|
Teraz jest niedziela, 15 grudnia 2019, 17:37
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Animacja/efekt w edytorze filmowym
Autor |
Wiadomość |
SHarky9
Nowy
|
 Animacja/efekt w edytorze filmowym
Witam Jestem nowym użytkownikiem na Waszym forum, choć często śledzę pewne wątki bez użycia konta, tym samym witam Wszystkich Aktualnie zamieściłem sporo edytowanych zdjęć w formie "przeszłość-przyszłość" na jednej ze swoich foto-stron. Nie jest mi obca obróbka w formie nakładania 2ch fotografii na siebie, jednak interesuje mnie utworzenie podobnego filmu, bądź animacji. Chciałbym szczegółowo pokazać proces zmiany konkretnego miejsca krok po kroku, jednak nie mam zielonego pojęcia jakiego programu/funkcji użyć, ażeby wyglądało to estetycznie. Będę bardzo wdzięczny za pomoc, a w ramach wskazówki zostawiam link do zbliżonego efektu. Pozdrawiam https://www.youtube.com/watch?v=-iY80GA ... vtFJW9SD2s
|
czwartek, 27 grudnia 2018, 04:20 |
|
 |
kotin
Moderator
Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57 Posty: 4925 Lokalizacja: Tczew
|
 Re: Animacja/efekt w edytorze filmowym
Możesz oczywiście wyjść od pracy w programie graficznym, w którym przygotujesz kilka kolejnych przekształceń danego zdjęcia. Potem w miarę dowolnym (oprócz najprostszych) programem do edycji filmów, układasz je po kolei w swoją opowieść filmową. Można dodać efekt ruchowej maski, jaki widzimy na podanym przez Ciebie filmie przykładowym. Żeby pokazać o co mi chodzi w efekcie animowanej / ruchomej maski, parę tutoriali: (nie ręczę że dobrych, szukałem przed wypiciem porannej kawy  ). Hitfilm 3 ExpressBlender (a co, nie można?  ) Final Cut ProShotcut (+Gimp, czyli darmowe rozwiązanie Open Source) ...
_________________ 最诚挚的问候
|
czwartek, 27 grudnia 2018, 10:25 |
|
 |
grabos
Aktywny bywalec
Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40 Posty: 1309 Lokalizacja: Warszawa
|
Podstawowa funkcja zastosowana do tej zabawy to maskowanie (wspólczesnego zdjęcia) i animacja (zmiana w czasie) mask path. Ewentualnie zamiast animowania maski można animować efekt linear wipe lub crop. Na niektórych zdjęciach współczesnych w twoim przykładzie nałożony jest z początku efekt desaturacji koloru do czarno-białego i od pewnego momentu jest on animowany w czasie w celu pozbycia się desaturacji. Niektóre zdjęcia nie mają maski, wipe'a czy crop'a ale nakładają się przez animowanie opacity lub zastosowanie transition (cross dissolve). Do tego czasem w podanym przykładzie występuje animacja wielkości kadru czyli scale. Żeby to lepiej wyglądało należy dokladniej powycinać (wymaskować) kolejne fragmenty zdjęć wspólczesnych.
|
czwartek, 27 grudnia 2018, 22:54 |
|
 |
SHarky9
Nowy
|
Dziękuję serdecznie Panowie, postaram się podziałać metodą prób i błędów. Z pewnością będzie to podobnie czasochłonne, jak w przypadku maskowania zdjęć, ale myślę, że warto  Jeszcze raz wielkie dzięki.
|
piątek, 28 grudnia 2018, 04:12 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|