Teraz jest sobota, 29 lutego 2020, 14:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Multi-cam gdy 1. ujęcie w 1 pliku a 2. ujęcie w 2 plikach 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 10 lutego 2020, 02:21
Posty: 18
Post Multi-cam gdy 1. ujęcie w 1 pliku a 2. ujęcie w 2 plikach
Witam
Nagrywałem wydarzenie z 2 kamer
Z jednej kamery udało się uzyskać jeden plik z nagraniem 20-minutowym
Z drugiej kamery niestety mam 2 pliki ponieważ było przerwanie nagrywania
Więc mam pliki 1 2a 2b

Tutoriale bardzo ładnie przedstawiają montaż z kilku ujęć gdy ujęcie mamy w 1 pliku
Albo z automatu program synchronizuje po dźwięku albo oznaczamy mark in lub mark out

W moim przypadku przydałoby się
w pliku 1 zaznaczyć in i out
w pliku 2a zaznaczyć in
w pliku 2b zaznaczyć out

ale podczas tworzenia sekwencji wybiera albo in albo out

Można prosić o jakąś podpowiedź?


poniedziałek, 10 lutego 2020, 02:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 588
Post Re: Multi-cam gdy 1. ujęcie w 1 pliku a 2. ujęcie w 2 plikach
Ciężko się trochę odnieść konkretnie bo nie wiadomo w jakim programie pracujesz. Przy ujęciach z dwóch kamer osobiście nie korzystam z funkcji multikam tylko normalnie "kładę" nagrania na oś montażową. Ścieżka video 1 robi za główną a 2-ka dodatkowa. W audio ścieżka 3 przeznaczona jest na dźwięk np z rejestratora. W ten sposób dowolnie mogę przycinać pliki czy to z poziomu osi montażowej lub za pomocą markerów IN/OUT. Oczywiście bez problemu mogę stosować tylko IN lub OUT. Tu przykład jak to wygląda w Resolve
Obrazek

_________________
Magix Video Pro X i inne, Davinci Resolve - początki Poradniki YT - Klik


poniedziałek, 10 lutego 2020, 10:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 10 lutego 2020, 02:21
Posty: 18
Post Re: Multi-cam gdy 1. ujęcie w 1 pliku a 2. ujęcie w 2 plikach
Tzn na razie ciężko to nazwać pracą. Nazwałbym to nabywaniem jakiejś podstawowej wiedzy w warunkach domowych.

Zainstalowałem Media Composer (trial 30 dni). Wrzuciłem te filmy tzn tylko 1 i 2a, ustawiłem Mark In, niby to fajnie wygląda ale dźwięk się rozjeżdża niezależnie od tego którą ścieżkę zapodaję. Przy tworzeniu nowego projektu ma do wyboru 29,97 lub 30,00 FPS-ów a moje wideo z Huawei ma 30,25 FPS i nie wiem czy to nie jest ren problem. Generalnie nie mogę znaleźć Media Composer First czyli program darmowy. niby instalka First a instaluje się wersja płatna...

Chciałem spróbować Premiere'a. Zainstalowałem na próbę na 7 dni. Podobne zasady co w Composerze. Z tym że tutaj jak wczytałem 1 i 2a, schynchronizowałem Mark In'ami a nawet według audio z automatu daje się to zrobić i efekt dużo lepszy. Dźwięk nie ucieka. Ale nie idzie tego filmu 2b dopasować. Jest milion poradników o Multi Cam ale ani jednego który powie co zrobić gdy pliki z różnymi ujęciami są pocięte.

Czyli mówi Pan, żeby wrzucić film 1 na belkę V1 a filmy 2a i 2b na belkę V2
Tylko jak to dopasować? I jak zrobić później Multi-Cam


poniedziałek, 10 lutego 2020, 10:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 588
Post Re: Multi-cam gdy 1. ujęcie w 1 pliku a 2. ujęcie w 2 plikach
Nie panujmy sobie na forum :D Jak widzisz używam Davinci Resolve wersji darmowej. Można ją pobrać z oficjalnej strony
https://www.blackmagicdesign.com/produc ... ciresolve/
Jest na samym dole FREE. Nie ma ograniczeń czasowych. Jednak muszę zaznaczyć, że ma pewne ograniczenia i jednym z nich jest brak obsługi kodeka h.265. W płatnej wszystko jest. Jak nagrania masz w h.264 to spokojnie możesz pobierać i montować swoje nagrania. To co oferuje darmowa wersji w zupełności ci wystarczy. Funkcji jest aż nadto.

Cytuj:
Przy tworzeniu nowego projektu ma do wyboru 29,97 lub 30,00 FPS-ów a moje wideo z Huawei ma 30,25 FPS

No cóż. Już sam zauważyłeś, że z nagraniami ze smartfonów mogą być różnego rodzaju problemy. W twoim przypadku projekt powinien być w 30 FPS ale by uniknąć problemów przy synchronizacji warto by było te nagrania przerobić na stałe i "normalne" 30 FPS. Tu przyda się darmowy program HandBrake https://www.dobreprogramy.pl/HandBrake, ... 15722.html
Jak byś miał nagrania w h.265 to przy pomocy wymienionego programu możesz je przerobić na h.264 by bez problemu działało w Davinci Resolve.

Edit:
Co do multicam rozumiem, że chcesz po prostu mieć różne ujęcia zsynchronizowane w całość ? Czyli raz masz szeroki kadr a później np. ujęcie na "gadającą głowę" ? Jeżeli tak to na poprzednim zrzucie masz pokazane jak to zrobić. Na V1 kładziesz plik który jest cały, Na V2 te pocięte. Pocięte synchronizujesz z V1. W trakcie montażu z V2 wycinasz to co niepotrzebna i wszystko bangla :D

_________________
Magix Video Pro X i inne, Davinci Resolve - początki Poradniki YT - Klik


poniedziałek, 10 lutego 2020, 10:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 10 lutego 2020, 02:21
Posty: 18
Post Re: Multi-cam gdy 1. ujęcie w 1 pliku a 2. ujęcie w 2 plikach
Mate 10 Lite nagrywa i odtwarza H.264
ale przesiadam się pod koniec lutego na P30 Lite a tam już będzie H.265

Program zbadam jak najbardziej, ciekawe jak podejdzie do moich 30,25 FPS czy nie będzie rozjeżdżał dźwięku

Ale inna kwestia to ten montaż 1 2a 2b
Jak to poustawiać na V1 i V2 tzn jak dopasować
a później jak odpalić Multi-Cam i wskazywać kamery


poniedziałek, 10 lutego 2020, 11:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 588
Post Re: Multi-cam gdy 1. ujęcie w 1 pliku a 2. ujęcie w 2 plikach
Nie kombinuj jak koń pod górę :wink:
Cytuj:
Program zbadam jak najbardziej, ciekawe jak podejdzie do moich 30,25 FPS czy nie będzie rozjeżdżał dźwięku

Tego ci nie powiem bo nie wiem jak DR (Davinci Resolve) poradzi sobie z tym "dziwnym" klatkażem. Może będzie dobrze a jak nie to HandBrake.
Cytuj:
Jak to poustawiać na V1 i V2 tzn jak dopasować
a później jak odpalić Multi-Cam i wskazywać kamery

DR ma narzędzie do automatycznej synchronizacji dźwięku z różnych źródeł. Jednak na początku synchronizację ustawił bym ręcznie na oko i ucho. Na oko wstępnie po wykresie dźwięku zgrał bym plik V2 z V1. Później na ucho dopieścił bym audio tak by nie było np. opóźnienia. Wystarczy przesuwać klip na V2 w lewo lub prawo. Można to robić bardzo precyzyjnie co do jednej klatki. Najlepiej "ręczną" synchronizację robić na jakimś wyraźnym akcencie w dźwięku - np. ktoś głośno chrząknął i słychać to wyraźnie na obu nagraniach. Teraz wystarczy zgrać to chrząknięcie na obu nagraniach odpowiednio przesuwając plik na V2 i już masz zsynchronizowany dźwięk. Później pozostaje decyzja czy zostawiasz jedną ścieżkę dźwiękową A1 czy przy cięciu przechodzisz z A1 na A2.

Edit.
Jak wytrzymasz jeszcze trochę to po południu pokażę ci to w takim powiedzmy tutku.

_________________
Magix Video Pro X i inne, Davinci Resolve - początki Poradniki YT - Klik


poniedziałek, 10 lutego 2020, 11:23
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 10 lutego 2020, 02:21
Posty: 18
Post Re: Multi-cam gdy 1. ujęcie w 1 pliku a 2. ujęcie w 2 plikach
Pewnie że wytrzymam, bo jestem w pracy heh
Czyli jak mam już film 1 na belce V1 a filmy 2a i 2b na belce V2 (wszystko wyrównane)
to wtedy istnieje opcja uruchomić Multi-Cam ?

bo normalnie to zaznaczam 2-3 filmy w binie, klikam prawym i uruchamiam Multi-Cam coś tam Sequency

Ale właśnie mi przyszedł inny pomysł, może nawet łatwiejszy
Podzielić film 1 na 1a i 1b - przeciąć w momencie gdy kamera 2 upadła.... na trawę

Wtedy zrobić multicam z A i z B i połączyć na końcu
I tak będzie dodatkowa obróbka czyli wycinanie kawałków filmu, dodawanie napisów itd


poniedziałek, 10 lutego 2020, 11:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 588
Post Re: Multi-cam gdy 1. ujęcie w 1 pliku a 2. ujęcie w 2 plikach
Typowy multicam wygląda mniej więcej tak. W jednym oknie poglądowym masz wszystkie ujęcia z kamer. W drugim oknie masz podgląd tej kamery, którą wybrałeś z pierwszego okna. Montaż takiego materiału najlepiej wykonywać gdy wszystkie ujęcia są "dobre". Montaż odbywa się na żywo. Czyli puszczasz film i z pierwszego okna wskazujesz z jakiej kamery ma być podgląd.
Mniej więcej tak to wygląda
https://www.youtube.com/watch?v=nePqKZLbbMQ
Ale czy w twoim przypadku ma to sens ?
Absolutnie nie. Lepiej zmontować to "tradycyjnie".

_________________
Magix Video Pro X i inne, Davinci Resolve - początki Poradniki YT - Klik


poniedziałek, 10 lutego 2020, 11:57
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 10 lutego 2020, 02:21
Posty: 18
Post Re: Multi-cam gdy 1. ujęcie w 1 pliku a 2. ujęcie w 2 plikach
Już montowałem multi camerą, wskazywałem kamery na odtwarzaniu live i przy zatrzymaniu film stawał się poucinany na ujęcia, spoko - to działało w Composerze dobrze tylko był problem z dźwiękiem, a w Adobe było już perfekcyjnie. Tylko jak mówię mam ten problem że kamera mi upadła w trakcie nagrywania i się wyłączyła i mam 2 różne pliki drugiego ujęcia co mi sprawia problem.

Tradycyjnie - hmm, Multicam to narzędzie bardzo wygodne
Tradycyjnie to kojarzy mi się z naparzeniem ręcznym różnych ujęć


poniedziałek, 10 lutego 2020, 12:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 588
Post Re: Multi-cam gdy 1. ujęcie w 1 pliku a 2. ujęcie w 2 plikach
Tylko jaki problem położyć ten drugi plik dalej i złapać synchro z dźwiękiem ?

_________________
Magix Video Pro X i inne, Davinci Resolve - początki Poradniki YT - Klik


poniedziałek, 10 lutego 2020, 12:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 10 lutego 2020, 02:21
Posty: 18
Post Re: Multi-cam gdy 1. ujęcie w 1 pliku a 2. ujęcie w 2 plikach
"Robię" multicam od wczoraj :)
Oglądałem 5 tutoriali - w każdym ludzie mają 2-3-4 ujęcia w jednym pliku i jeszcze synchronizują nieraz automatem i tworzą Multicam - wszystko trwa minutę
Albo zaznaczają marki i wg nich robią sekwencję
Nie mam wiedzy że można inaczej, ręcznie coś dopasować i uruchomić multicam wtedy
Proszę o wyrozumiałość :)
Ciężko mi zapanować nad tymi paskami V1 A1 V2 itd jeśli chodzi o trim itd

Będę próbował


poniedziałek, 10 lutego 2020, 12:12
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 10 lutego 2020, 02:21
Posty: 18
Post Re: Multi-cam gdy 1. ujęcie w 1 pliku a 2. ujęcie w 2 plikach
A nie można do tych 3 filmów dać jakieś dowolne markery i wtedy film 1 zczepić z filmami 2a i 2b ?


poniedziałek, 10 lutego 2020, 18:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 542
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Multi-cam gdy 1. ujęcie w 1 pliku a 2. ujęcie w 2 plikach
Czytam, czytam i za cholerę nie wiem w czym jest problem...
Przykładowo w ediusie gdy montuje na multikamie to czasem mam tylko z jednej kamery longa, a kolejnej (lub dwóch) dość często materiał jest minimum w 2-3 kawałkach. Układam te kawałki nad longiem i ręcznie synchronizuję po waveformie co trwa góra pół minuty. Wszystko...! Można montować. Czy w innych programach tak się nie da czy czegoś nie rozumiem? Pytam serio, bo dla mnie ten wątek to absurd jakiś.

_________________
Tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM
SPRZEDAM KRAN 2/4/6m automatyczne utrzymanie kadru


poniedziałek, 10 lutego 2020, 19:17
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 10 lutego 2020, 02:21
Posty: 18
Post Re: Multi-cam gdy 1. ujęcie w 1 pliku a 2. ujęcie w 2 plikach
jak rozumiem waveform to po ścieżkach dźwiękowych czy coś w tym stylu
u mnie kamery były rozstawione w dużych odległościach
jedna z tyłu boiska, druga pod koszem
i dźwięk jest trochę inny tu i tu

dopasowałem to ręcznie po mark in'ach i mark out'ach
chyba jest

jakby mi się udało coś zmontować to wrzucę


poniedziałek, 10 lutego 2020, 19:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 542
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Multi-cam gdy 1. ujęcie w 1 pliku a 2. ujęcie w 2 plikach
Tak, synchro po dźwięku robię, a gdy z jakiegoś powodu się nie da to obieram jakiś ruchomy obiekt i na podstawie jego przesunięcia - w twoim przypadku to będzie chyba prostsze. W ten sposób bez problemu nawet z odległego drona synchronizowałem.

_________________
Tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM
SPRZEDAM KRAN 2/4/6m automatyczne utrzymanie kadru


poniedziałek, 10 lutego 2020, 19:34
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL