Teraz jest poniedziałek, 21 stycznia 2019, 18:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Montaż materiału z AVCHD 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 27 stycznia 2015, 21:58
Posty: 6
Post Montaż materiału z AVCHD
Witam,
Zacznę może od tego, że sporo czasu spędziłem na poszukiwaniach rozwiązania mojego problemu w necie, rzeczywiście jest sporo informacji jednak z taką różnorodnością, że zdecydowałem się poruszyć temat na forum. Może ktoś z Was borykał się z podobnymi kwestiami i poratuje rozwiązaniem.
Mianowicie, mam surowy materiał AVCHD z kamerki Sony HDR-CX330E o następujących parametrach, przykładowy plik:
Wideo
ID: 4113 (0x1011)
ID menu: 1 (0x1)
Format: AVC
Format/Informacja: Advanced Video Codec
Profil formatu: High@L4.2
Ustawienia formatu: CABAC / 2 Ref Frames
Ustawienia formatu, CABAC: Tak
Ustawienia formatu, poklatkowy: 2 klatki
Format_Settings_GOP: M=1, N=12
ID kodeka: 27
Czas trwania: 27s 840 ms
Rodzaj przepływności: Zmienna
Przepływność bitów: 4.215 Mb/s
Przwpływność maksymalna: 26,0 Mb/s
Szerokość: 1.920 pikseli
Wysokość: 1.080 pikseli
Proporcje obrazu: 16:9
Szybkość wyświetlania klatek: 50,000 kl/s
ColorSpace: YUV
ChromaSubsampling/String: 4:2:0
BitDepth/String: 8 bitów
Rodzaj skanu: Progresywny
bity/(piksele*ramki): 40.651
Rozmiar strumienia: 13,7 GB (96%)
IrisFNumber: 3.400000

Zdaję sobie sprawę, że AVCHD nie jest przyjaznym formatem, ale wyjścia za bardzo biorąc pod uwagę ustawienia kamery nie mam.
Problem dotyczy już samego odtwarzania plików AVCHD na komputerze (zarówno stacjonarka, laptop) - mam wrażenie ze występuje klatkowanie szczególnie na scenach zawierających więcej ruchu (konfiguracja i5, 8GB RAM, Radeon HD5680 lub 525M, dyski SSD). Pliki odtwarzane z kamery bezpośrednio na TV idą płynnie bez klatkowania.
To jedna rzecz. Kolejna kwestia jest pewnie konsekwencją tej pierwszej czyli obróbka w programie do montażu wideo. Materiał po niewielkiej obróbce (czołówka plus przycięcie scen) wyeksportowany do pliku wyjściowego z ustawieniami 1920x1080 50fps Progressive, VBR 2 pass, target bitrate 6 Mbps, max bitrate 8 Mbps, kodek H.264 także klatkuje - niewiele, ale jednak klatkuje.
Po zmianie ustawień np. 25fps (aby można było obejrzeć na TV po USB) jest jeszcze gorzej.
W zasadzie to skończyły mi się pomysły i cierpliwość :)
Jak to ogarnąć sensownie, jakiś lekki soft? konwersja? przyznam, że poświeciłem już trochę czasu na montaż w programie i mam gotowy projekt, więc może jest nadzieja bez konwersji na inny format plików tych AVCHD....
Czy Ktoś posiada doświadczenie w tej kwestii?
Dodam, że montażem wideo zajmuję się amatorsko.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.


środa, 6 czerwca 2018, 12:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 370
Post Re: Montaż materiału z AVCHD
Co do obróbki materiału to najprostszym rozwiązaniem jest użycie programu, który stworzy pliki proxy( z automatu). Są to pliki np. o mniejszej rozdzielczości, które łatwiej się edytuje. Później przy eksporcie nie martwisz się o ich podmienianie tylko program sam "bierze" oryginalne plik taki by zachować najlepszą jakość.
Cytuj:
Zdaję sobie sprawę, że AVCHD nie jest przyjaznym formatem

W dzisiejszych czasach nie powinien stanowić żadnego problemu :wink:
Cytuj:
materiał po niewielkiej obróbce (czołówka plus przycięcie scen) wyeksportowany do pliku wyjściowego z ustawieniami 1920x1080 50fps Progressive, VBR 2 pass, target bitrate 6 Mbps, max bitrate 8 Mbps, kodek H.264 także klatkuje - niewiele, ale jednak klatkuje.

1. Jak na 50 k/s to masz zdecydowanie za mały bitrate.
2. Pytanie czy twój TV czasami nie "potrafi" wyświetlić innego materiału z pena niż 25 k/s mimo, że jest 50 k/s.
Cytuj:
Jak to ogarnąć sensownie, jakiś lekki soft?

Odpowiedź co do softu masz w stopce :D Jak do domu to wystarczy
https://www.magix.com/pl/wideo/video-deluxe/ ( z plusem bo można "robić proxy)
Sam program ma funkcje AVCHD Smart Rendering. Dość ciekawa opcja, która nie przelicza filmu o ile nie poddałeś go edycji np. zmiana koloru, kontrastu, przejścia itd. Więc jak tylko potniesz film i dasz parę przejść dość szybko go przeliczy w edytowanych miejscach z zachowaniem oryginalnego bitrate.

Zobacz na ostatnią aktualizację jak soft dostał kopa. Akurat pro X - https://www.youtube.com/watch?v=sKTxS7w-CDA Kodek HEVC h.265 na nVidi zbliżył się do prędkości światła. Oczywiście sam program potrafi zrobić użytek z GPU Intela (IQS), która zintegrowana jest w procesorze.

Edit.
Tak na szybko https://www.youtube.com/watch?v=PZ6YtMs ... e=youtu.be

_________________
Magix Video Pro X i inne Poradniki YT - Klik


środa, 6 czerwca 2018, 19:49
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 27 stycznia 2015, 21:58
Posty: 6
Post Re: Montaż materiału z AVCHD
Witam, czyli jest światełko w tunelu, to najważniejsze ;)
Czy zaproponowane rozwiązanie z proxy to skomplikowana sprawa? Czy poświęcając chwilę na zapoznanie z tematem można to bez problemu ogarnąć? Zastanawiam się czy w przypadku konwersji uzyskam płynność bez klatkowania przy obróbce....bo to mnie najbardziej irytuje....

Co do bitrate to taki wyszedł z automatu dla pliku wynikowego, nie upieram się przy nim, ale rzeczywiście zauważyłem pogorszenie jakości - o jakim bitrate mówimy w tym przypadku, pytam żebym nie strzelił z kosmosu :)
Materiał źródłowy w moim przypadku jest np od 800 Mb/s do ponad 6 Mb/s...

TV i format.
No tu w zasadzie też istotna kwestia, na którą do końca nie znam odpowiedzi, robię to metodą prób i błędów. Nie wiem czy jest jakiś standard, z którym telewizory różnych producentów sobie poradzą.
Czy możesz poradzić do jakiego pliku eksportować materiał tego typu - pozostawiając parametry jak w źródle? Dotychczas plik wynikowy wybierałem mp4.
Z góry wielkie dzięki za zainteresowanie tematem :)


czwartek, 7 czerwca 2018, 09:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 370
Post Re: Montaż materiału z AVCHD
Cytuj:
Czy zaproponowane rozwiązanie z proxy to skomplikowana sprawa?

W poprzedniej odpowiedzi na dole dodałem jak to Proxy wygląda i działa.
Cytuj:
Co do bitrate to taki wyszedł z automatu dla pliku wynikowego, nie upieram się przy nim, ale rzeczywiście zauważyłem pogorszenie jakości - o jakim bitrate mówimy w tym przypadku, pytam żebym nie strzelił z kosmosu :)
Materiał źródłowy w moim przypadku jest np od 800 Mb/s do ponad 6 Mb/s...

Ja z Mediainfo widzę znacznie większy.
Przwpływność maksymalna: 26,0 Mb/s
Rozumiem, że 800 Mb/s to pomyłka :wink:
Co do przeliczania np. na pena warto sprawdzić jaki max bitrate obsługuje nasz sprzęt. W Twoim przypadku nie ma sensu przekraczać 26 Mbps.
Cytuj:
Nie wiem czy jest jakiś standard, z którym telewizory różnych producentów sobie poradzą.
Czy możesz poradzić do jakiego pliku eksportować materiał tego typu - pozostawiając parametry jak w źródle? Dotychczas plik wynikowy wybierałem mp4

Każdy producent "daje" nam różne rozwiązania co do odtwarzanych plików. Niektóre TV nie potrafią odczytać plików 50p. W ogóle nie można jego odtworzyć. By mieć pewność, że pójdzie na większości TV najlepiej eksportować do 25p z bitratem max 20 Mbps w mp4/h.264 profil wysoki 4.1. Nie jest to jakaś wyrocznia. Ot moje spostrzeżenia po iluś tam przygotowanych materiałach.

_________________
Magix Video Pro X i inne Poradniki YT - Klik


czwartek, 7 czerwca 2018, 16:41
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 27 stycznia 2015, 21:58
Posty: 6
Post Re: Montaż materiału z AVCHD
Witam,
fransua napisał(a):
Rozumiem, że 800 Mb/s to pomyłka :wink:

Sam się zastanawiam dlaczego, ale niektóre pliki mają taki kosmos, dla przykładu inny z tej samej sesji:
Wideo
ID: 4113 (0x1011)
ID menu: 1 (0x1)
Format: AVC
Format/Informacja: Advanced Video Codec
Profil formatu: High@L4.2
Ustawienia formatu: CABAC / 2 Ref Frames
Ustawienia formatu, CABAC: Tak
Ustawienia formatu, poklatkowy: 2 klatki
Format_Settings_GOP: M=1, N=12
ID kodeka: 27
Czas trwania: 27s 840 ms
Rodzaj przepływności: Zmienna
Przepływność bitów: 423 Mb/s
Przepływność maksymalna: 26,0 Mb/s
Szerokość: 1.920 pikseli
Wysokość: 1.080 pikseli
Proporcje obrazu: 16:9
Szybkość wyświetlania klatek: 50,000 kl/s
ColorSpace: YUV
ChromaSubsampling/String: 4:2:0
BitDepth/String: 8 bitów
Rodzaj skanu: Progresywny
bity/(piksele*ramki): 4.083
Rozmiar strumienia: 1,37 GB (96%)
IrisFNumber: 3.700000

Przepływność bitów określa ją dla danego pliku w danej scenie, a przepływność maksymalna to największa możliwa do osiągnięcia? :?
Nie wiem jak to rozkminić z tym 423 Mb/s :D :D

p.s. wyeksportowałem plik do mp4 H.264 w 25kl, fakt że z niskim bitrate (teraz po Twoich radach zwiększę) - ruszył na TV bez problemów i co zauważyłem: na TV wyświetla się płynnie na kompie przy tych 25 kl zacina ....


sobota, 9 czerwca 2018, 11:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 370
Post Re: Montaż materiału z AVCHD
Cytuj:
p.s. wyeksportowałem plik do mp4 H.264 w 25kl, fakt że z niskim bitrate (teraz po Twoich radach zwiększę) - ruszył na TV bez problemów i co zauważyłem: na TV wyświetla się płynnie na kompie przy tych 25 kl zacina

To nie jest zacinanie tylko 25p tak ma. Na TV pewnie jest płynnie bo od jakiegoś tam czasu dodali opcję "upłynniania" tego typu nagrań. To samo zrobi ci z kinowym formatem. Czy to upłynnianie w TV jest dobre ? No rzecz gustu. Ja wolę mieć to w TV wyłączone.

_________________
Magix Video Pro X i inne Poradniki YT - Klik


sobota, 9 czerwca 2018, 15:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 27 stycznia 2015, 21:58
Posty: 6
Post Re: Montaż materiału z AVCHD
fransua napisał(a):
Cytuj:
Ja z Mediainfo widzę znacznie większy.
Przwpływność maksymalna: 26,0 Mb/s


Czyli ustawić max na 26 Mbps, a target np. 22 Mpbs?

Jak to się ma do bitrate podanego w źródle: 4.215 Mb/s? Czy to nie będzie "sztuczne podbicie"? Próbuje to zrozumieć :)
Do pliku wynikowego bierzemy pod uwagę bitrate czy max bitrate z media info.....


wtorek, 19 czerwca 2018, 13:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 370
Post Re: Montaż materiału z AVCHD
Osobiście nie ustawiam powyżej tego co mi mówi max. Minimalny sugeruje, że w nagraniu są sceny, które nie wymagają dużego bitrate np. biała ściana, "gadająca głowa" itp. Tu sobie "kodek oszczędza". Całe nagranie nie jest tak kodowane - dlatego mamy zmienny bitrate - w zależności od sceny (dynamiczna,statyczna) i ilości detali w nagraniu.

_________________
Magix Video Pro X i inne Poradniki YT - Klik


wtorek, 19 czerwca 2018, 14:04
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL