podwies probke tego materialu co to go nic nei czyta i klite jest do niego potrzebny to się sprawdzi o co chodzi


poniedziałek, 25 lipca 2016, 12:39
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4911
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Problem z kodekami z paczek renderowanie w Premiere Elements
marcinvideo napisał(a):
... Niestety sony vegas nie ma wbudowanych kodeków...

Chyba pirat. :mrgreen: Każdy program do edycji ma, ten też:
http://www.sonycreativesoftware.com/vegaspro/techspec

PS Pisałem na raty, w sumie już niepotrzebnie.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 25 lipca 2016, 12:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem z kodekami z paczek renderowanie w Premiere Elements
kurcze... no nawet pirata można dobrze postawić, obstawiam raczej bajzel w windzie


poniedziałek, 25 lipca 2016, 12:47
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4911
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Problem z kodekami z paczek renderowanie w Premiere Elements
:lol: To ja obstawię że nie zainstalował w ogóle, albo zainstalował, a potem aktualizował QT Pro. :wink:

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 25 lipca 2016, 12:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z kodekami z paczek renderowanie w Premiere Elements
Premiere Elements w przeciwieństwie od starszego brata obsługuje QSV.
Kodeku więc to sprawa drugorzędna, bo nadrzędne są sterowniki, które potrafią zrobić z tego użytek, więc przejdźmy do prawidłowej konfiguracji podłączonych monitorów.
1 monitor podpięty pod wyjście zintegrowanej karty graficznej.
2 monitor podpięty pod zewnętrzną kartę graficzną.
Premiere Elements podobnie jak Magix, Edius, Vegas 15 mogą działać tylko na jednym monitorze, warunkiem jest podłączenie go pod zintegrowaną karę graficzną i w niektórych ustawienie go jako monitora głównego.
Windows 10 podobno coś zmienia w tej materii, podobnie jak stare Virtu, ale u mnie się nie sprawował i również pracuje na 8.1, a w nim jest jak opisywałem wyżej.
Powinieneś dbać o aktualizację sterowników Intela(zainstaluj autoupdate, sam wyszuka i zaproponuje).

Jak już tak zrobisz napisz czy problem się powtarza, a jeśli tak to na jakich źródłach(użyj MediaInfo i skopiuj wszystko z zakładki HTML).

EDIT
Lipca 2016... lol jak stracić czas na nikomu nie potrzebna odpowiedź...

_________________
Obrazek


sobota, 25 listopada 2017, 22:00
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL