Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 15:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 niepożądane rozmycie ruchu- wideo/vegas 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 12 marca 2017, 17:35
Posty: 9
Post niepożądane rozmycie ruchu- wideo/vegas
Witam!
Po zreenderowaniu widać bardzo duże rozmycie w przypadku dynamiczniejszego ruchu na nagraniu.

screen z problemem: https://www.dropbox.com/s/0usukqaliwfmn ... e.PNG?dl=0

info o nagraniu
1280 x 720 59 klatek
migawka na 1/125 sec lub 1/160 sec

Projekt ustawiony automatycznym dostosowaniem(program vegas pyta sie czy przystosowac projekt pod matetriał)

Co robic zeby zminimalizowaac/usunac ten efekt rozmycia. Prosze o pomoc!


niedziela, 12 marca 2017, 17:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2026
Post Re: niepożądane rozmycie ruchu- wideo/vegas
Zacznij od "disable resample".


niedziela, 12 marca 2017, 19:47
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 12 marca 2017, 17:35
Posty: 9
Post Re: niepożądane rozmycie ruchu- wideo/vegas
jest lepiej ale nadal trochę "zacina"


niedziela, 12 marca 2017, 20:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2026
Post Re: niepożądane rozmycie ruchu- wideo/vegas
Wrzuć screena.


niedziela, 12 marca 2017, 21:08
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 12 marca 2017, 17:35
Posty: 9
Post Re: niepożądane rozmycie ruchu- wideo/vegas
teraz zreenderowalem HD 720 60p i jest serio juz dobrze, jedyne co to zapisuje w formacie avi, pół minuty zajmuje 7 gb. cały materaił bedzie miał jakoś 5 min i musi wylądować na youtubie, co teraz? :D


niedziela, 12 marca 2017, 21:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2026
Post Re: niepożądane rozmycie ruchu- wideo/vegas
Nie wiesz nic o kodekach i bitrejcie.
https://videodslr.pl/wszystko-co-chciel ... -kodekach/


niedziela, 12 marca 2017, 22:07
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 12 marca 2017, 17:35
Posty: 9
Post Re: niepożądane rozmycie ruchu- wideo/vegas
ok! zabieram się za lekturę. mam nadzieje, że pomoze mi dotrzeć do pożądanego punktu.

to fakt, wideo zajmuje się amatorsko.


niedziela, 12 marca 2017, 22:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 817
Post Re: niepożądane rozmycie ruchu- wideo/vegas
mixon napisał(a):
1280 x 720 59 klatek


Linkowany sreen wyraźnie pokazuje:

Załącznik:
Image 1.jpg
Image 1.jpg [ 26.08 | Przeglądane 74 razy ]


Załącznik:
Image 2.jpg
Image 2.jpg [ 25.37 | Przeglądane 79 razy ]


blending z trzech ramek.
To ewidentna niezgodność klatkaży materiał=>projekt=>eksport.

Istotna jest też informacja, czy w montażu stosowano zmianę prędkości wyświetlania.


niedziela, 12 marca 2017, 23:35
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 12 marca 2017, 17:35
Posty: 9
Post Re: niepożądane rozmycie ruchu- wideo/vegas
Nie zmienialem predkosci. Jedynie na jednej sciezce zrobilem delikatne slowmo, ale tam wyzej wspomnianego problemu nie bylo

nagrywane było w 60 klatkach, projekt otwieram na 60 klatek i reenderuje też, więc nie wiem dlaczego tak się dzieje. Po reenderowaniu na avi 30 sekund wazy 7 gigabajtow, ale da sie ogladac i powiedzialbym ze jest na prawde dobrze(tak moze nawet zostac). Ale co zrobi, żeby wideo nie ważyło tam z 30 gb? exportowac na avi i pozniej to przemielićjeszcze raz na coś leżejszego?


poniedziałek, 13 marca 2017, 09:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: niepożądane rozmycie ruchu- wideo/vegas
a nie jest na przykład 60 ramek do 60 fieldów do 60 ramek ?


poniedziałek, 13 marca 2017, 10:08
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 12 marca 2017, 17:35
Posty: 9
Post Re: niepożądane rozmycie ruchu- wideo/vegas
Ou, tego nie wiem. Jak juz wspominalem zajmuje sie wideo bardziej amatorsko, z gory wybacz mi nieznajomosc. Powiedz gdzie dokładnie to znalezc i na co ustawic.


poniedziałek, 13 marca 2017, 10:36
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 12 marca 2017, 17:35
Posty: 9
Post Re: niepożądane rozmycie ruchu- wideo/vegas
A więc.

Wczoraj zreenderowałem 720p 60klatek w formacie avi i jak juz wspominałem wszystko super, tylko rozmiar pliku byl niesamowicie duży.

Dzisiaj zreennderowałem zeby zmniejszyc wagę pliku do ustawień(mp4):
Audio: 128 Kbps; 48 000 Hz; 32 Bit; Stereo; AAC
Video: 59,940 fps; 1280x720 Progressive; YUV; 4 Mbps
Pixel Aspect Ratio: 1,000

ale jakość materiału jest paskudna(problem z tematu prawie minął)

Proszę o szybką pomoc ponieważ czas nagli. Klatki na 60(59.9), wymiary 1280x720 proggresive tak jak na macierzystym nagraniiu.
Powiedzcie klarownie co dokładnie ustawić, czym sie kuierować zeby było okej. Wideo do wrzucenia na youtube.

PS czy jak co chwile zmieniam tak ustawienia projektu to nic tam się nie chrzani?


poniedziałek, 13 marca 2017, 21:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 364
Post Re: niepożądane rozmycie ruchu- wideo/vegas
Zwiększył bym bitrate do 8 Mbps. Twój jest za niski.

_________________
Magix Video Pro X i inne Poradniki YT - Klik


poniedziałek, 13 marca 2017, 21:09
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 12 marca 2017, 17:35
Posty: 9
Post Re: niepożądane rozmycie ruchu- wideo/vegas
z jakością jest już lepiej, ale obraz nie jest na 100% płynny. czuje ze centymetry dzielą mnie od sukcesu :D


poniedziałek, 13 marca 2017, 21:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 364
Post Re: niepożądane rozmycie ruchu- wideo/vegas
To może spróbuj tak na "okrętkę". Pobierz https://www.dobreprogramy.pl/HandBrake, ... 15722.html Potrzebny będzie plik "avi", na którym uzyskałeś tą dobrą jakość. Wczytujesz do programu i "po ptokach"
Jak to tam poustawiać (sory na szybko nagrywałem) https://www.youtube.com/watch?v=Pn7zfKW ... e=youtu.be
Niestety dawno temu odpuściłem Vegasa i nie pamiętam jak to tam się wszystko ogarniało. Ale może to coś ci podpowie.
W programie mam do wyboru dwie opcje kodowania h.264. Jedno idzie przez CPU a drugie IQS przelicza integra z procesora Intela. Przez GPU jest zdecydowanie szybciej - no ale musisz mieć procek co to obsługuje.

Ze wspomnianego programu możesz jeszcze wyeksportować do pliku VP9 który jest wspierany przez YT. Dziękni niemu możesz zmniejszyć bitrate np. do tych 4 Mbps i uzyskać b. dobrą jakość. Niestety jak nie masz wsparcia przez GPU (o ile jest do VP9 - nie wiem) to przeliczanie trwa stosunkowo długo. H265 nie wybieraj bo YT nie wspiera tego kodeka. Procki Intela (bodajże) wspierają sprzętowe kodowanie h.265 od 5-ej wersji

_________________
Magix Video Pro X i inne Poradniki YT - Klik


poniedziałek, 13 marca 2017, 21:38
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL