Teraz jest czwartek, 21 marca 2019, 20:15




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 problem z dźwiękiem pzy zgrywaniu 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 29 października 2003, 22:06
Posty: 4
Post problem z dźwiękiem pzy zgrywaniu
Witam wszystkich mam problem przy zgrywamiu ponieważ w dwóch ujęciach mam dzwiek a w reszcie brak dzwięku gdy z kamery idzie na tv to wszystko oki posiadam kamere samsunga vp-d75 przez firewire i program W. Movie Maker ale próbowałem też Ulead Video Studio 7 , zapisywałem w różnych formatach i to samo próbowałem też same te kawałki w których brakuje dzwieku i nic acha jak szło na żywca to wszysyko oki niewiem czy coś z programem czy też z kamerą


środa, 29 października 2003, 22:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 425
Post 
Jaki system operacyjny ? Jaki system plików na dysku - FAT czy NTFS ?

_________________
hi-rek


czwartek, 30 października 2003, 01:37
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Czy brak dźwięku występuje na konkretnie tym samym klipie? Nie widzę zależności no chyba, że jakieś ograniczenie schareware-owego programu.


czwartek, 30 października 2003, 01:41
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 29 października 2003, 22:06
Posty: 4
Post 
witam system operacyjny to Win XP a system plików na dysku to NTFS, brak dzwięku występuje na konkretnie tych samych klipach a można powiedzieć że dzwiek jest na pierwszym i trzecim klipie na kasecie a reszcza - brak dzwieku, ogulnie mówiąc sa to krótkie ujęcia około 1 lub 2 min ale to chyba niema znaczenia, zauważyłem że jak przechodzi z ujęcia z dzwiękiem na ujęcie bez dzwięku to słychać trzask i potem cisza


czwartek, 30 października 2003, 10:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
zauważyłem pewną rzecz tj. w klipach w którzych jest dzwiek przy odtwaznaniu na LCD w kamerze niema rzadnego opisu a gdy dzwięku niema to w dolnym rogu pokazuję się 16 bit (czego niema podczas odtwaznia na tv lub w kompie)
w instrukcji obsł. jest opisane że moża zapisywać dzwięk na dwa sposoby 12bit i 16 bit
# przy 12 bitowej -zapis orginalnego dzwięku stereo na ścieżce- MAIN (SOUND 1) , dodatkowy dzwięk może być dubbingowany na ścieżce- SUB (SOUND 2)
# przy 16 bitowej- zapis jednej wysokiej jakosci ścieżki dzwieku bez możliwosci dubbingowania
podejzewam że cos z ustawieniami kamery :?: :idea: :wink:


czwartek, 30 października 2003, 12:09
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Prawdopodobnie balans miedzy dźwiękiem filmu, a dźwiękiem dubbingu jest w kamerze ustawiony na skrajną pozycję wyśrodkuj to, lub przełącz kamerę na 16 bit. Kamera odtwarza w tej chwili ścieżkę audio samego dubbingu gdzie przy zapisie 16 bitowym dźwięk jest, a przy 12 bitowym nie ma bo balans jest na max w stronę dubbingu.


czwartek, 30 października 2003, 12:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 29 października 2003, 22:06
Posty: 4
Post 
w kameże można przełączyć suond 1 i suond 2 lub mix (przy odtważaniu) ale niestety zero efektu, wrażenie robi jakby to karta dzwękowa niemogła dać rady z 16 bitowym dzwiękiem (tylko trzeask i cisza) bo jeśli nic niejest napisane na LCD to chyba wtedy było nagrane w ścieżce 12bitowej i wszystko chodzi, niewiem czy to możliwe że to karta dzwiękowa a kompa nie mam najnowszego , laptop toshiba 3005 s303, 850mhz 20giga 256ramu karta dzwiękowa cristal


czwartek, 30 października 2003, 13:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Kartę dźwiękową zostaw w spokoju. Nie wystarczy przełączyć kamerę na sound 1 lub 2 jeszcze jest rególacja balansu między tymi ścieżkami audio i masz dane do końca w kierónku ścieżki dla dubbingu, która przy zapisie na audio 2 jest pusta. Przy zapisie w systemie 16bit dźwięk będzie. Ostatenie, jeżeli nie uda się tego uzyskać to niestety nagrany film został z w 12bit z wyciszonym balansem dla ścieżki audio z mikrofonu i tu już nic nie da się zrobić. Przełącz kamerę na stałe na 16bit, a jeżeli masz jakieś wątpliwości co do ustawień poprostu wyresetuj ją naciskając przez maleńki otworek na reset (jest gdzieś obok funkcji) gdy po resecie dźwięku nie bedzie niestety tak jest nagrane :(


czwartek, 30 października 2003, 15:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 29 października 2003, 22:06
Posty: 4
Post 
może i tak tylko nierozumiem tego że dzwiek jest w kamerze (w małym głośniczku pod LCD) przecież tam czyta tak samo cyfrowo DV jak i w kompie a jak idzie do kompa to niema dzwieku tz.( jest tylko na 2 klipach) , nawet sprawdzałem w czasie zgrywania do kompa i w kamerze dzwięk jest 8O ale sprawdzę jescze te ustawienia i reset
dzieki pozdrawiam


czwartek, 30 października 2003, 18:11
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL