Teraz jest poniedziałek, 30 marca 2020, 18:11




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 7 czerwca 2014, 01:29
Posty: 24
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
Przy otwieraniu nowego projektu lub sekwencji mam do wyboru takie opcje:
Załącznik:
2.jpg
2.jpg [ 82.38 | Przeglądane 7 razy ]

Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 38.97 | Przeglądane 7 razy ]

Załącznik:
3.jpg
3.jpg [ 84.52 | Przeglądane 7 razy ]

Tak zupełnie od zera bez presetów nie wiem jak zapisać ustawienia, ale każdy z presetów mogę modyfikować.
Tyle, że przewaliłem wszystkie opcje i za każdym razem widzi ten plik jakby miał przeplot i robi grzebienie w pliku wynikowym. Jak potraktuję go jak plik z przeplotem, to robi ładny obrazek, ale wtedy plik wynikowy ma już nadany realny przeplot.

Pomyślę nad tym DaVinci Resolve 16, który proponujesz.


wtorek, 17 marca 2020, 15:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1231
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
Na ostatnim zrzucie nr 3, pierwsza od góry pozycja "Desktop".
Ustawiasz parametry jak pisałem wcześniej, Timebase: 25, FrameSize: 1920x1080, PAR: square, Fields: progressive.
Zapisujesz to jako własny preset i w takim montujesz.
Później to już można tylko zepsuć niewłaściwymi parametrami renderowania eksportu. :D


wtorek, 17 marca 2020, 16:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 7 czerwca 2014, 01:29
Posty: 24
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
Ustawiłem to tak jak radziłeś:
Desktop itd...

Importuję film i od razu wyświetla mi czerwony pasek na górze (czyli, że może odtworzyć, ale klip nie pasuje do projektu bez renderowania). mimo to eksportuję go do 25p i mam te same grzebienie...
Po prostu premiere widzi ten klip jako film z przeplotem i tak go traktuje niezależnie od tego jakie ustwienia są w projekcie.
Próbowałem kazać mu na wstępie, przed dodaniem interpretować klip jako progresywny, ustawiałem też po dodaniu field options na always deinterlace - nic nie pomaga.
Ściągnąłem już DaVinci. Wieczorem zainstaluję i porobię testy, bo teraz robota mnie przypiliła.
Odezwę się po testach..


wtorek, 17 marca 2020, 17:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 7 czerwca 2014, 01:29
Posty: 24
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
No nie...
Z tego co poczytałem' więcej osób ma taki problem i chyba nie pójdzie na win 8.1


Załączniki:
4.jpg
4.jpg [ 26.4 | Przeglądane 8 razy ]
wtorek, 17 marca 2020, 18:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 7 czerwca 2014, 01:29
Posty: 24
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
Jeszcze jedną kwestię chciałbym poruszyć.

Skoro te pliki są pełną klatką i nie zdradzającą żadnych cech obrazu z przplotem, to rozumiem, że cały problem jest w tym co jest zapisane w metadanych pliku.

Tak jak zdjęcia mają zaszyty exif w pliku jpg, tak i pliki MTS też mają pewnie jakiś standard metadanych.
Czy istnieje jakiś program, w którym mógłbym zmodyfikować te dane?
Wtedy Premiere nie dowiedziałby się o żadnym przeplocie i traktował te pliki jak należy.


wtorek, 17 marca 2020, 19:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1231
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
Premiera nic sama nie robi, realizuje wyłącznie scenariusze do których została skonfigurowana. Więc problem jest gdzieś indziej, niż w nagłówku pliku z błędną informacją. Rzecz w tym, że CS4 to technologia sprzed ponad 10 lat, w tym czasie prałem sobie mózg parę razy i muszę uzupełnić wiedzę jak to działało i co mogło. Spróbuję wyszukać u znajomych tę wersję, ale przez wiruska nic nie jest teraz proste. Mógłbym wtedy sam potestować co się może dziać.
Musisz mi dać trochę czasu.

Czy Twój Windows jest x32 czy x64?
I może byśmy zrobili jakiś remanent podzespołów tego komputera, bo też leciwy, a żadne oprogramowanie nie wisi w próżni. Na jednym żelastwie pójdzie, na innym nie.


wtorek, 17 marca 2020, 22:08
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 7 czerwca 2014, 01:29
Posty: 24
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
Win 64, procesor i3
Ale testowałem kilka dni temu na nowszym laptopie, i7 z dobrą grafiką, i gratami pod grafikę (kolega projektant)
Zainstalowałem tam na chwilę swoją cs4 i było to samo.

50p z tej kamery wywala na wynikowym ślicznie, a 25p w tym samym projekcie na wynikowym pokazuje z grzebyczkiem.

Już po dodaniu do projektu widać co się święci, bo 50p przyjmuje do progresywnego projektu bez zająknięcia, a nad 25p pokazuje czerwony paseczek. W projekcie z przeplotem przyjmuje natomiast 25p bez zająknięcia:-(
Dlatego tak się czepnąłem tego nagłówka z informacją o przeplocie.

Nie chcę Cię męczyć za mocno tym problemem, bo coś czuję, że i tak czeka mnie zmiana kompa - to mnie nie ominie. Planuję w ciągu 2-3 mies. złożyć coś mocniejszego na 6 rdzeniowej i5, ale temat jest dla mnie tak dziwny, że chciałbym go rozwiązać. Tym bardziej, że Premiere cs4 już mam, a do mojego amatorskiego użytku nie uśmiecha mi się kupować subskrypcji Adobe CC. No ale na nowszym sprzęcie na pewno przysiądę do tego DaVinci, który poleciłeś, bo z opisów zapowiada się obiecująco.
Tak czy inaczej ciekawi mnie bardzo jaki zamysł przyświecał SONY, żeby robić takie udziwnione 25p?

Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie tematem.


wtorek, 17 marca 2020, 22:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1231
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
A powiedz mi jeszcze, czy jak wciągnąłeś do progresywnej sekwencji pliki - to "pyknąłeś" Enter żeby się podgląd przerenderował z czerwonego do zielonego paseczka? Bo może Ty rendering podglądu masz z przeplotem jakoś ustawiony, i jeśli w eksporcie jest wskazanie "Use Previews" - to "grzebyki" będą oczywistością w eksporcie.
Tylko z tego co pamiętam, to ustawień podglądu w CS4 było skąpo, ja nawet do CS5 której używałem krótko doinstalowywałem kodeki, a nawet inny silnik renderujący Matroxa. Taki możliwy scenariusz błędu mi majaczy.


środa, 18 marca 2020, 00:00
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 7 czerwca 2014, 01:29
Posty: 24
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
.
Tak, renderowałem i nic to nie daje.
Na razie znalazłem tylko jeden sposób na ratowanie filmów, które nagrałem w 25p:
1. Programem "XMedia Recode" plik .MTS koduję do MPEG2
2. MPEG2 wrzucam do projektu w Premiere - tego już widzi normalnie jako progresywnego
3. po montażu koduję ponownie do MPEG2 na 1080p

I nie ma śladu po grzebieniach!!!

Nie potrafię zrozumieć dlaczego to wszystko tak działa, ale coś mi się wydaje, że Premiere czyta ten wpis w nagłówku tak jak MediaInfo i mimo, że projekt progresywny, to on wie lepiej i za mnie che pomyśleć. Pomija co drugą linię i zastępuje ją kopią tej górnej.
Tak sobie to wyobraziłem, a czy tak jest... Nie wiem:-(

Na razie będę sobie radził z tym kodowaniem do mpg i będę montował MPEG'i zamiast MTS'ów. Może jak dobrze poustawiam bitrate, to nie będzie drastycznych strat...


środa, 18 marca 2020, 01:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1231
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
Można i tak sobie radzić, ale to dodatkowa rekompresja.
abrakad napisał(a):
Nie potrafię zrozumieć dlaczego to wszystko tak działa, ale coś mi się wydaje, że Premiere czyta ten wpis w nagłówku tak jak MediaInfo i mimo, że projekt progresywny, to on wie lepiej i za mnie che pomyśleć. Pomija co drugą linię i zastępuje ją kopią tej górnej.
Tak sobie to wyobraziłem, a czy tak jest... Nie wiem:-(


W starszych wersjach Premiery, w tym CS4, żeby płynnie pracować trzeba wyrenderować pliki podglądu. "Pyk" w Enter i tworzy się taki plik zapisywany na dysku. Paseczek RenderBar zmienia kolor na zielony.
Załącznik:
CS4PlaybackBar.jpg
CS4PlaybackBar.jpg [ 20.17 | Przeglądane 166 razy ]


Jeśli jest tworzony plik, to oczywiście musi być jakiś kodek użyty z jakimiś parametrami. Ustawia się to w oknie parametrów sekwencji. Domyślnie w starszych premierach były to pliki Microsoft AVI DV, a to jest kodek wykorzystujący przeplot w zapisie.
Załącznik:
CS4Prev1.jpg
CS4Prev1.jpg [ 16.61 | Przeglądane 5 razy ]


Już na tym etapie mogą się więc pojawić artefakty przeplotu - "grzebyki". Dodatkowo one zostaną przeniesione do końcowego eksportowanego pliku, jeśli w ustawieniach eksportu jest nakaz korzystania z plików podglądu - Use Previews.
Nadto pliki podglądu na domyślnych ustawieniach będą w niższej rozdzielczości niż Twój oryginał.
Załącznik:
CS4UP.jpg
CS4UP.jpg [ 3.18 | Przeglądane 165 razy ]


Podstawową sprawą jest, by Use Preview było "odptaszkowane" w ustawieniach eksportu.
Wtedy Premiera pobiera dane z oryginalnego pliku kamerowego i przelicza render według ustawień eksportu.
Jak znajdziesz chwilę to wypróbuj powyższy sposób.


środa, 18 marca 2020, 21:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1231
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
Nie pamiętam możliwości CS4, ale może też da się ustawić inny kodek plików podglądu, który zachowa rozdzielczość i zapisuje bez przeplotu. Na przykład:
Załącznik:
CS4Prev2.jpg
CS4Prev2.jpg [ 19.4 | Przeglądane 5 razy ]


A może do tego trzeba było doinstalować ten kodek w systemie, teraz już nie pamiętam.
Generalnie Premiera nic sama nie robi - robi dokładnie to co ustawi operator. Taki typ programu. :)


środa, 18 marca 2020, 21:40
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 7 czerwca 2014, 01:29
Posty: 24
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
-
U mnie to wygląda trochę inaczej:


Załączniki:
1a.jpg
1a.jpg [ 53.33 | Przeglądane 8 razy ]
czwartek, 19 marca 2020, 03:54
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 7 czerwca 2014, 01:29
Posty: 24
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
Nie widzę nigdzie opcji "Use Previews"

Zresztą gdyby to był ten problem, to objawiałby sie na wszystkich plikach.
A u mnie jak wpuszczę materiał kręcony w opcji 50p, to wszystko jest ok, a ustawienia podglądu są identyczne...

Tylko 25p jest tak traktowane, dlatego tak się uczepiłem tego przeplotu wpisanego w nagłówek pliku.

jedyną różnicą (oprócz ilości klatek) między 50p a 25p wypluwanym z tej kamery jest ten przeplot w metadanych.


czwartek, 19 marca 2020, 04:00
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 7 czerwca 2014, 01:29
Posty: 24
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
Posiwiały, Zrobiłem przed chwilą jeszcze jeden test.
Wziąłem plik z lustrzanki Nagrany w 25p i taki, który nawetMediaInfo czyta jako progresywny.
Wpuściłem do projektu i na wynikowym pliku nie ma żadnego problemu.
Tyle, że lustrzanka zapisuje w formacie MOV, więc test nie jest w pełni miarodajny i nie potwierdza mojej teorii.

W związku z tym mam takie pytanie, Miałbyś jakiś króciutki klip zapisany w .MTS jako 25p (taki który Mediainfo czyta jako progresywny), żebym mógł sprawdzić jak mój Premiere to przyjmie?

A może znasz jakąś stronę z samplami z kamer (takimi nieskompresowanymi przez żadne oprogramowanie), żebym mógł taki test wykonać?

Wielkie dzięki i przepraszam, że Cię tak eksploatuję...


czwartek, 19 marca 2020, 14:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 607
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
Proszę nagranie w 25p/mp4 - https://mab.to/hJiFW3SDj

Edit a tu ciekawostka. Przyznaję się bez bicia, że pomijam ten zapis w Panasonic G7 więc trochę się zdziwiłem, że nadal jest tak samo jak w staruszku GH1 i GH2 :? Zapis w 25p ale w AVCHD https://mab.to/55jjZoyRN
Nadal 25p jest owinięte w przeplot. Jedyne co mi do głowy teraz przychodzi to, że AVCHD tak ma.

_________________
Magix Video Pro X i inne, Davinci Resolve - początki Poradniki YT - Klik


czwartek, 19 marca 2020, 14:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL