Teraz jest niedziela, 26 stycznia 2020, 12:52




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Zgrywanie z kamery video8 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 14 stycznia 2020, 09:54
Posty: 7
Post Zgrywanie z kamery video8
Niby prosta sprawa a już mam problem. Mam stare filmy dzieciaków na kasetach video8 i chciałem coś detalicznie zmontować, bo oddanie kaset do punktu i nagranie DVD z całej kasety jest bez sensu. Rozumiem, że z taśmy, przez np. grabbera podłączonego pomiędzy kamerę i kompa zgram film do pliku cyfrowego. No i tu mam problem do jakiego pliku to ma być zgrane przez grabbera, żeby można było montować. Na dysku kompa mam część z tych filmów i można je obejrzeć, ale to jest jakby format DVD na dysku komputera i program do edycji w ogóle nie widzi pliku video możliwego do edycji. Szukałem jakichś podpowiedzi w necie i nie znalazłem. No i wreszcie przypomniałem sobie o forum na które zaglądałem 15 lat temu jak zmieniłem kamerę na cyfrową.
Proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam


wtorek, 14 stycznia 2020, 10:21
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4964
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zgrywanie z kamery video8
Przykładowo - najtaniej, ale i jakość taka sobie - jeden z grabberów:
https://sklepwideo.pl/video-grabber-vg0001a-p-5721.html
sam mogłeś przeczytać, bardzo niedawno:
https://www.swiatobrazu.pl/forumwideo/viewtopic.php?f=4&t=44021
a równie dobrą jakość osiągniemy przechwytując kamerą DV / HDV z wejściem analogowym. Ja używam do tego Canon HV10. Można z równie dobrym skutkiem upolować taniej kartę tego producenta, (zewnętrzną lub na PCI EX): Blackmagic LINK.

Jeżeli chodzi o kodek do jakiego mamy przechwytywać, to często decyduje tu urządzenie którym przechwytujemy. Najczęściej nagrania analogowe przechwytujemy do mpeg2, (najlepiej o stałym bitrate), lub DV. To ostatnie obciąża nieco transfer systemu dyskowego, więc przechwytujemy na osobny, albo dysk / SSD o wysokim stałym transferze dużych plików, z odpowiednią ilością miejsca. Można o ile urządzenie , program i kondycja naszego komputera pozwalają, przechwytywać do efektywniejszych, ale ciężkich w montażu kodeków współczesnych.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 14 stycznia 2020, 11:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 14 stycznia 2020, 09:54
Posty: 7
Post Re: Zgrywanie z kamery video8
Bardzo dziękuję. Tego mi brakowało - zrzucam z kamery analogowej do mpeg2, - takich plików szukam na dysku kompa i takie pliki powinien widzieć program do montażu i potem już czysta przyjemność miksowania zdarzeń.


wtorek, 14 stycznia 2020, 13:17
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 14 stycznia 2020, 09:54
Posty: 7
Post Re: Zgrywanie z kamery video8
Witam, kupiłem tego "Grabbera" i kicha. Co innego piszą co innego dają - życie.
Niby napisane, że "wspiera" Mpeg1,2,3,4 a w rzeczywistości można wybrać format do zgrywania VCD, SVCD, DVD lub Long DVD. No i jestem w punkcie wyjścia. Może coś podpowiecie jeszcze.


sobota, 18 stycznia 2020, 22:34
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4964
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zgrywanie z kamery video8
Grabber to najtańsze, ale i najgorsze rozwiązanie. Przy zakupie przez internet nasz 14 dni na ewentualny zwrot, ale przechwyć coś najpierw do DVD. W pliku jaki powstanie powinieneś zobaczyć VOBy. Pliki te są zakodowane kodekiem mpeg2.
https://www.swiatobrazu.pl/forumwideo/viewtopic.php?f=8&t=26391
https://www.swiatobrazu.pl/forumwideo/viewtopic.php?f=15&t=41443

_________________
最诚挚的问候


sobota, 18 stycznia 2020, 23:47
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 14 stycznia 2020, 09:54
Posty: 7
Post Re: Zgrywanie z kamery video8
Tak też zrobiłem, ale zanim rozpocząłem przechwyt wszystko szło z kamery na kompa dobrze tzn w kolorze. Po rozpoczęciu przechwytu kolory szlag trafił i przechwytuje do DVD, ale z paskami, bez koloru. Na telewizor po tych samych kablach obraz bardzo dobry.
Nagrałem kawałek w formacie DVD i na Pinnacle Studio 19 można to wyedytować, tylko bez kolorów i z paskami, tak jak się przechwyciło.
Jak to zrobić lepiej ?
Pozdrówka


sobota, 18 stycznia 2020, 23:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4964
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zgrywanie z kamery video8
herman00 napisał(a):
Tak też zrobiłem, ale zanim rozpocząłem przechwyt wszystko szło z kamery na kompa dobrze tzn w kolorze.

Po rozpoczęciu przechwytu kolory szlag trafił i przechwytuje do DVD, ale z paskami, bez koloru.

Na telewizor po tych samych kablach obraz bardzo dobry.

1 Na pewno? Punkt 3 rozumiem, ale obraz w punkcie 1 i 2 powinien być taki sam.

3 Bo telewizor umie wyświetlać pliki ntsc i z przeplotem. Teraz wyświetl pliki przechwycone na komputer na ekranie telewizora i podaj wynik.

2 Brak koloru w przechwyconych plikach świadczy zazwyczaj albo o nadmiarze zakłócających się kodeków w systemie, albo o nagraniu w systemie ntsc.
Paski to przeplot. Telewizor sobie z tym radzi, monitor komputera - nie. Żeby oglądać obraz z przeplotem na ekranie monitora, trzeba włączyć funkcję deinterlace (usunięcie przeplotu) w playerze, lub w sterowniku karty graficznej.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 19 stycznia 2020, 00:17
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 14 stycznia 2020, 09:54
Posty: 7
Post Re: Zgrywanie z kamery video8
Witam, odtworzyłem to co zgrałem na dysk na ekranie telewizora podłączając kompa HDMI z telewizorem. Projekt jest w takiej samej jakości na ekranie monitora kompa jak i telewizora czyli bez kolorów z paskami.
Walczę i wykombinowałem, podłączyłem kamerę analogową do cyfrowej i zgrałem materiał na taśmę miniDV. Udało się.
Guzik bo teraz kolejny problem, Pinnacle studio nie widzi mojej kamery po FireWire. Sterowniki FireWire zaktualizowane, kamera sprawna, kabelek też, bo kilka lat temu zgrywałem przez ten sprzęt na stary komputer - to było jakieś PII 1,3G 1GRam chyba i jakoś się wtedy zgrywało z miniDV i jakoś to pomontowałem i nagrałem jakieś DVD. Wyczytałem, że może trzeba podmienić sloty gdzie jest FireWire - czy to mozliwe ?


niedziela, 19 stycznia 2020, 20:35
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4964
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zgrywanie z kamery video8
No to musimy poprosić o pomoc kolegę jurekwejh, który w dziale Pinnacle Studio odpowiada na pytania o ten program. Tam zadaj pytanie, dokładnie opisując na czym widać w kolorze, a kiedy nie. Podaj jakie aktualizacje masz w Pinnacle. Może brak koloru to sprawa programu. Tak zwane paski - dalej się upieram że to przeplot. To cecha obrazu, nie wada. Musisz coś o tym wiedzieć po prostu.

Kontroler IEEE1394, czyli FireWire. Poczytaj LINK. Czy widać go w menedżerze urządzeń?
Tak, kartę firewire w komputerze można, tak jak każdą inną kartę rozszerzeń umieścić w innym slocie.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 19 stycznia 2020, 23:03
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 14 stycznia 2020, 09:54
Posty: 7
Post Re: Zgrywanie z kamery video8
Dzięki WIELKIE za pomoc.
Mam Pinnacle Studio Ultimate 19 nowy kupiony, zarejestrowany i co tam jeszcze. No i okazuje się że nie widzi żadnej kamery ani tej analogowej ani cyfrowej - ŹRÓDŁA przechwytu nie mogę zmienić/wybrać, bo program nie przewiduje takiego wyboru, a w tym źródle systemowym nie ma żadnej kamery oprócz kamery internetowej. Magistralę i kontroler IEE1394 system kompa widzi, wszystko poprawnie zainstalowane, bez konfliktów. Na stronie Pinnacle pl. radzili zmianę sterowników dla mojego WIN7 na "starsze" co uczyniłem i po ponownym uruchomieniu komputera dalej nie widzi żadnej kamery. Załamka. Mam starego kompa pod WINXP na którym 10 lat temu to wszystko do zgrywania z miniDV chodziło i chyba go spróbuję odpalić. Tam mam stare FireWire i Pinnacle 9.pl i to chodziło tak, że aż miło pod PII jakieś 3GhZ i 1 G Ram-u.
Pozdrawiam


niedziela, 19 stycznia 2020, 23:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4964
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zgrywanie z kamery video8
Nie mamy chwilowo naszego kolegi jurekwejh do dyspozycji, więc jeszcze ja Cię pomęczę trochę. :wink:

1 Jaką masz kamerę?

2 Plik przechwycony graberem - obejrzy go za pomocą tego programu:
https://www.dobreprogramy.pl/MediaInfo,Program,Windows,13099.html, i opisz czy to mpeg2, czy to PAL, czy NTSC?

2a (Najlepiej jakbyś zrobił zrzut ekranu, zamieścił na FOTOSIK na przykład i dał linka tu na forum.)

3 Spróbuj przechwytu kontrolerem FireWire za pomocą tego programu:
https://www.dobreprogramy.pl/Windows-Movie-Maker,Program,Windows,11546.html

Pierwsze dwa punkty są obowiązkowe. :D

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 20 stycznia 2020, 19:19
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL