Teraz jest wtorek, 26 marca 2019, 15:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Wyeksportowany film w AP 6.0 jest 8x większy niż źródłowy! 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 13 października 2003, 13:57
Posty: 46
Post Wyeksportowany film w AP 6.0 jest 8x większy niż źródłowy!
Kiedy wyeksportowałem film zrobiony w Adobe Premiere 6.0 do avi (Microsoft Avi) bez żadnej kompresji okazało się, że jest on 8 razy większy od tego, który wrzuciłem do programu. 8O Film, który zrzuciłem z kamery przez FireWire na dysk miał ok. 500MB (prawie 3 min. filmu)- czyli normalnie, a po wstawieniu dokładnie jednego przejścia i eksporcie ten sam plik ma ok. 4GB. Mam nadzieję, że coś źle ustawiłem - tylko nie wiem co, bo nie wyobrażam sobie wyeksportowania 3 godzinnego projektu do pliku bez żadnej kompresji. Film ma standardowe ustawienia przy eksporcie: 720x526, zaznaczam też 4:3, video i dźwięk bez kompresji.


poniedziałek, 27 października 2003, 09:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
wszystko sie zgadza, przez fw zgrywales obraz juz skompresowany, wiec zajmowal mniej. pozniej "rozkompresowales" go przy eksporcie i zajmuje wiecej. Nie ma sensu tego robic. Zapisuj w formacie DV - bedzie dobrze. Jedna godzina to ok. 13 GB miejsca.


poniedziałek, 27 października 2003, 12:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 13 października 2003, 13:57
Posty: 46
Post 
No to odetchnąłem - dzięki! A co później będzie z kompresją np. w Divx'ie. Nie będzie problemu z zakodowaniem filmu?


poniedziałek, 27 października 2003, 12:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
nie bedzie zadnego problemu. rada tylko jedna: jesli zamierzasz kompresowac do divx programem virtualdub, to zapisuj swoje klipy w formacie DV - type 2 (a nie 1), bo virtualdub "nie lubi" jedynki.


wtorek, 28 października 2003, 10:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 13 października 2003, 13:57
Posty: 46
Post 
Dzięki wielkie badyl - właśnie mam zamiar korzystać z VirtualDuba. Jeszcze nic w nim nie robiłem, ale mam nadzieję, że nie będzie w nim takich sztuczek jak ta dwójka w AP i sobie poradzę. :mrgreen:


wtorek, 28 października 2003, 17:28
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
->frux
Zapisałeś plik w formacie RGB i przez to stał się taki duży.

_________________
Javo


środa, 29 października 2003, 18:00
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 13 października 2003, 13:57
Posty: 46
Post 
Tak to już jest jak się wiadomości połyka a nie studiuje 8)
I jeszcze pytanko - gdzie mam ustawić tą dwójkę, o której pisze wyżej badyl - w VirtualDub czy w AP, bo w Premierze żadnej dwójki nie widzę przy ustawianiu parametrów zapisu :oops:


środa, 29 października 2003, 19:16
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
Adobe Premiere domyślnie (?) stosuje format DV2. W VirtualDub nie ustawiasz rodzaju formatu DV bo nim obrabiasz plik, a nie zrzucasz. Tak więc jeśli wszystko jest w porządku to nie przejmuj się tym czy jest to typ1 czy typ2.

_________________
Javo


środa, 29 października 2003, 20:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL