Teraz jest poniedziałek, 23 września 2019, 13:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Adobe Premiere, interpreted footage 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 32
Lokalizacja: Warszawa
Post Adobe Premiere, interpreted footage
Witam.

Mam pytanie ws zgodności ilość klatek w projekcie z materiałem. Przyznam się, że wiedzę zdobywam etapami i teraz, jak zaczynam nowy projekt w Adobe Premiere (np. w 23,976 fps) to cały materiał konwertuje do tej ilość, tj. sceny dialogów kręcę od razu w 23,976, część kręcę w 60fps i 120 fps. Odpowiednio potem to konwertuje podczas importu do projektu (interpreted footage) i z tymi samymi parametrami tworzę proxy dla ciężkiego materiału 4k z GH5 i drona. Tak zrobiony ostatnio projekt nie wyświetlił mi żadnego czerwonego trójkacika z błędem podczas pracy i wiem, że tak należy robić.

Co mam jednak zrobić ze starym projektem, który zacząłem składać jeszcze nim posiadłem taką wiedzę? Tam mam materiał wrzucony do projektu jak jak był nagrany, czyli clipu 60fps leżą na linii 23,976 i tak chce je eksportować. Jednak edycja tego projektu jest strasznie oporna. Ciężko zdiagnozować skąd biorą się błędy i mała responsywność działania programu. Czasami nie działa spacja do odtwarzania timeline'u itp.

Domyślam się, że jak teraz zrobię na każdym pliku z wyższym niż 23,976 fps konwersję (interpreted) do właśnie 23,976 to poszczególne klipu zostaną w tym samym miejscu (początek klipu) ale zostanie on ucięty ze względu na to, że w tym samym miejscu zmieściło się mniej materiału?

Mam nadzieję, że opisałem swój problem przejrzyście.
Bardzo proszę o potwierdzenie, że to jak powinienem przygotowywać materiał w AP robię dobrze a po drugie co mam zrobić z tym rozgrzebanym godzinnym projektem (liczącym chyba z 500 klipów)

_________________
GH5 12-60mm Leica f2.8-4 , 25mm Leica f1.4, DJI Mavic Air, Gopro5 + Karma Grip
Ryzen 2700X, 64GB 2666, GTX1060, SSD + NVMA + LG 34" UltraWide / Adobe Premiere PRO


poniedziałek, 2 września 2019, 14:45
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4826
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Adobe Premiere, interpreted footage
Pewnie po ptokach, bo pytanie stare, ale podbijam. Może zobaczy ktoś z użytkowników Premiere. :wink:

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 9 września 2019, 14:23
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 32
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Adobe Premiere, interpreted footage
Spoko, może ktoś znajdzie chwilę między renderowaniem i napiszę parę słów...

_________________
GH5 12-60mm Leica f2.8-4 , 25mm Leica f1.4, DJI Mavic Air, Gopro5 + Karma Grip
Ryzen 2700X, 64GB 2666, GTX1060, SSD + NVMA + LG 34" UltraWide / Adobe Premiere PRO


poniedziałek, 9 września 2019, 14:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1671
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Adobe Premiere, interpreted footage
Spróbuj wyeksportować projekt do xml, założyć całkiem nowy projekt i zaimportować ten stary z xml. Jest szansa, że to pomoże rozwiązać problemy techniczne z nie działaniem niektórych elementów interface.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


piątek, 13 września 2019, 09:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 32
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Adobe Premiere, interpreted footage
Sprawdzę Twoje zalecenia i dam znać.

A jeszcze jedno pytanie mi się rodziło przez ostatnie kilka dni:

Zacząłem nowy projekt 1080/25. Na początki edycji czyli cięciu klipów funkcja play działa bez problemu (spacja działa od razu po przestawieniu głowicy na osi czasu). Jednak w miarę dodawania efektów (nic wielkiego - kilka napisów, kadrowanie, slowmo itp) występuje coraz większy lag podczas naciskania spacji - nawet do kilku sekund.

Patrze na manager urządzeń, CPU obciążone na naście procent (Ryzen 2700x, 32GB, dyski SSD plus NVMA), dysk czyta z predkością poniżej maksa swoich możliwości i nie wiem, dlaczego tak laguje?

Wyczyściłem cache (jest na osobnym dysku ssd, podobnie projekt jest na trzecim ssd), zmniejszyłem do 1/4 podgląd, wyłączyłem FX na oknie podglądu... i nadal nie wiem dlaczego tak muli po jakimś czasie. projekt ma 17 minut, materiał mp4 1080 - no nic specjalnie ciężkiego...

_________________
GH5 12-60mm Leica f2.8-4 , 25mm Leica f1.4, DJI Mavic Air, Gopro5 + Karma Grip
Ryzen 2700X, 64GB 2666, GTX1060, SSD + NVMA + LG 34" UltraWide / Adobe Premiere PRO


czwartek, 19 września 2019, 15:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL