Teraz jest niedziela, 15 grudnia 2019, 18:27




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 kodowanie materiału do proress 422 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 14 marca 2017, 23:13
Posty: 4
Post kodowanie materiału do proress 422
Dzień dobry,

W jaki sposób mogę przekonwertować materiał tak, aby docelowo był zapisany w kodeku prores 422? Mam do dyspozycji pakiet Adobe cs6 oraz Avide Media Composer 8 na PC, ale nie widzę tam nic, co dawałoby taką możliwość.


Ostatnio edytowano wtorek, 14 marca 2017, 23:28 przez krzyho, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 14 marca 2017, 23:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: kodowanie materiału do proress 422
na pc ?


wtorek, 14 marca 2017, 23:18
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 14 marca 2017, 23:13
Posty: 4
Post Re: kodowanie materiału do proress 422
na PC :/


wtorek, 14 marca 2017, 23:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: kodowanie materiału do proress 422
proponuję, żebyś zainstalował maszynę wirtualną z iosem od mavericka w górę, problem rozwiąże darmowy mpeg streamclip i paczka pro-codec czy jakoś tak, jeśli zażyczy sobie finala to można ściągnąć trial compresora i tyle


wtorek, 14 marca 2017, 23:30
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 14 marca 2017, 23:13
Posty: 4
Post Re: kodowanie materiału do proress 422
Mam mac'a ale to zwykły air do użytku domowego bez oprogramowania do montażu. Spróbuję z Streamclip.


wtorek, 14 marca 2017, 23:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: kodowanie materiału do proress 422
w zupełności wystarczy a będziesz miał pełną kompatybilność, zwłaszcza jak gdzieś do tv oddajesz materiały

na pc to trzeb rzeźbić przez jakieś skrypty, ffmpeg a w streamclipie wszystko proste i bez kombinacji, no i darmowy


wtorek, 14 marca 2017, 23:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2036
Post Re: kodowanie materiału do proress 422
http://www.acrovid.com/footagestudio.htm


wtorek, 14 marca 2017, 23:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 14 marca 2017, 23:13
Posty: 4
Post Re: kodowanie materiału do proress 422
Wszystko udało się przekodować za pomocą streamclipa. Dzięki za podpowiedź :)


środa, 15 marca 2017, 17:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1309
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: kodowanie materiału do proress 422
Dla leniwych Windziarzy chyba najprostszą frikową opcją na proresy to AnotherGUI z ffmpeg. Nic nie trzeba instalować, wystarczy ściągnąć AnotherGUI oraz ffmpeg, uruchimic AnotherGUI, wskazać miejsce (executables) do ffmpeg.exe i wczytać preset proresa.

Inna darmowa opcja to np. TEncoder. Ustawienia jak na obrazku. Kodek audio dla bhp lepiej wybrać aac. Z moich testów wynika, że przy wyborze wav (kodowanie ADPCM = dwukrotnie niższy bitrate od PCM) wychodzą niewielkie różnice w czasie pomiędzy zródłem a plikiem wynikowym.
Premiera CC 2015 łyka pliki prores/aac bezstresowo.

Załącznik:
TEncoder.1.jpg
TEncoder.1.jpg [ 391.48 | Przeglądane 191 razy ]


czwartek, 16 marca 2017, 01:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: kodowanie materiału do proress 422
a będziesz tam miał taki kodek jak intermediate ? albo xdcam hq 4:2:2 w movie ?


czwartek, 16 marca 2017, 01:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1309
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: kodowanie materiału do proress 422
w presetach jest tego trochę, tylko trzeba ściągnąć ffmbc.exe
tu są linki do wszystkich potrzebnych exe'ków
http://www.stuudio.ee/anothergui/documentation.html

Załącznik:
AnotherGUI-NLE.jpg
AnotherGUI-NLE.jpg [ 129.3 | Przeglądane 189 razy ]


czwartek, 16 marca 2017, 02:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL