Teraz jest czwartek, 13 grudnia 2018, 17:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Wolny rendering 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 10 sierpnia 2015, 16:18
Posty: 27
Post Wolny rendering
Witam.
Od niedawna mam nowego kompa:
-6700K
-32GB RAM
-2x GTX 1080 SLI

Używam Adobe After Effects CC 2015.
Mimo wszystko wydaje mi sie ze wolno renderuje.
Rendering 5 sek skomplikanowanej sceny zajmuje 34min.

Czy ten program wykorzystuje GTX 1080 ?


Ostatnio edytowano środa, 16 listopada 2016, 19:02 przez Hghormone, łącznie edytowano 2 razy

środa, 16 listopada 2016, 18:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 1 października 2013, 15:45
Posty: 50
Post Re: Wolny rendering
Rendering zależy od wielu czynników, programu i ustawień (w Adobe Premierze trzeba dodać wpis - było na forum, Vegas - wcześniejsze wersje miały problem z kartami grafiki), użytych filtrów, pluginów, konfiguracji dysków itp.


środa, 16 listopada 2016, 18:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 363
Post Re: Wolny rendering
A o jaki program chodzi ?

_________________
Magix Video Pro X i inne Poradniki YT - Klik


środa, 16 listopada 2016, 18:51
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 10 sierpnia 2015, 16:18
Posty: 27
Post Re: Wolny rendering
After Effects CC 2015
Gdy wchodze W Edit/Preferences/Previevs i wybieram GPU Informations to pod Ray-Tracing jest napisane "(GPU not available - incompatible device or display driver)".


środa, 16 listopada 2016, 19:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Wolny rendering
możesz tą scenę podesłać na próbę ? którą masz wersję premierea ? 2017 ?

komunikat o raytracingu mówi tylko o tym, że nie ma go w podglądzie, przy eksporcie to nie ma znaczenia


środa, 16 listopada 2016, 19:25
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 10 sierpnia 2015, 16:18
Posty: 27
Post Re: Wolny rendering
Adobe After Effects CC 2105
Adobe Premiere CC 2015

W AE przy renderingu wykorzystanie mojej karty graf jest 15% , a procesora prawie 100%.
Tak jakby w renderingu wogole nie byla wykorzytsywana k.graf.


środa, 16 listopada 2016, 19:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Wolny rendering
teoretycznie może tak być bo pascale sa kiepskie do renderingu ale ciężko powiedzieć dokładnie bez sceny samej i porównania na innym konfigu


środa, 16 listopada 2016, 20:00
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 10 sierpnia 2015, 16:18
Posty: 27
Post Re: Wolny rendering
Bardziej bym powiedzial, ze zbyt nowa karta i AE nie jest jeszcze zoptymalizowany pod nią, bo moc w tych kartach jest spora :)

https://megawrzuta.pl/download/b99056b8 ... b88f3.html

To jest przykladowa scena sciagnieta shareAE.com


środa, 16 listopada 2016, 20:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Wolny rendering
to nie jest kwestia optymalizacji, z generacji na generacje coraz więcej shaderów liczy pojedynczą operację i w grach masz super hiper moc a w obliczeniach +5% do gtxa 780

jak chcesz to pchnij wetransferem na degeneradomds@gmail.com i zerknę czy da się coś zrobić w konfigu czy po prostu trzeba z tym żyć (jak masz mozliwosc to sprawdz aftera 2017)


środa, 16 listopada 2016, 20:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 10 sierpnia 2015, 16:18
Posty: 27
Post Re: Wolny rendering
Sprobuje jutro na AE 2017.

W AE 2017 powinno lepiej to liczyc ?


środa, 16 listopada 2016, 20:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 10 sierpnia 2015, 16:18
Posty: 27
Post Re: Wolny rendering
Probowałem AE 2017 i Premiere 2017, niestety bez zmian.
Przy renderingu i previev moje karty wogóle nie są używane.


sobota, 19 listopada 2016, 14:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Wolny rendering
Zainstaluj modowane sterowniki od quadro, nie uzywaj najnowszych 3 releasow zwyklych sterow, wiecej bez projektu nie ma co wymyslac


sobota, 19 listopada 2016, 14:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 10 sierpnia 2015, 16:18
Posty: 27
Post Re: Wolny rendering
No własnie u mnie wyglada tak jakby nie moje sterowniki nie obsługiwaly CUDA.
Probowałem nawet zainstalowac sterowiniki Cuda stad : https://developer.nvidia.com/cuda-downloads

Ale bez zmian.


sobota, 19 listopada 2016, 14:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL