Teraz jest poniedziałek, 30 marca 2020, 18:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Avisynth nie ładuje obrazu 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 26 marca 2020, 13:38
Posty: 4
Post Avisynth nie ładuje obrazu
Jak w temacie skrypt AviSource("D:\plik.avi") i DirectShowSource("D:\plik.mp4") w Windows Media Player ładuje ścieżkę dźwiękową, a nie ładuje ścieżki video, a w MPC-HC nic i daje komunikat "nie można renderować pliku". (pliki 1920x1080)
Zainstalowane oprogramowanie:
Windows 10
AviSynth 2.6.0
K-Lite-Codec Pack 1540 Full
MPC-HC 1.9.1.34
Co próbować aby zadziałało.
Programu nie znam, zainstalowałem go bo potrzebuję połączyć dwa pliki Stackhorizontal, więc jeszcze pytanie jak "zadziała" jak zapisać efekt pracy AviSynth'a


czwartek, 26 marca 2020, 14:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1231
Post Re: Avisynth nie ładuje obrazu
Jeżu napisał(a):
Programu nie znam


To kiepsko, i w zasadzie nie ma o czym gadać.
Zrób to w jakimś normalnym programie do montażu wideo. Będzie dużo prościej.

Avisynth nie jest samodzielnym programem. Jest narzędziem pośredniczącym między plikiem video a osobną aplikacją video. Żeby to narzędzie działało w określony sposób, trzeba je zaprogramować - napisać skrypt poleceń w określonym języku o konkretnej składni zdefiniowanych poleceń. Nie jest to ani intuicyjne, ani proste, ani nie da się tego zrobić bez odpowiedniej wiedzy.

http://avisynth.nl/index.php/Main_Page


czwartek, 26 marca 2020, 23:30
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 26 marca 2020, 13:38
Posty: 4
Post Re: Avisynth nie ładuje obrazu
Nie znam na tyle by podejmować działania naprawcze, a nie na tyle by nie potrafić napisać prostego skryptu i załadować go do aplikacji


piątek, 27 marca 2020, 09:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1231
Post Re: Avisynth nie ładuje obrazu
No, dobrze - ale gdzie jest ten Twój skrypt, bo nie widzę.
Powiedz mi, czy to jednorazowa potrzeba, czy chcesz się uczyć Avisyntha.
Bo jak jednorazowa, to może ja Ci ten obraz zmontuję w edytorze.

Żeby zaprogramować skrypt, trzeba mieć też startowe informacje. Na razie widzę jeden film w kontenerze mp4 o nie znanych parametrach poza rozdzielczością. Czy to ma być jeden film zdublowany i ułożony w poziomy stos, czy dwa różne filmy? Jeśli tak, to do obu poproszę pełne raporty z programu MediaInfo. Napisz też jaki ma być format końcowy złożonego obrazu, do czego chcesz go użyć w sensie - na czym odtwarzać.


piątek, 27 marca 2020, 20:41
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 26 marca 2020, 13:38
Posty: 4
Post Re: Avisynth nie ładuje obrazu
Dziękuję za zainteresowanie.
Zasadniczo nie zamierzam uczyć się avisynth'a.
Potrzebuję móc ułożyć dwa filmy obok siebie, tak by móc porównywać obraz w funkcji czasu (np. przejazd dwóch zawodników przez slalom).
Nie będzie to jednak na tyle często by inwestować w komercyjny program.
skrypt, który próbowałem zastosować to:
v1 = DirectShowSource("D:\kr.mp4")
v2 = DirectShowSource("D:\ma.mp4")
StackHorizontal(v1,v2)
Ponieważ w Windows Media Playerze uzyskałem tylko "szum nart" bez obrazu
spróbowałem jak działają skrypty AviSorce("D:\kr1.avi") i odpowiednio DirectShowSource("D:\kr1.mp4") - w filmie kr1 była nałożona ścieżka dźwiękowa mp3. I właśnie tylko tę ścieżkę odtwarzał po uruchomieniu skryptu WMP.
MPC-HC nie odtwarzał niczego i nawet na skrypt version wyświetlał info, że nie można renderować pliku.
Pliki są i będą zapisem z kamery GoPro
Obydwa pliki będą miały takie parametry (czas trwania może być różny):
Ogólne
Pełna ścieżka : C:\Users\kris4\Pictures\GoPro\2020-03-07\HERO5 Black 1\GOPR0134.MP4
Format : MPEG-4
Profil formatu : Base Media / Version 1
ID kodeka : mp41 (mp41)
Rozmiar pliku : 1,03 GB
Czas trwania : 3 min 16s
Rodzaj całkowitej przepływności bitów : Zmienna
Całkowita przepływność bitów : 45,1 Mb/s
Zdekodowana data : UTC 2020-03-07 13:58:47
Znakowana data : UTC 2020-03-07 13:58:47
AMBA : x

Wideo
ID : 1
Format : AVC
Format/Informacja : Advanced Video Codec
Profil formatu : High@L4.2
Ustawienia formatu : CABAC / 1 Ref Frames
Ustawienia formatu, CABAC : Tak
Ustawienia formatu, poklatkowy : 1 klatka
Format_Settings_GOP : M=1, N=30
ID kodeka : avc1
ID kodeka/Informacja : Advanced Video Coding
Czas trwania : 3 min 16s
Rodzaj przepływności : Zmienna
Przepływność bitów : 45,0 Mb/s
Szerokość : 1.920 pikseli
Wysokość : 1.080 pikseli
Proporcje obrazu : 16:9
Tryb wyświetlania klatek : Stały
Szybkość wyświetlania klatek : 59,940 (60000/1001) kl/s
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling/String : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bitów
Rodzaj skanu : Progresywny
bity/(piksele*ramki) : 0.362
Rozmiar strumienia : 1,03 GB (100%)
Tytuł : GoPro AVC
Język : Angielski
Zdekodowana data : UTC 2020-03-07 13:58:47
Znakowana data : UTC 2020-03-07 13:58:47
colour_range : Full
colour_primaries : BT.709
transfer_characteristics : BT.709
matrix_coefficients : BT.709
Codec configuration box : avcC

Audio
ID : 2
Format : AAC LC
Format/Informacja : Advanced Audio Codec Low Complexity
ID kodeka : mp4a-40-2
Czas trwania : 3 min 16s
Rodzaj przepływności : Stała
Przepływność bitów : 128 kb/s
Kanały : 2 kanały
ChannelLayout : L R
Częstotliwość próbkowania : 48,0 kHz
Szybkość wyświetlania klatek : 46,875 kl/s (1024 SPF)
Rozmiar strumienia : 3,00 MiB (0%)
Tytuł : GoPro AAC
Język : Angielski
Zdekodowana data : UTC 2020-03-07 13:58:47
Znakowana data : UTC 2020-03-07 13:58:47

Inny #1
ID : 3
Type : Time code
Format : QuickTime TC
Czas trwania : 3 min 16s
Rodzaj przepływności : Stała
Szybkość wyświetlania klatek : 59,940 (60000/1001) kl/s
TimeCode_FirstFrame : 14:12:09:32
TimeCode_Striped/String : Tak
Tytuł : GoPro TCD
Język : Angielski
Zdekodowana data : UTC 2020-03-07 13:58:47
Znakowana data : UTC 2020-03-07 13:58:47

Inny #2
Type : meta
Czas trwania : 3 min 16s
Rodzaj przepływności : Zmienna

Inny #3
Type : meta
Rodzaj przepływności : Zmienna
mdhd_Duration : 196680

Format złożonego obrazu jak dla pojedynczego filmu - odtwarzanie na Pc i na ekranie tv.


sobota, 28 marca 2020, 12:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 607
Post Re: Avisynth nie ładuje obrazu
Masz darmową wersję Davinci Resolve. Już dawno byś to zrobił :)

_________________
Magix Video Pro X i inne, Davinci Resolve - początki Poradniki YT - Klik


sobota, 28 marca 2020, 13:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 26 marca 2020, 13:38
Posty: 4
Post Re: Avisynth nie ładuje obrazu
Dzięki
Zrobiłem w Awidemux'ie
Ale trochę mnie ciekawi czemu to nie zadziałało w programach z którymi teoretycznie avisynth pracuje.
Nie mniej dzięki i kończę temat


sobota, 28 marca 2020, 18:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1231
Post Re: Avisynth nie ładuje obrazu
Super, że sobie poradziłeś, gratulacje. Uczciwie można ogłosić "Dzień Jeża"! :D

Na początek przyjrzyj się, czy wszystkie używane w łańcuchu przetwarzania narzędzia używają tej samej długości słowa bitowego - czyli wszystkie muszą być x64 (64-bit), albo wszystkie x86 (32-bit).


niedziela, 29 marca 2020, 20:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL