Teraz jest piątek, 18 stycznia 2019, 20:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Przyczyna wolnego renderingu 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 75
Post Przyczyna wolnego renderingu
Posiadam laptopa o następującej konfiguracji:

Mój obecny laptop to Dell XPS 17":
procesor i7-2720QM
karta GT 555M
RAM 8 GB
Dysk HDD
Dysk SSD

Czas renderowania 1 minutowego filmu wynosi od 7 do 9 minut. Do edycji i renderowania używam aplikacji Filmora w wersji 9.
Szukam przyczyny tak powolnego renderowania. Robiłem różne próby z kopiowaniem materiału źródłowego na SDD, renderowaniem na SSD ale nie daje mi spokoju jedna rzecz. Jak obserwuje Windowsową zakładkę Wydajność to nie widać tam, żeby cokolwiek było wąskim gardłem. Obciążenie procesora na poziomie 55-65%, obciążenie dysków ok 0-2%. Który z elementów może tutaj najbardziej spowalniać renderowanie ?


poniedziałek, 17 grudnia 2018, 15:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 369
Post Re: Przyczyna wolnego renderingu
Ogólnie sprzęt nie wyrabia. Nowsze CPU i GPU oferuje sprzętowe wsparcie do h.264/5. Czas zmienić łapka.

_________________
Magix Video Pro X i inne Poradniki YT - Klik


poniedziałek, 17 grudnia 2018, 16:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4620
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Przyczyna wolnego renderingu
Nie znam programu, nie wiem gdzie włączyć wspomaganie eksportu przez GPU, ale producent programu chwali się że program to umie:
https://www.wondershare.com/topic/gpu-optimization.html
https://www.wondershare.com/topic/cpu-optimization.html

PS
...ale fransua ma rację.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 17 grudnia 2018, 16:32
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 75
Post Re: Przyczyna wolnego renderingu
Jest opcja akceleracji GPU ale włączenie tej opcji niewiele zmienia.
Możliwe, że sprzęt nie wyrabia. Jestem nawet skłonny kupić nowego laptopa. Pytanie tylko czy po zakupie sytuacja się zmieni. Patrząc na obciążenie procesora wynoszące ok 55-65% wynika, że to nie procesor jest wąskim gardłem.


poniedziałek, 17 grudnia 2018, 16:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1393
Post Re: Przyczyna wolnego renderingu
Moim zdaniem obcizenie podczas renderingu powinno byc wieksze, ale to mobilne procki wiec moze tak sie zachowują


poniedziałek, 17 grudnia 2018, 17:08
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 75
Post Re: Przyczyna wolnego renderingu
Chodzi mi o to, że może się okazać, że gdyby procesor który posiadam był wykorzystany w 100% to nie byłoby tak źle z wydajnością i czasem renderowania.


poniedziałek, 17 grudnia 2018, 17:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4620
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Przyczyna wolnego renderingu
Prawoklik na dolnej listwie na ekranie / menedżer zadań / wydajność / CPU - masz cztery wykresy, czy jeden? jak jeden, to prawoklik na nim / zmień grafikę na / procesory logiczne. Może program nie korzysta z 4 rdzeni, obciąża tylko dwa i wtedy w życiu nie będzie 100%, bo jak? :wink:

Eksportowałeś na SSD? Na jak podłączony?

Wykorzystanie karty graficznej w memedżerze zadań w Windows 10 pokazuje Video encode / decode, co tam widać?

W jakim kodeku jest eksport?

No i teraz będzie bardziej wiadomo o czym mówimy. :D

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 17 grudnia 2018, 19:04
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 75
Post Re: Przyczyna wolnego renderingu
Mam SSD na SATA
Rendering z wykorzystaniem kodeka H.264 (MP4)

Poniżej zrzuty ekranu z wydajności CPU i GPU:

Obrazek

Obrazek


poniedziałek, 17 grudnia 2018, 21:52
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4620
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Przyczyna wolnego renderingu
Nie wiem czemu z pamięci byłem przekonany że w karcie GPU powinno być video encode, a jest compute_0? Wpuszczone w Google podało mi:
https://blogs.msdn.microsoft.com/directx/2017/07/21/gpus-in-the-task-manager/
tłumaczenie mechaniczne
Z czego na moje wychodzi że grafika odbiera część roboty procesorowi, ale sama sobie nie radzi, bo na przykład nie wspiera enkodowania H264, co wyżej było powiedziane. Sprawdzę jutro u siebie jak to w eksporcie wygląda, bo się mądrowałem, a albo mam inaczej, albo skleroza. :mrgreen: :wink:

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 17 grudnia 2018, 22:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 868
Post Re: Przyczyna wolnego renderingu
To nie Twoja skleroza, kotin, tylko taka jest smutna rzeczywistość realiów IT. Zwróć uwagę na jedno zdanie z Twojego linku:
"WDDMv2 został wprowadzony z oryginalną wersją systemu Windows 10 i jest obsługiwany przez około 70% populacji systemu Windows 10."
He, he, i z której części populacji Grześ ma Windows 10?

Tak czy siak, ze zrzutów ekranu wynika, że system widzi tylko jedną kartę graficzną choć w lapku są dwie. I nie wiadomo czy istnieje driver, który połączy najnowszy OS ze starszym o wiele generacji konfigiem. Ja się skłaniam w kierunku tego co napisał fransua. Cudów nie ma.

Oprogramowanie tzw. trzeciego poziomu wsparcia sprzętowego, czyli takie które potrafi równocześnie korzystać z obu GPU można na razie na palcach liczyć. I w ciemno założę, że Filmora - nie.

Konfiguracja tego laptopa nie spełnia minimalnych wymagań tej wersji Filmory.

XGrzesX napisał(a):
Który z elementów może tutaj najbardziej spowalniać renderowanie ?

Wszystkie. Bardzo mi przykro.


wtorek, 18 grudnia 2018, 14:11
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4620
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Przyczyna wolnego renderingu
No faktycznie, bo dobrze pamiętałem że nawet przy nie najmłodszej 970 jest encode:
Obrazek

PS
W przyszłym laptopie / PC nowocześniejszym, ale podobnie skonfigurowanym, ograniczeniem tempa eksportu będzie jeden dysk. Eksport powinien przebiegać z dysku na surówkę i dodatki, (montażowego), szybkiego, na dysk na eksport.

Dysk na montaż powinien być SSD, im szybszy tym lepiej. Dysk na odbiór eksportu musi wystarczać. Na H264 FullHD może nawet być to pierwsza (szybsza) połowa dobrego, szybkiego HDD 7200 obr/min., ale wszystko wyżej w rozdzielczości to już tylko SSD.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 18 grudnia 2018, 14:29
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 75
Post Re: Przyczyna wolnego renderingu
Posiwiały napisał(a):
Konfiguracja tego laptopa nie spełnia minimalnych wymagań tej wersji Filmory.

Spełnia minimalne wymagania, bo według producenta są następujące:

Supported OS: Windows 7/Windows 8.1/Windows 10 (64 bit OS).
Processor: Intel i3 or better multicore processor, 2GHz or above.
(Intel 6th Gen or newer CPU recommended for HD and 4K Videos).
RAM: 4 GB RAM (8GB required for HD and 4K videos).
Graphics: Intel HD Graphics 5000 or later; NVIDIA GeForce GTX 700 or later; AMD Radeon R5 or later.
2 GB vRAM (4GB required for HD and 4K videos).
Disk: At least 10GB free hard-disk space for installation (SSD-Solid State Disk recommended for editing HD and 4K videos).


Posiwiały napisał(a):
XGrzesX napisał(a):
Który z elementów może tutaj najbardziej spowalniać renderowanie ?

Wszystkie. Bardzo mi przykro.

Chodzi mi o to, że informacje prezentowane na zakładce "Wydajność" w menedżerze urządzeń tego nie potwierdzają. Zrozumiałe by było dla mnie gdyby, wyświetlane było np. 100% obciążenie CPU ale tutaj nie widać, żeby któryś z komponentów był w pełni wykorzystany więc ciężko mówić, że sprzęt jest za słaby skoro nie jest w pełni wykorzystany. Chyba że czegoś nie rozumiem.
kotin napisał(a):
W przyszłym laptopie / PC nowocześniejszym, ale podobnie skonfigurowanym, ograniczeniem tempa eksportu będzie jeden dysk. Eksport powinien przebiegać z dysku na surówkę i dodatki, (montażowego), szybkiego, na dysk na eksport.

Edytuje video o rozdzielczości 4K (2160p). Laptopa nowego mogę kupić, tylko nie mam przekonania, że nowy rozwiąże problem. Skoro to byłby laptop to w grę wchodzi konfiguracja z dyskiem SDD + HDD. Rozumiem, dla dla takiej konfiguracji dysków najepiej będzie gdy:
- na SDD będzie system, programy, surówka
- na HDD będzie export finalnego materiału

Zgadza się ?

Jeśli chodzi o wybór laptopa, to mam jeszcze pytanie. Czy warto rozważać laptopy z procesorem niskonapięciowym np. i7-8565U ? Pytam dlatego, że większość laptopów która mi się wizualnie podoba ma właśnie procesory niskonapięciowe.

Jeśli odradzacie takie procesory to na chwilę obecną moim faworytem jest Lenovo Legion Y730 z procesorem i7-8750H, 16 GB RAM i kartą GTX 1050 Ti. Ten model jest w wersji 15" i 17". Początkowo byłem zdecydowany na 17" ale po przeczytaniu kilku recenzji, okazuje się, że wersja 15" ma lepszą matrycę dlatego na razie stawiam Y730 15".


wtorek, 18 grudnia 2018, 20:04
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4620
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Przyczyna wolnego renderingu
No nie spełnia. Intel 6 generacji, Ty masz drugą, czyli wyłączasz z gry integrę.
Gdy robisz to świadomie, to OK, ale wtedy musisz mieć grafikę dedykowaną nowej generacji, a też nie masz.

Zakładki potwierdzają. Grafika stara, liczy coś dookoła, patrz u mnie encode, u Ciebie compute_0, więc nie daje to wyniku czasowego, a procesor czeka na kartę, nudzi się i nie popycha sprawy do przodu. Czyli zakładki jak najbardziej potwierdzają.

Nie wgłębiając się w szczegóły proponuję: Kupisz taki laptop z HDD i SSD, to wyjmij HDD, daj mu obudowę na USB za 60 złotych, będziesz miał zewnętrzny magazyn.
Na miejsce HDD w laptopie kup i zamontuj SSD.
Układ może być taki: Duży SSD na SATA = system + programy + miejsce na eksport.
Szybki SSD Na M.2 MVNE na surówkę, dodatki, grafikę, dźwięki i w ogóle na montaż.
Tempy w zależności od programu, ale jak się da to w tym układzie na systemowy.

Cytuj:
Jeśli chodzi o wybór laptopa, to mam jeszcze pytanie. Czy warto rozważać laptopy z procesorem niskonapięciowym np. i7-8565U ? Pytam dlatego, że większość laptopów która mi się wizualnie podoba ma właśnie procesory niskonapięciowe.

Mam obawę że podobają się Tobie cienkie laptopy, wtedy 4 energooszczędne rdzenie są lepsze, bo silniejszy, 6 rdzeniowy procesor się w takiej cienkiej obudowie zagotuje i zwolni (nazywa się to throttling). Czy dasz radę na tym montować 4K? Pewnie tak, ale czy szybko i komfortowo? :wink: Dobry by był solidny, gruby Dell i 6 rdzeni.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 18 grudnia 2018, 21:25
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 75
Post Re: Przyczyna wolnego renderingu
Dzięki kotin, nie wpadłem wcześniej na pomysł dwóch SSD, chociaż to dodatkowy koszt. Ehh
Jeśli chodzi o dyski, to nie lepiej na szybszym dysku SSD trzymać system, programy i surówkę ?

Chciałbym się jeszcze zapytać o ten mój typ czyli Legion Y630. Teoretycznie jest to komputer gamingowy z wydajniejszym chłodzeniem niż te spotykany w ultrabookach. Uważasz, że te 6 rdzeni będzie się w nim gotowało i lepiej wybrać inny model z niskonapięciowym ?


wtorek, 18 grudnia 2018, 21:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 868
Post Re: Przyczyna wolnego renderingu
Grzegorz, ja też kochałem wszystkie swoje komputery i dałbym się za nie posiekać. :D
Ale też nie jestem złotoustym cudotwórcą, który w ciemno obieca nie wiadomo co. Piszę jak jest. Zobacz:

1. Na twoich zrzutach ekranu procesor jest obciążony mniej niż w połowie, ale popatrz na częstotliwości taktowania. 1,22 GHz a nawet 0,79 Ghz. To ewidentny thermal throttling.
Więc pierwsza sprawa, kiedy ostatnio ten komputer był czyszczony w serwisie? Bo jeśli jest zafajdany kurzem to samo czyszczenie już coś powinno dać.
Tak generalnie throttling to częste zjawisko w laptopach i dławienie częstotliwości uruchamia się kiedy procesor jest mocno obciążony i się przegrzewa. W tej sytuacji trudno opiniować, że nie ma wąskiego gardła. Bo na tych zrzutach ekranu ewidentnie jest nim procesor.
Poza tym montujesz 4k. Minimalna specyfikacja edytora przewiduje w tej sytuacji:
"Intel 6th Gen or newer CPU recommended for HD and 4K Videos". A Twój procesor jest 2-giej generacji.
2. Minimalne wymaganie dla dedykowanej karty graficznej to "NVIDIA GeForce GTX 700 or later" a w lapku masz kartę o dwie serie starszą. Nadto do 4k wymagany jest VRAM "4GB required for HD and 4K videos" a Twoja GPU nVidia N12E-GE-B-A1 była w różnych wersjach, ale maksymalnie wyposażano ją w 3GB VRAM.
3. Procesor i7-2720QM ma na pokładzie zintegrowaną grafikę HD Intel® 3000, a wymagana jest "Intel HD Graphics 5000 or later".
Do tego zintegrowana GPU korzysta z normalnego RAM, więc
4. odejmij te wymagane 4 GB od swoich 8GB.
5. Trzeba by to sprawdzić, ale ponieważ jest tu Intel drugiej generacji, to może być też tak, że płyta główna ma tylko SATA2 i też to przycina transfer dysku SSD.

Jak widzisz - wszystko to razem nie rokuje nadziei na jakąś znaczną redukcję czasu eksportu.

EDIT
Widzę, że pisałem z kotinem w tym samym czasie, tylko ja wolniej. :D
Ale obaj doradzamy Ci to samo.


wtorek, 18 grudnia 2018, 21:53
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL