Teraz jest poniedziałek, 17 grudnia 2018, 10:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Ilość klatek 30,60,120 itd. 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 17 grudnia 2015, 20:12
Posty: 51
Post Ilość klatek 30,60,120 itd.
Witam mam pytanie jaka jest różnica między nagrywaniem np.
FHD 30 klatek, a 60 czy 120. Na czym polega różnica i ile klatek wybrać?


wtorek, 5 września 2017, 15:00
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4587
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Ilość klatek 30,60,120 itd.
Jak sama nazwa wskazuje - wydarzenie dziejące się w jednej sekundzie, uchwycone jest 30 / 60 lub 120 razy. Jeżeli na filmowanym planie jest ruch, albo gdy obracamy / ruszamy kamerą, to im więcej klatek na sekundę, ruch będzie płynniejszy na filmie.
W świetle sztucznym lepiej filmować 25 / 50 / 100 fps. Ma to związek z częstotliwością prądu w Europie.
Jest jeszcze podział na 25p i 50i na przykład. (Filmowanie progresywne i z przeplotem). W podanym przykładzie 50i to płynniejszy obraz niż 25p, ale podobny ilością zarejestrowanych szczegółów, więc lepiej filmować w tym wypadku - 50p :)
Zazwyczaj wystarcza filmowanie w 50 / 60 fps progresywnie. Jedynie gdy wiemy z góry że zastosujemy zwolniony film, warto sfilmować scenę w 100 / 120 fps i więcej.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 5 września 2017, 15:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 17 grudnia 2015, 20:12
Posty: 51
Post Re: Ilość klatek 30,60,120 itd.
Dzięki wielkie ;)

A jeszcze jedno jeżeli materiał będzie nagrany przykładowo w 50 fps to przy obróbce i eksporcie również dać 50 czy inaczej? Mógłbyś jeszcze to mi powiedzieć. Z góry dziękuję.


środa, 6 września 2017, 13:08
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4587
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Ilość klatek 30,60,120 itd.
Zdecydowanie tak. Jeżeli nagrywamy w 50p to projekt nastawiamy w programie do edycji też ustawiamy na 50p, tak edytujemy i eksportujemy najlepiej też do 50p.

W wyjątkowych sytuacjach, jak na płytkę Bluray, to przy 1920x1080 eksportujemy do 50i (tak zakłada specyfikacja), albo jak dajemy komuś kto i tak ma do oglądania tylko laptop / tablet z małą rozdzielczością i mało miejsca na dysku, eksportujemy mu wtedy na przykład 1280x720p, ale montujemy w takich parametrach w jakich nagrywaliśmy kamerą, żeby nie tracić jakości, bo potem nie ma jak do tej lepszej wrócić. Musiałbyś montować od początku z lepszymi parametrami.

Gorzej jak mamy filmy do montażu w kilku rozdzielczościach i pomieszane z przeplotem i progresywne. Wtedy możemy ustawić projekt na zgodny z tymi fragmentami na których nam zależy, a pozostałe program sobie przeliczy, ale stracą trochę (lub więcej) na jakości.

_________________
最诚挚的问候


środa, 6 września 2017, 13:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 17 grudnia 2015, 20:12
Posty: 51
Post Re: Ilość klatek 30,60,120 itd.
A jeszcze takie pytanko mam nagrane filmiki w 50p i jeden filmik w 30p i jeżeli sekwencję do edycji będę miał dla 50p to co będzie się działo z filmikiem w 30p w tej sekwencji? Pozostanie bez zmian?


czwartek, 21 września 2017, 11:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Ilość klatek 30,60,120 itd.
Zależy od edytora. Są takie pozwalające ingerować w blending frame wybranych klipów. Na ogół mieszają klatki i powstaje mniej więcej coś takiego

Obrazek

Ale obraz pozostaje płynny. Zdaje się Magix domyślnie nie miesza klatek

Obrazek

Ale przy relacji 50 do 30 obraz nie jest płynny i są takie, które próbują dorabiać klatki pośrednie(np edius), ale wychodzi to bardzo różnie, wiele zależy od ujęcia.

Najlepiej tego unikać i stosować wyłącznie do zwolnień, gdzie oko ludzkie i tak tego w takiej prędkości nie widziało, więc zaakceptuje to co serwujemy.

EDIT
Tu pokazana relacja 30 do 25p w Magixie. Nie widać smug, ale o płynności nie ma mowy. Przy 50 do 30 efekt ten będzie jeszcze bardziej widoczny.

_________________
Obrazek


czwartek, 21 września 2017, 13:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Ilość klatek 30,60,120 itd.
Czyli rozumiem, że jeśli mój plik ma taką specyfikację:
Obrazek

To w vegasie muszę mieć ustawione w ten sposób:
Obrazek


piątek, 6 października 2017, 18:49
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Ilość klatek 30,60,120 itd.
Nie.

_________________
Obrazek


piątek, 6 października 2017, 20:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 364
Post Re: Ilość klatek 30,60,120 itd.
Z tego co pamiętam to w Vegasie można automatycznie dopasować projekt do pliku video
Obrazek
Klikamy w zaznaczoną ikonę, wybieramy plik video i projekt mamy ustawiony bez zbędnych cudaczeń :D

_________________
Magix Video Pro X i inne Poradniki YT - Klik


sobota, 7 października 2017, 13:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Ilość klatek 30,60,120 itd.
dzięki! Porenderuję kilka plików i porównam na dużym ekranie.

robertnik napisał(a):
Nie.


A jak powinienem ustawić?


sobota, 7 października 2017, 14:53
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Ilość klatek 30,60,120 itd.
kotin napisał(a):
Jeżeli nagrywamy w 50p to projekt nastawiamy w programie do edycji też ustawiamy na 50p, tak edytujemy i eksportujemy najlepiej też do 50p.

Naprawdę takie jasne deklaracje wprost nie są jasne?
Jak inaczej Ci to wytłumaczyć?

_________________
Obrazek


sobota, 7 października 2017, 15:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Ilość klatek 30,60,120 itd.
Ach fakt dobra w vegasie mam na 24 a nie 30 juz kumam


sobota, 7 października 2017, 15:38
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Ilość klatek 30,60,120 itd.
Podpowiedzcie mi jakie ustawienia w Magix wybrać jeśli urządzenie może nagrywać w:

https://image.ibb.co/kzW6Qb/7890.png

A Magix można ustawić tak:

https://image.ibb.co/mPwvJw/123456.png

Żeby było optymalnie. Póki co nowa kamera będzie po nowym roku.


niedziela, 8 października 2017, 13:18
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Ilość klatek 30,60,120 itd.
Do informacji o pliku użyj MediaInfo widok HTML, bo niektóre sprzęty nagrywają naprawdę 60p, a nie 59.97 i przepisz je.

Obrazek

Obrazek

_________________
Obrazek


niedziela, 8 października 2017, 18:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Ilość klatek 30,60,120 itd.
bo zaimportowaniu filmu do programu sam zaproponował mi automatyczne dopasowanie ustawień. W innym temacie jest testowy film minutowy. Moze coś Ci się od razu rzuci w oczy.


niedziela, 8 października 2017, 19:18
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL