Teraz jest niedziela, 15 grudnia 2019, 06:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Dwa pytania dotyczące Ediusa 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 17:09
Posty: 75
Lokalizacja: Kraków
Post Dwa pytania dotyczące Ediusa
Edius 6
Nie wiem skąd mi się to wzięło ale:
1. Podczas wstawiania na ścieżkę AV sekwencji robi mi się dodatkowa ścieżka audio - gdzie to wyłączyć?
2. Edius w folderach tworzy WaveForm cache file i seek information file robiąc mi bałagan. Jak to wyłączyć?


czwartek, 11 sierpnia 2016, 11:53
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4925
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Dwa pytania dotyczące Ediusa
Widzę że etatowy użytkownik Ediusa - robertnik się gdzieś z forum oddalił, ale jak tam, dałeś radę, czy czekamy dalej na odpowiedź?

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 16 sierpnia 2016, 15:05
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 17:09
Posty: 75
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Dwa pytania dotyczące Ediusa
Czekamy, czekamy. Mam to już od jakiegoś czasu.


wtorek, 16 sierpnia 2016, 17:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 459
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Dwa pytania dotyczące Ediusa
PRYZMAT(0) napisał(a):
Edius 6
Nie wiem skąd mi się to wzięło ale:
1. Podczas wstawiania na ścieżkę AV sekwencji robi mi się dodatkowa ścieżka audio - gdzie to wyłączyć?
2. Edius w folderach tworzy WaveForm cache file i seek information file robiąc mi bałagan. Jak to wyłączyć?



ad 1. nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeżeli masz projekt np 4 ścieżkowy to podczas umieszczania takiej sekwencji na timeline domyslnie edek dodaje ścieżki z sekwencji. Są 2 rozwiazania - zmienic ustawienia projektu na np 2 ściezki lub umieszczając za pomoca myszki konkretna sekwencje na timeline podczas wklejania przy wcisnietym jeszcze lewokliku delikatnie przesunąc strzałkę/kursor myski w górę - wtedy edek pominie dodawanie sciezek audio na timeline glownym pod wklejaną sekwencją...

ad 2. funkcji wyłaczyc się z tego co wiem się nie da - edek dmyslnie tworzy te pliki. Ale z poziomu programu możesz zmienić filtr przy szukaniu klipów z "all files" na "clip files" - beda widoczne tylko clipy. Co do katalogu to można napisać prosty skrypcik w cmd żeby wszystkie pliki pomocnicze były usuwane po skonczonej sesji.
Nie wiem na ile pomogłem, ale jak by co to daj znac ;-)

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


wtorek, 16 sierpnia 2016, 22:10
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 17:09
Posty: 75
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Dwa pytania dotyczące Ediusa
Dzięki za odpowiedź.

No właśnie spróbowałem sekwencję tylko ze ścieżki 1VA, położona z powrotem na 1 VA dodaje drugą ścieżkę audio na 1A, położona na 2V daje dwie ścieżki audio 2 i 3. Już kiedyś miałem z tym problem ale nie mogę znaleźć posta. |Coś jest gdzieś źle ustawione.

Te pliki WaveForm cache file i seek information file nie są widoczne z poziomu Edka one są widoczne po prostu przy przeszukiwaniu folderów z poziomu windowsa.


środa, 17 sierpnia 2016, 11:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 459
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Dwa pytania dotyczące Ediusa
PRYZMAT(0) napisał(a):
Dzięki za odpowiedź.

No właśnie spróbowałem sekwencję tylko ze ścieżki 1VA, położona z powrotem na 1 VA dodaje drugą ścieżkę audio na 1A, położona na 2V daje dwie ścieżki audio 2 i 3. Już kiedyś miałem z tym problem ale nie mogę znaleźć posta. |Coś jest gdzieś źle ustawione.

Te pliki WaveForm cache file i seek information file nie są widoczne z poziomu Edka one są widoczne po prostu przy przeszukiwaniu folderów z poziomu windowsa.


A projekt masz ustawiony na 2 ścieżki audio? czy na 4? Cos pogmeram może znajdę ;-)
Co do plików pomocniczych to pamietam że gdzieś kiedys na forum gv była ta kwestia poruszana i tam definitywnie powiaedziana że sie nie da tego wyłaczyć. Ja się przyzwyczaiłem i jak potrzebuję zrobic porządek to 2 ruchami kasuję je ;-) W brew pozorom pliki są przydatne akurat dla mnie bo widze z poziomu windy, które edek potrzebował w projekcie i z których katalogów sczytywał i zaciągał do siebie ;-)

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


środa, 17 sierpnia 2016, 11:40
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 17:09
Posty: 75
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Dwa pytania dotyczące Ediusa
O to to, miałem 4 kanały a głowę bym sobie dał uciąć, że ustawiłem dwa... No to jedna sprawa załatwiona, dzięki :)
Tych plików wcześniej nie miałem, po instalacji Edka na nowym kompie mi się to pojawiło.


środa, 17 sierpnia 2016, 12:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 459
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Dwa pytania dotyczące Ediusa
PRYZMAT(0) napisał(a):
(...)
Tych plików wcześniej nie miałem, po instalacji Edka na nowym kompie mi się to pojawiło.

Odkąd używam edka to te pliki zawsze były... Tam gdzie edek "zajrzał" tworzył sobie pliki pomocnicze. Wieczorem pogmeram może to kwestia jakiegoś ptaszka ;-)

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


środa, 17 sierpnia 2016, 15:09
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL