Teraz jest wtorek, 1 grudnia 2020, 08:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Premiere - problem z pipetą kolorów 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 8 stycznia 2019, 05:20
Posty: 58
Post Premiere - problem z pipetą kolorów
Pracuje na kilku monitorach i często zdarza mi się, że pipeta wywołana z panala na jednym monitorze nie widzi poprawnie kolorów na drugim monitorze.
Czy tez tak macie? Jak sobie radzicie z tym problemem?


piątek, 20 grudnia 2019, 04:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1325
Post Re: Premiere - problem z pipetą kolorów
Kalibrujemy monitory.
Co do zasady próbnik koloru czerpie informacje z pliku, a te są stałe.


piątek, 20 grudnia 2019, 13:25
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 8 stycznia 2019, 05:20
Posty: 58
Post Re: Premiere - problem z pipetą kolorów
Posiwiały napisał(a):
Kalibrujemy monitory.
Co do zasady próbnik koloru czerpie informacje z pliku, a te są stałe.


U mnie próbnik czerpie kolor ale z jakiegoś innego miejsca niż to wskazane pipetą :-(
Można to jakoś skalibrować?


piątek, 20 grudnia 2019, 14:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1325
Post Re: Premiere - problem z pipetą kolorów
Próbnik czerpie kolor z pojedynczego piksela. Może powiększ obraz, żeby dokładnie trafiać. W życiu się nie spotkałem z tym, żeby próbnik kłamał.


piątek, 20 grudnia 2019, 16:09
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 8 stycznia 2019, 05:20
Posty: 58
Post Re: Premiere - problem z pipetą kolorów
Posiwiały napisał(a):
Próbnik czerpie kolor z pojedynczego piksela. Może powiększ obraz, żeby dokładnie trafiać. W życiu się nie spotkałem z tym, żeby próbnik kłamał.


Chodzi o większy obszar o jednolitym kolorze. To wygląda tak jakby kursor pipety swoje a punkt próbki swoje.


piątek, 20 grudnia 2019, 21:34
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5179
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Premiere - problem z pipetą kolorów
Właśnie sam udowodniłeś że obszar, ewidentnie nie jest w jednym kolorze.
Może zobaczysz to jak powiększysz obraz. Jak nie, to znaczy że monitor nie jest w stanie pokazać różnicy miedzy podobnymi sąsiadującymi fragmentami, ale te różnice jednak są.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 20 grudnia 2019, 21:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 8 stycznia 2019, 05:20
Posty: 58
Post Re: Premiere - problem z pipetą kolorów
Własnie obszar jest w tym samym kolorze a to co ściąga pipeta często nawet nie przypomina tego koloru.


sobota, 21 grudnia 2019, 04:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1325
Post Re: Premiere - problem z pipetą kolorów
W wideo prawie nigdy nie zdarza się by obszar o pozornie jednorodnym kolorze składał się z identycznych pikseli. Dokładnie próbkować kolor można więc tylko oglądając obraz 1:1, w rzeczywistej rozdzielczości.


sobota, 21 grudnia 2019, 14:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL