Teraz jest wtorek, 22 października 2019, 23:43




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 DaVinci i problem "Media Offline" na Windows 7 [SOLVED] 
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post DaVinci i problem "Media Offline" na Windows 7 [SOLVED]
zna ktoś rozwiązanie problemu "media offline" dla klipów h.264 na win 7 :?:

_________________
Obrazek


środa, 30 stycznia 2019, 03:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1308
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Przyczyna wolnego renderingu
Blackmagic m.in podaje, że Davinci Resolve 15 free nie obsługuje:
- High 10 Profile H.264 decoding
- H.264 decoding on Linux
- H.264 accelerated encoding with hi-spec NVIDIA GPUs

Na której wersji rzeźbisz? Pamiętam jakoś z pół roku temu na wersji beta u mnie też h264 bywało offilne (Win7), ale któryś upgrade rozwiązał problem.

Podaję też rozwiązanie zagadki "h264 media offline" z tego wątku https://www.swiatobrazu.pl/forumwideo/viewtopic.php?f=40&t=43441 Autor wątku założył ten sam temat na forum filmuser. Okazuje się, że miał pliki w HEVC (a nie h264), których nie czyta wersja darmowa Resolve.


środa, 30 stycznia 2019, 18:47
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post Re: Przyczyna wolnego renderingu
nie rzeźbię, bo mam wszystko offline ;)
ale wersja to 15.1.2.008 (pobrałem 20 października 2018).

pliki to mov'y z c300 chyba, jakieś mp4 mniejsza o to z czego i MTS'y z GH2 albo SD1, wszystko media offline...
ciągnąć najnowszą?

_________________
Obrazek


środa, 30 stycznia 2019, 21:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1308
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Przyczyna wolnego renderingu
U mnie na 15.2.2 (Win7 i Win10) działają wszystkie h264 jakie wrzucałem na TL - Gopro, drony, Canony, Soniacze.
Odnośnie updatowania Resolve. Na obecnym etapie szybkiego rozwoju tego softu, moim zdaniem warto ładować każdy update bo nie tylko łatają bugi, ale ostro pracują nad koordynacją i dopracowywaniem modułów, funkcji, narzędzi, responsywności interface itp. Generalnie dzieje się.
Ja mam wersję z grudnia i teraz sprawdziłem, że już od tygodnia wisi nowa więc zaraz ściągam :)


czwartek, 31 stycznia 2019, 04:14
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post Re: Przyczyna wolnego renderingu
niestety, 15.2.3.015 na pokładzie, a klipy nadal "media offline"... :(

czy ty masz na tym win7 jakieś kodeki poinstalowane? cokolwiek co mogłoby sugerować, że jest potrzebne do działania davinciemu?

edit:
okej, PROBLEM ROZWIĄZANY - potrzebna była aktualizacja KB2670838.
klipy są już widoczne, zabawę czas zacząć.

pozdro

_________________
Obrazek


czwartek, 31 stycznia 2019, 14:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1308
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: DaVinci i problem "Media Offline" na Windows 7 [SOLVED]
Oczywiście u mnie zero kodeków.
Piszą gdzieś co konkretnie jest doinstalowywane z tą poprawką aby działał decoding h264?


czwartek, 31 stycznia 2019, 19:25
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL