Teraz jest poniedziałek, 30 marca 2020, 18:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 7 czerwca 2014, 01:29
Posty: 24
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
No właśnie... tu jest to samo.
Kurcze, muszę wyszperać jakiś program, który pozwoli mi zmienić zapis metadanych w pliku .MTS, ale nie wiem czy taki wogóle istnieje. W jpg'ach można zmienić zapis Exif, więc może można też coś zmienić w .MTS'ach?

Wygląda na to, że te pliki są w zapisie progresywnym, ale z informacją o przeplocie. Ciekawe z czego to wynika? Może to jest taka modyfikacja zapisu 50i z tą różnicą, ze oba półobrazy zapisywane są w jednym czasie. Może tak było łatwiej/taniej zaprogramować te kamery. Ten sam format zapisu, ale z innym momentem naświetlania parzystej klatki?
Bardzo mnie ciekawi jakby programy to odczytały, gdybym znalazł sposób na podmianę tej informacji o przeplocie. Bo wszystko wskazuje na to, że tak naprawdę jest to obraz w 100% progresywny.


czwartek, 19 marca 2020, 16:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 607
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
50i to w sumie naleciałość ze sposobu przesyłania obrazu z przeplotem by zaoszczędzić pasmo. 25 PsF by móc przesłać zapis progresywny. Tak mnie zastanawia jak jest z filmem fabularnym odnosząc się do przeplotu. Ma on ok 24 FPS i w PAL jest ciut przyspieszany do 25 k/s i nadawany jako 25 PsF ? Tu różnica prędkości jest dość mała. A jak to było w krajach z NTSC ? 24>30 to już jest znaczne przyspieszenie.
To było kiedyś ale teraz mamy sygnał cyfrowy gdzie przeplot nie ma znaczenia.

_________________
Magix Video Pro X i inne, Davinci Resolve - początki Poradniki YT - Klik


czwartek, 19 marca 2020, 18:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1231
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
fransua napisał(a):
Tak mnie zastanawia jak jest z filmem fabularnym odnosząc się do przeplotu. Ma on ok 24 FPS i w PAL jest ciut przyspieszany do 25 k/s i nadawany jako 25 PsF ? Tu różnica prędkości jest dość mała. A jak to było w krajach z NTSC ? 24>30 to już jest znaczne przyspieszenie.


W obszarach NTSC wymyślono i używano "three-two pull down". Poczytaj.
https://en.wikipedia.org/wiki/Three-two_pull_down


czwartek, 19 marca 2020, 21:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1231
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
abrakad napisał(a):
Kurcze, muszę wyszperać jakiś program, który pozwoli mi zmienić zapis metadanych w pliku .MTS, ale nie wiem czy taki w ogóle istnieje.


Nic Ci to nie da. Nie są to też żadne metadane, tylko flaga w nagłówku pliku (flag in the file header).

Cała tajemnica tkwi tu w specyfikacjach AVCHD.
W formacie AVCHD dla rozdzielczości 1920x1080 specyfikacja przewiduje wyłącznie stosowanie przeplotu - za wyjątkiem kinowego klatkażu 24p.
Choć nic nie stoi na przeszkodzie, by był to PsF - "fałszywy przeplot".
Załącznik:
specAVCHD.jpg
specAVCHD.jpg [ 108.35 | Przeglądane 8 razy ]

Jednak w Twoich plikach nie ma żadnego przeplotu - obraz jest stricte progresywny, a klatka kodowana jest jako całość - bez podziału na półpola.
Jest tylko flaga - informacja w nagłówku - konieczna by plik spełniał wymagania standardu AVCHD. Usuwanie tej informacji nie ma żadnego sensu.
Premiera zawsze była bardzo przemyślanym produktem. Dowodem choćby to, że wersja CS4 została wydana w październiku 2008 roku - a specyfikacja AVCHD 2.0 która dopuściła pliki progresywne 1920x1080 w klatkażu 50p i 60p wyszła dopiero w roku 2011. A jednak Twoja Premiera bez problemu takie pliki obsługuje.
Wszystko jest więc kwestią prawidłowych ustawień programu.


czwartek, 19 marca 2020, 22:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1231
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
Wracając do tematu i problemu:
abrakad napisał(a):
Nie widzę nigdzie opcji "Use Previews"


To ustawienie jest w oknie eksportu, na dole okna. Ma wpływ na to, co będzie źródłem renderu obrazu - oryginalny plik kamerowy czy utworzone pliki podglądu.
Ponieważ ta wersja Premiery do płynnej pracy wymaga tworzenia plików podglądu zawsze - najistotniejsze jest prawidłowe ustawienie ich parametrów.
Zaznaczyłem Ci na Twoim zrzucie gdzie są te ustawienia.
Załącznik:
1a.jpg
1a.jpg [ 124.14 | Przeglądane 12 razy ]


Teraz napisz mi, albo pokaż zrzut, co masz w rozwijalnej liście "Codec" dla ustawienia "Microsoft AVI".


czwartek, 19 marca 2020, 22:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 7 czerwca 2014, 01:29
Posty: 24
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
U mnie to wygląda tak:
Załącznik:
1b.jpg
1b.jpg [ 77.33 | Przeglądane 10 razy ]


a okno eksportu tak:
Załącznik:
2b.jpg
2b.jpg [ 78.33 | Przeglądane 11 razy ]


piątek, 20 marca 2020, 00:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 607
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
Dzięki Posiwiały. Ciekawie to rozwiązali :D

_________________
Magix Video Pro X i inne, Davinci Resolve - początki Poradniki YT - Klik


piątek, 20 marca 2020, 09:24
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 7 czerwca 2014, 01:29
Posty: 24
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
-
Podsumowanie:
Wnioski są takie, że pliki są takie jak powinny być, ale program leciwy i wypuszczony znacznie przed powstaniem standardu, który chciałem mu zapodać. Radzi sobie jak może, ale... wiadomo...

W związku z tym muszę poczekać z obróbką 25p do momentu zakupu nowego sprzętu i wymiany oprogramowania - może to i dobrze, bo jest motywacja żeby to przyspieszyć. Jak tylko koronawirus się uspokoi zacznę za tym chodzić.

Ale mam jeszcze pytania odnośnie nowszych programów:

Pyt 1.
Jak testowałem kiedyś konfigurację sprzętu pod Premiere CS4, to zauważyłem, że karta grafiki miała znikomy wpływ na płynność/szybkość działania programu, bo wszystko liczone było procesorem.

Czy ten program, który polecał Posiwiały (DaVinci Resolve 16) wymaga wypasionej grafiki, czy raczej iść w wypasiony procesor?

Pyt2.
Czy biorąc pod uwagę, że jedynym programem do montażu 'na jakim pracowałem był Premiere, to powinienem Waszym zdaniem iść w jakiegoś Premiere Elements (subskrybcja nowego CC trochę za droga), czy ten DaVinci jest mimo wszytsko lepszym wyborem?

Pytam dla tego, że nie widziałem na oczy Premiere Elements i nie wiem jak bardzo okrojono go z funkcjonalności/wygody względem pełnej wersji.

Dzięki Wam wielki za porady i do zobaczenia.


piątek, 20 marca 2020, 18:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1231
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
No to mnie skleroza z tym "use previews" lekko poniosła, przepraszam. :lol:
Widać to dopiero w nowszej wersji z silnikiem Mercury.

Natomiast dopadłem w cyfrowym oceanie portabla CS4. Odpaliłem w maszynie wirtualnej. Podgląd ustawiłem na Microsoft Video 1, przerenderowałem i wyeksportowałem. I wszystko jest progresywne, jak trzeba.
Pobaw się jeszcze ustawieniami w/g moich wcześniejszych wskazówek, powinieneś uzyskać ten sam efekt.
W chmurkę wrzucam Ci do ściągnięcia pliki, w tym plik projektu na moich ustawieniach:
https://drive.google.com/drive/folders/19U8KheZnEVSErfOJc61JYDtPZDYeWMPY?usp=sharing

abrakad napisał(a):
Czy ten program, który polecał Posiwiały (DaVinci Resolve 16) wymaga wypasionej grafiki, czy raczej iść w wypasiony procesor?


To akurat fransua Ci polecał, ja znam słabiej myślę. Wersja darmowa ma jakieś ograniczenia, to sobie najpierw sprawdź czy obsłuży Twoje pliki.
Generalnie z tego co wiem, ten program lubi bardzo porządne grafiki z górnej półki, a do tego procesor też nie może być ułomkiem.
Jakieś info znalazłem, nawet na stronach BM zaleceń do ver.16 nie widzę.
https://www.richardlackey.com/davinci-resolve-system-requirements-a-reality-check/

abrakad napisał(a):
Czy biorąc pod uwagę, że jedynym programem do montażu 'na jakim pracowałem był Premiere, to powinienem Waszym zdaniem iść w jakiegoś Premiere Elements (subskrybcja nowego CC trochę za droga), czy ten DaVinci jest mimo wszystko lepszym wyborem?


O Pr Elements nie mam pojęcia żadnego.


sobota, 21 marca 2020, 22:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 7 czerwca 2014, 01:29
Posty: 24
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
Posiwiały napisał(a):
Natomiast dopadłem w cyfrowym oceanie portabla CS4...
(...) I wszystko jest progresywne, jak trzeba.


Kurcze, to może za wszystko jest odpowiedzialny u mnie jakiś bałagan w kodekach? Może Premiera zasysa jakieś egzotyczne kodeki systemowe, bo brakuje jej własnych i robi się bałagan?
Może instalując jakiegoś playera lub aktualizując coś w systemie nazbierałem niepotrzebnych śmieci? Powinienem to sprawdzić, ale chyba dam sobie spokój, bo jak zacznę wymieniać teraz kodeki, to jeszcze unieruchomię sobie całkowicie ten program. Za mało wiem o tych kodekach i wogóle o formatach zapisu filmów.
Chyba, że jest jakiś sposób na selektywne odklikiwanie kodeków, które Premiera ma używać lub nie? - Takie bez globalnego odinstalowywania i takie odwracalne? Jeśli tak to proszę o podpowiedz,i jak to bezpiecznie zrobić mając tak mgliste pojęcie jak ja...?

Posiwiały napisał(a):
To akurat fransua Ci polecał

Oooo.... to przepraszam. Pokiełbasiło mi się już troszkę co kto mówił;-)


niedziela, 22 marca 2020, 13:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 607
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
Co do darmowego Resolve to na pewno nie czyta h.265. Nie wiem czego oczekujesz od programu i co wykorzystywałeś w PR ale mi darmowa wersja w zupełności wystarcza.
Na Ryzen 7 3700x/RTX 2060 Super/32 GM RAM działa bezproblemowo z plikami UHD. W darmowej większą rozdzielczość niż UHD nie ustawisz. Procek i karta ma co robić. Korekcja kolorów, stabilizacja itp z tego co zauważyłem siedzi na GPU. Znowu jak chcesz się pobawić efektami w Fusion to CPU ma co liczyć ale bez dobrego GPU generowanie podglądu podczas tworzenia tych efektów to koszmar. Jednak bez tego całego Fusion darmowy Davinci sprawuje się dobrze.

_________________
Magix Video Pro X i inne, Davinci Resolve - początki Poradniki YT - Klik


niedziela, 22 marca 2020, 16:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1231
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
abrakad napisał(a):
Kurcze, to może za wszystko jest odpowiedzialny u mnie jakiś bałagan w kodekach?


Teoretycznie - to możliwe, tylko bardzo ciężko się to porządkuje. Niby Windows ma taki system wielopoziomowej hierarchii kodeków, są różne poziomy priorytetów. Tyle że programiści często tworzą własne "nakładki" w programach które to zaburzają, i bez dokumentacji to taka zabawa w kotka i myszkę.

Raczej trzymaj się swojego sposobu obejścia problemu. Dobrze zrobione przekodowanie plików to tylko trochę dodatkowego czasu i miejsca w magazynach dyskowych. Jakość obrazu da się utrzymać.
Dziś rekonwersja jest normą, większość programów tworzy "proxy". Ja też najczęściej pracuję na rekompresjach do intermediat.

Jeśli jesteś zadowolony z efektów tego co sobie wymyśliłeś - to szkoda kombinować.


niedziela, 22 marca 2020, 22:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 7 czerwca 2014, 01:29
Posty: 24
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
Posiwiały napisał(a):
Raczej trzymaj się swojego sposobu obejścia problemu

Tak zrobię - wychodzi to jak na moje oko całkiem ok, więc przy tym na razie zostaję.

Ale tak na przyszłość, mając na uwadze to, że i tak będę składał nowy komputer, chciałem Was zapytać: Jak pilnujecie porządków w kodekach? Bo przecież każdy prędzej czy później musi coś doinstalować... Albo jakiś Divix z internetu nie chce się odpalić w playerze, albo z któregoś aparatu filmik nie pójdzie bez quicktima. Zawsze coś się trafi... Rozumiem, że ludzie, którzy mają takie programy jak Premiere itp, trzymają się z dala od wygodnych, ale nieprzewidywalnych paczek typu K-lite. Sam unikam ich jak ognia, bo już się kiedyś nadziałem.

Tylko co jeśli trzeba coś doinstalować? Są jakieś polecane źródła skąd bezpiecznie jest się posilać w takiej sytuacji? Czy to zawsze jest takie "Trafię, albo nie trafię" i robicie to na wyczucie i każdy liczy na własne doświadczenie?


poniedziałek, 23 marca 2020, 00:35
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5008
Lokalizacja: Tczew
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
Teraz jest czas na takie zabawy. Mówią żeby bez potrzeby nie wychodzić z domu. :) Robisz kopię systemu. Nawet w takiej najbardziej ekstremalnej formie - na nowym dysku, jakbyś przenosił system na nowy dysk i na nim robisz eksperymenty, po jednym kodeku na raz. Wgrywasz kodek. Robisz coś w programie do edycji i jak działa robisz próbę z następnym. Możesz do tego wykorzystać dysk, przeznaczony normalnie na surowy materiał. Po wszystkim go kasujesz i wracasz na stary dysk systemowy, nieskażony kodekami. :mrgreen:

PS
Na wszelki wypadek:
https://www.mobimaniak.pl/284376/jak-przenies-windows-10-dysk-poradnik/
https://www.pcworld.pl/porada/Windows-10-jak-przeprowadzic-migracje-na-dysk-SSD,416947.html

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 23 marca 2020, 00:48
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 7 czerwca 2014, 01:29
Posty: 24
Post Re: jak okiełznać 25p z kamery SONY FDR-ax33 ?
-
ok. Dzięki.
Tak w ogóle, to ze względu na przeróżne przygody typu wirusy itp, rozważam jeszcze inne rozwiązanie: Kieszeń wymienną na dyski i 2 osobne (chociaż identyczne systemy). Jeden do pracy z programami Foto-wideo i drugi do codziennej aktywności. Wtedy przypadkowa wizyta mojego dziecka lub żony nie unieruchomi mi systemu, na którym mam rozpoczęte projekty. A sam też będę mógł odważniej poczynać na codziennym...

Tylko musze dobrać jakieś dobre kieszenie, bo kiedyś już próbowałem takiego rozwiązania, ale kieszenie zaczęły szwankować po kilkudziesięciu zamianach. Ciągle coś nie łączyło, zawieszało sie, albo zupełnie w trakcie pracy gubiło dysk. wtedy zrezygnowałem z tego rozwiązania, ale teraz poszukam lepszej jakości i może pomysł się przyjmie?

Dzięki jeszcze raz za wszystkie podpowiedzi i do zobaczenia.
Temat chyba wyczerpany.


poniedziałek, 23 marca 2020, 18:53
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL