Teraz jest środa, 16 stycznia 2019, 14:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Jak skompresować, ograniczyć pasmo analogowego obrazu? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 19 marca 2016, 18:14
Posty: 23
Post Jak skompresować, ograniczyć pasmo analogowego obrazu?
Witam. Moim celem jest ograniczenie szerokości pasma analogowego obrazu do około 16 kHz (jeszcze będę z tą wartością eksperymentował). Potrzebne będą takie operacje jak rozdzielenie sygnału na luminację i chrominację, zmniejszanie rozdzielczości pionowej i poziomej obrazu, zmniejszenie liczby ramek i wysłanie sygnału wyjściowego z już zmienionymi parametrami. Ktoś mi radził, że takie operacje najczęściej wykonuje się cyfrowo i można wykonać ją na komputerze. Tylko nie wiem, co potrzeba, żeby na komputerze obrobić sygnał i poprowadzić go do wyjścia analogowego. Czy potrzebuję karty wideo? I jeśli tak to jakiej? Czy wystarczy wyjście S-Video lub wyjście audio (z racji wąskiego pasma sygnał powinien się zmieścić)? I czy istnieje oprogramowanie pozwalające na modyfikację sygnału w ten sposób? A jak nie da się tego zrobić na komputerze to istnieją jakieś niedrogie metody cyfrowe lub analogowe?


niedziela, 27 listopada 2016, 18:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 355
Post Re: Jak skompresować, ograniczyć pasmo analogowego obrazu?
Pasmo 16 khz ledwo co obejmuje sygnał synchronizacji poziomej linii w sygnale SD PAL/NTSC... Do czego potrzebna tak obróbka sygnału wideo?
QB

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


poniedziałek, 28 listopada 2016, 00:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 19 marca 2016, 18:14
Posty: 23
Post Re: Jak skompresować, ograniczyć pasmo analogowego obrazu?
Eksperymentuję z sygnałami obrazu i chciałbym popróbować ze zmniejszaniem szerokości pasma. 16 kHz bo chciałbym zobaczyć jak by wyglądał obraz wciśnięty w nośnik audio (np. kasetę magnetofonową). Zdaję sobie sprawę, że rozdzielczość byłaby bardzo niska, a o kolorze być może musiałbym całkowicie zapomnieć.

Nikt na elektrodzie nie negował możliwości przesyłu obrazu w takim paśmie, była mowa tylko o tym, że musiałbym wymyślić własny system obrazu czyli zmanipulować liczbą linii poziomych, pionowych, liczbą klatek i liczbą linii poziomych i pionowych koloru (o ile by był). Czy więc źle mówili? Jak tak to jakie pasmo jest absolutnym minimum, żeby przesłać jakikolwiek obraz?

Czytałem, że w latach 30. prowadzono eksperymenty z taką telewizją. i właśnie pasmo było też niewielkie, liczone w dziesiątkach kHz.


poniedziałek, 28 listopada 2016, 18:57
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: Jak skompresować, ograniczyć pasmo analogowego obrazu?
z tego co pamiętam z dawnych czasów, to sygnał 16KHz pozwoliłby na zapis jakichś 8000 punktów, czyli powiedzmy 64 linie po 128 pikseli raz na sekundę... niewiele. na komputerze oczywiście możesz taki obraz uzyskać, na wejściu mógłbyś mieć dowolne urządzenie, ale pytanie CO DALEJ? możesz wypuścić sygnał audio i coś dalej z nim robić, nic nie stoi na przeszkodzie. ale jakoś musisz ten sygnał odebrać i wyświetlić. co planujesz? telewizorek analogowy we własnym standardzie tv?
niektórzy wykorzystują stereofoniczny sygnał audio do sterowania oscyloskopem XY i wtedy wygląda to tak:
https://www.youtube.com/watch?v=s1eNjUgaB-g
ale tu masz sygnał monochromatyczny i "sterowanie sterowaniem", a ty musiałbyś jakąś cwaną synchronizację zrobić. nie wiem jak to widzisz, bardzo ambitny projekt zważając na pytanie, jakie zadałeś...

_________________
Obrazek


poniedziałek, 28 listopada 2016, 21:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 19 marca 2016, 18:14
Posty: 23
Post Re: Jak skompresować, ograniczyć pasmo analogowego obrazu?
GrassHoppeR napisał(a):
z tego co pamiętam z dawnych czasów, to sygnał 16KHz pozwoliłby na zapis jakichś 8000 punktów, czyli powiedzmy 64 linie po 128 pikseli raz na sekundę...

Jak się to wylicza? Ja pewien wzór wywnioskowałem wyliczając parametry telewizji, no ale znając życie, pewnie zły. Tak więc jaki jest na to wzór?

Mam w domu parę analogowych telewizorków i gdzieś jest karta montażowa z regulowaną częstotliwością. Tego typu telewizorki czarno-białe z regulowaną częstotliwością podobno były tak skonstruowane, że miały "w d..." jaki to system telewizyjny i odbierały każdy, tylko V-Sync było trzeba ustawić, odpowiednią jasność i kontrast. Akurat pamiętam jak udało mi się odtworzyć z magnetofonu obraz i tylko te telewizorki umiały go odtworzyć. Tylko że był to obraz bardzo złej jakości bo nie był skompresowany na możliwości kasety audio. Wydaje mi się, że takie telewizorki poradziłyby sobie z dowolnym obrazem z odpowiednią synchronizacją, no ale nie jestem ekspertem.

Kiedyś chciałbym próbować z własnym systemem TV na poważnie, ale na dzień dzisiejszy nie mam wiedzy, żeby przestrajać normalny telewizor bądź jakiś moduł Raspberry Pi tak, żeby odbierał mój sygnał. Opieram się raczej na tym, że powinna być możliwość odbioru poprzez ten telewizorek lub kartę montażową. A jak nie to trudno, powrócę do tego jak już będę się na tym bardziej znał. Myślę, że nauka podstaw programowania mikrokomputera w sposób, by odbierał sygnał wideo nie potrwa długo.

Jaka jest więc odpowiedź? Jest możliwość, że telewizorek lub karta odtworzy obraz?


poniedziałek, 28 listopada 2016, 22:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: Jak skompresować, ograniczyć pasmo analogowego obrazu?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Cz%C4%99s ... 7_Nyquista

przesyłanie obrazu nie jest tak prostym procesem jak mogłoby ci się wydawać. cała ta synchronizacja, modulacja etc...

może zacznij od tarczy Nipkowa...

_________________
Obrazek


wtorek, 29 listopada 2016, 00:28
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: Jak skompresować, ograniczyć pasmo analogowego obrazu?
bo... piszesz, że chcesz użyć kasety, komputera, mikrokontrolera, małych telewizorków...
trudno mi z tego ułożyć sensowną konstrukcję... bo jeśli chcesz mikrokontrolerem sterować telewizorkiem, to od razu mówię, że jest to możliwe, ale nie po drodze temu z tym, o czym piszesz...
https://www.youtube.com/results?search_query=arduino+tv

jeśli chcesz nagrać na kasetę a potem odtwarzać na telewizorku z pośrednictwem kontrolera, to też się da, ale to jak strzelanie do komarów z armaty... głowicami atomowymi...

ja bym zrobił tak... zrobiłbym konwerter video na coś w stylu monochromatycznych, animowanych ikonek, to powinno dać się wcisnąć w pasmo audio. potem z tego obrazu dodając jakieś swoje patenty na synchronizację zrobiłbym sygnał audio i nagrał go z wyjścia komputera na kasetę. ten dźwięk próbkowany byłby przez mikrokontroler, który jako jasność podawałby go do lampy kineskopu razem z sygnałami sterującymi odchyleniem pionowym i poziomym.
oczywiście o jakości możesz zapomnieć, ale COŚ powinno być widać...

_________________
Obrazek


wtorek, 29 listopada 2016, 01:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 355
Post Re: Jak skompresować, ograniczyć pasmo analogowego obrazu?
Kolego cl105 zacznij od zaznajomieniem się ze specyfikacją sygnału TV... potem zastanów się jakie ograniczenia wnosi zapis na kasecie CC... a na koniec zerknij tu https://pl.wikipedia.org/wiki/KiddieCorder więcej masz w wersji angielskiej...
QB

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


wtorek, 29 listopada 2016, 10:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 19 marca 2016, 18:14
Posty: 23
Post Re: Jak skompresować, ograniczyć pasmo analogowego obrazu?
Dziękuję za dobre wytłumaczenie i że nie trzeba na tym forum nikogo ciągać za język, żeby czegokolwiek się dowiedzieć.

No widzę, że to zbyt skomplikowana sprawa, żeby się bez wiedzy tym zająć. Chciałem raczej potraktować to jako wstęp do nauki o tych sygnałach, no ale widzę że nie jest to takie proste. Kiedyś chciałbym pobudować nadajniki i odbiorniki sygnałów we własnych systemach bo interesuje mnie ten temat, no tylko brak na razie wiedzy.

Ostatnie moje pytanie, jaki jest wzór na liczbę punktów, które pomieszczą się w określonym paśmie?


środa, 30 listopada 2016, 16:05
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: Jak skompresować, ograniczyć pasmo analogowego obrazu?
podałem ci link do Nyquista. to jest właśnie taki wzór, tylko nie można w przypadku sygnału analogowego mówić o punktach. są linie poziome (bo jest sygnał podzielony w czasie na odpowiednie linie) i wyświetli tyle odpowiedników punktów, na ile pozwoli częstotliwość. zwróć uwagę, że punkty to określenie cyfrowe. w analogowej technice mówimy o liniach, czyli ile linii na przemian białych i czarnych można wyświetlić maksymalnie.

nie zniechęcaj się. jakbym miał czas to sam bym się w to pobawił. chodzi w zasadzie głównie o to, by za pomocą "liczników" przesuwać działo elektronowe wzdłuż linii, przechodzić do kolejnej jako kolejny krok drugiego licznika i przesuwać ten pierwszy ponownie od początku do końca linii, i dalej następną linię aż do wyświetlenia całego kadru (w zasadzie można to zrobić na jednym liczniku i słabsze bity traktować jako ten pierwszy, a silniejsze jako drugi). kiedy już działo się przesuwa, każesz mu wyświetlać zawartość sygnału stworzonego na tej samej zasadzie. i to wszystko.
musisz mieć tylko dokładnie zsynchronizowane wyświetlanie, stąd na końcu każdej linii w standardzie jest charakterystyczny impuls synchronizacji.

poczytaj o historii telewizji, tam na pewno znajdziesz fajne rozwiązania, które można unowocześnić.

_________________
Obrazek


środa, 30 listopada 2016, 17:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 19 marca 2016, 18:14
Posty: 23
Post Re: Jak skompresować, ograniczyć pasmo analogowego obrazu?
https://www.youtube.com/watch?v=XKiDW0r ... e=youtu.be
Pokazałem, jak telewizorek widzi zwykły, nieprzetworzony dźwięk i obraz z taśmy magnetofonowej. Widać, że w pewien sposób interpretuje dźwięki w postaci poziomych linii i stara się zobaczyć obraz, jednak jest zbyt mało danych do dostatecznej jakości. Dlatego myślę jednak, że jest może jednak jakiś patent na to, żeby stworzyć analogowy obraz mieszczący się w paśmie 16 KHz kompatybilny z telewizorkiem bo to już z grubsza jest wykonane, ale trzeba zastosować jakąś technikę dostosowania sygnału do węższego pasma, żeby obraz miał ręce i nogi.

Dostała mi się książka "ABC telewizji" z 1975 roku, co prawda głównie o telewizji czarno-białej, ale jest dużo informacji. Dopiero przejrzałem, ale już w miarę rozumiem, o co chodzi.

Opcje są dwie. Pierwsza opcja polega na sprytnym utworzeniu sygnału obrazu, który ten telewizorek mógłby odebrać. Czy jest możliwe, nie wiem.
Druga opcja to wymyślenie własnego systemu analogowego, cyfrowego lub cyfrowo-analogowego (jeśli moje pomysły na hybrydę wypalą) niezależnego od fizycznych odbiorników. Czyli po prostu powrót do c++ i nauka kodowania i dekodowania sygnału obrazu, przy stworzeniu wirtualnego odbiornika. Niejako kodek wideo, ale obraz można by zapisać w dowolnym pliku dźwiękowym, na kasecie bądź nawet nośniku winylopodobnym (dźwięk mechaniczny), a odczytać na póki co, wirtualnym odbiorniku na komputerze, a kiedyś może na prawdziwym. Sporo do eksperymentowania. Ciekawa robota, ale czy ktoś nie wymyślił czegoś podobnego, jakiegoś gotowca na to? Pomijając coś takiego jak SSTV. Tworzenie od podstaw przetwornika obrazu może się okazać zbyt trudne dla początkującego.


czwartek, 15 grudnia 2016, 18:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL