Teraz jest piątek, 14 grudnia 2018, 07:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Problem z rozdzielczością ! 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 listopada 2003, 18:31
Posty: 17
Post Problem z rozdzielczością !
Witam!

Mój problem dotyczy zgrywania filmu z kamery i tunera TV. Do zgrywania używam programu VirtualDub i nie moge ustawić rozdzielczości wyzszej niz 352x288 ! Przy każdej wyższej pojawia się błąd: "Error 418: Nieobsługiwany format wideo". Błagam! Pomóżcie!!! a przy okazji: Jaki jest waszym zdaniem najlepszy program do zgrywania wideo??

_________________
"Nieważne kto głosuje, ważne kto liczy głosy!" -Józef Stalin


niedziela, 23 listopada 2003, 18:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
może problem zniknie, jeśli zgrasz polskim programem BorgTV. jest świetny


niedziela, 23 listopada 2003, 23:37
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
a moze twoj tuner nie wyrobi wiecej po prostu...


poniedziałek, 24 listopada 2003, 08:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 3 lipca 2003, 17:04
Posty: 41
Post 
raczej na pewno wina sprzetu. poza tym mozna robic rozdzielczosci np 540x230 tyle wyrabia max moja karta, ustawiam sobie ta rozdzialke przy kolorach 24bit i jakos chodzi ale powzyej juz nic, gubi ramki. Jest to bardziej format przypominajacy panoramiczny ale zawsze cos.
Jesli zeminiasz wartosci zacznij od pierwszej czyli ta 352 zien na wyzsza a druga zostawiaj bez zmian i tak do celu zobaczysz ile karta wyciaga bez gubienia ramek.

_________________
chwilowo brak


poniedziałek, 24 listopada 2003, 13:17
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 24 maja 2003, 21:22
Posty: 51
Post 
Jeśli oglądam zgrany materiał przy pomocy np. BestPlayer-a, to odtwarza go w rozdzielczości 360x288. O tym samym pliku program AVIcodec (do sprawdzania parametrów filmów avi) pisze jednak, że jego rozdzielczość to 720x576. Nie wiem, dlaczego tak się dzieje.


wtorek, 25 listopada 2003, 23:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 22 stycznia 2003, 14:05
Posty: 49
Lokalizacja: Poznań
Post 
Po prostu kodek DV masz ustawiony na wyświetlanie pól PAL. Rzeczywista rozdzielczośc materiału to 720x576 ale kodek odtwarza go tylko w połowie rozdzielczosci. Tak jest standardowo ustawiany. Musisz wejęć we własciwosci pliku (np. przez subedit playera albo best playera czy inny program) i dalej wejśc we właściwości kodeka i przestawić na wyświetlanie pełen PAL i będzie OKi.

_________________
Pozdrówka
qazy
--------------------------------------------------------


środa, 26 listopada 2003, 08:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 18 maja 2003, 12:49
Posty: 243
Lokalizacja: Lublin
Post 
rozwiazaniem jest karta DVB + satelita :] wtedy zgrywasz material w pelnym palu lub w zaleznosci od nadawania przez tv.
Uzywam i polecam :]


środa, 26 listopada 2003, 09:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 24 maja 2003, 21:22
Posty: 51
Post 
qazy napisał(a):
Po prostu kodek DV masz ustawiony na wyświetlanie pól PAL. Rzeczywista rozdzielczośc materiału to 720x576 ale kodek odtwarza go tylko w połowie rozdzielczosci. Tak jest standardowo ustawiany. Musisz wejęć we własciwosci pliku (np. przez subedit playera albo best playera czy inny program) i dalej wejśc we właściwości kodeka i przestawić na wyświetlanie pełen PAL i będzie OKi.


Banalnie proste ! Dzięki serdeczne.


środa, 26 listopada 2003, 22:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Kodek itd
do Czaplaka.

Zgrywasz z analoga - ale jakim kodekiem kompresujesz materiał?
I czego dotychczas używałeś.
Jaka to karta TV (chipset 848, 878 czy 881) i jakie drivery (oryginalne czy uniwersalne).
Miaęłm podobne problemy, ale odpowiednie sterowniki i niezawodny VirtualDub rozwiązały mój problem.

emes


czwartek, 27 listopada 2003, 10:13
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
jeszcze raz polecam BorgTV. Program omija własne sterowniki tunera.
Np. mój zoltrix na bt848 teoretycznie zgrywał tylko wpołowie rozdzelczości PAL x15 ramek/sek. Okazało się, że przez Borga można zgrywać w pełnej rozdzielczości


czwartek, 27 listopada 2003, 13:26
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
ja mam na chpisecie 878 i niestety oryginale stery. Emes moglbys napisac skad zdobyc stery zeby lepiej dzialal a nie tylk w pol pal?


niedziela, 30 listopada 2003, 11:41
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Stery
Uniwersalne do kart na chipetach 848 i 878

http://sourceforge.net/projects/btwincap/

Wystarczy że ściągniesz btwdminstaller5.3.6-1 - reszta nie potrzebna.

Powodzenia

emes


poniedziałek, 1 grudnia 2003, 11:12
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL