Teraz jest czwartek, 21 marca 2019, 20:13




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Kłopot ze zgraniem materiału z kompa na kamerę! 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Kłopot ze zgraniem materiału z kompa na kamerę!
Jest sobie komputerek
850 duron Dysk 7200/8mb C 512 SDRAM; tam Ulead Video 7 i AP 6.5
I kamerka SONY TRV19E

I jest kłopot z eksportem zmontowanego materiału DV na kamerkę. Zdarza się, że nagrywa się 50 sekund, czasem 8 sekund, częściej pierwsza klatka lub obraz "pusty".

Wcześniej zaraz po instalacji XP udawało mi się zgrywać materiał (w ulidzie).

Pracuję na 1 dysku, 1 partycji, czy to może być problem?


A może jest możliwość zgrania materiału DV z komputera, bezpośrednio na magnetowid (niecyfrowy)?

gREGOR
totalprivate@wp.pl


poniedziałek, 3 listopada 2003, 11:35
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam.

Nie piszesz z którego programu wypuszczasz materiał.
Ściągnij sobie uaktualnienia i patch do VideoStudio http://www.ulead.com/tech/vs/vs_ftp.htm , zwłaszcza jeśli masz w systemie jeszcze A.P.

pozdrawiam
Jacek.

P.S. Lepiej gdybyś miał osobną partycję na system, ale to raczej nie jest przyczyna Twojego problemu.


poniedziałek, 3 listopada 2003, 13:03
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Dalej nic
System jest już na innym dysku,
uaktualnienie Uleada też i te same kłopoty!

Komunikacja z kamery na komputer bez zarzutów,
w drugą stronę obraz pokazuje się na chwilę na wyświetlaczu kamery i zaraz ginie.

Próbowałem na Uleadzie (bez zainstalowanego APa) - nic, potem na APie i też czarny obraz.

Teraz w uleadzie wywala komunikat o niezgodności systemu (PAL, NTSC), przy próbie eksportu.

Raz obraz na kamerze ruszył dopiero po 50 sekundach (od momentu uruchomienia eksportu).

Czego może brakować....

Pomocy

totalprivate@wp.pl


wtorek, 4 listopada 2003, 09:55
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post No mili eksperci ;-)
Jest już jako tako - po przeinstalowaniu systemu obraz przechodzi na kamerkę - ale co jakiś czas transfer się urywa i za chwilkę ponowna stabilizacja i nagrywa się dalej.

Pewnie w moim sprzęcie jest jakieś wąskie gardło.
Pytanie co?
Teraz mam system zainstalowany na na dysku 5400 obr.
Uleada mam na dysku 7200 obr/8 mb cache i tam też leżą projekty.

Co muszę zmienić, żeby chodziło OK
Procek? 850 mhz (chyba nie)
Twardziela pod system (na 7200 obr.)
Kartę FW (mam taką najtańszą ;-) 85 zł)

VIAHyperion jest, DirectX 9 jest, co ma być jeszcze?

.................


środa, 5 listopada 2003, 10:09
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post pewnie przerwania
Poczytaj na forum juz o tym bylo.
Moim zdaniem (jezeli twoja kamera ma DV-in) to masz zle ustawione przerwania w systemie + defragm. dysku.
Wykluczam wadliwy kabel i wadliwa karte FW.

pozdrawiam
Mac
mkonieczny@plusnet.pl


środa, 5 listopada 2003, 19:16
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 11:34
Posty: 306
Lokalizacja: Szczecin
Post 
Ponadto sprawdź czy masz DMA włączone na dysku


czwartek, 6 listopada 2003, 14:17
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 13 października 2003, 13:57
Posty: 46
Post 
Co do tego DMA to zależy ono od systemu. W XP DMA jest ustawione - a przynajmniej u mnie - automatycznie. Jeśli masz XP to prawdopodobnie również masz włączoną opcję "włączone, jeżeli dostępne" (czy coś podobnego) bez możliwości ingerencji na włączanie.


czwartek, 6 listopada 2003, 15:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Po defragmentacji
DMA jest - czemu miałoby nie być.

Defragmentacja już za mną i wiecie co zawsze w tym samym miejscu zrywa łączność.

Po skopiowaniu klipu DV (na tym samym dysku) i próbie przerzucenia go na kamerę - przerwy pojawiają się w innych miejscach.

Po tym wnioskuję, że plik jest OK.

Dysk mam nadzieję, że też (bo nowy ;-)

System po przeinstalowaniu.

No i coś nie tak, a jest całkiem blisko...

Liczę na podpowiedź Drodzy Grupowicze!


piątek, 7 listopada 2003, 09:30
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
Cześć.

Być może jakiś program (antyvir) pracuje w tle, co też nie jest bez znaczenia...


piątek, 7 listopada 2003, 10:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 11:34
Posty: 306
Lokalizacja: Szczecin
Post 
Sprawdź też zarządzanie energią, wszystkie wygaszacze i wstrzymywacze systemu muszą być wyłączone, a system zawsze włączony. Te ustawienia co pewien czas próbkują czy się nie włączyć i zakłucają np eksport. Nawet jak ustawisz np wygaszacz na 5 godzin to on i tak co pewien czas sprawdza czy te 5 godzin nieaktywności się już zaczęło . Office, corel draw i np clone mają swoje szperacze, które próbkują co pewien czas i może to powodować zakłócenia. Naciśnij ctrl, alt, del i zobaczysz co masz uruchomione. Najlepiej żeby wszystkie takie programy były powyłączane z autostartu


piątek, 7 listopada 2003, 11:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post hm
Nie no jest czysto tylko XP, VIAHyperion, Ulead 7 z Patchem, żadnych programów antywirusowych nie używam.

Pobawię się dzisiaj w zmianę gniazda PCI, wywalę modem.

Czy standardowe sterowniki do IEEE1394 z WINXP wystarczają?

Będę walczył :-)


piątek, 7 listopada 2003, 11:31
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL