Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 16:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Absurdalny problem :( 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Absurdalny problem :(
Witam.
Mam absurdalny problem z komunikacją kamery (Sony DCR-TRV33E) z kontrolerem FireWire, który niedawno zakupiłem. Kontroler na chipsecie NEC'a zainstalował się na moim WinXP bez najmniejszego problemu jako "Kontroler NEC IEEE1394" i jako "Karta sieciowa IEEE1394" i nie wykrył żadnych konfliktów. Niestety komunikacji z kamerą nie udało mi się uzyskać. Po wielu próbach doszedłem do tego, że nawiązałem komunikację pomiędzy urządzeniami. Jednak działała ona tylko podczas podłączenia do internetu (modemem Zoltrix poprzez TPSA). Przy każdej próbie odłączenia od internetu komunikacja kamery z kontrolerem znikała.
Gdzie tu logika ? Nie zdążyłem sprawdzić jak będzie się zachowywał ten kontroler po odinstalowaniu modemu. Ale szczerze mówiąc nie jestem pewien czy to coś da. Poza tym potrzebuję tego modemu. Jeśli ktoś spotkał się z taką absurdalną sytuacją proszę o podpowiedź co mam zrobić. Z góry dziękuję...
:idea:


środa, 26 listopada 2003, 15:32
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Spróbuj włożyć kartę IEEE w inną szynę PCI, jeśli nie pomoże to pobróbuj ręcznie zminić przewanie dla karty IEEE w panelu sterowania/system/menedżer urządzeń.
Myślę że to tutaj gdzieś tkwi problem, no chyba że to wina sterownika?!
pzdr


środa, 26 listopada 2003, 16:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post ??
He he - nieźle. Nic już mnie nie zaskoczy w świecie PC.
Zanim jednak wywalisz modem, to postaraj się troszke "pozwalniać" zasoby komputera i jako drugą rzecz (jeśli pierwsza nie zadziała) zamienić sloty kart.
A więc na początek droga bez uzycia śrubokręta. Bios i wywalenie (wyłączenie) wszystkiego czego nie używasz. Czyli np. portów COM, LPT, nieużywanych kanałów USB, może tez jakiegoś nieużywanego kanału IDE.
W ten sposób przywrócisz do życia kilka przerwań IRQ, przez co podczas włączenia kompa oba urządzenia przestaną się maltretować - bo z Twojego opisu wnioskuję, że urządzenia te używają wspólnych zasobów, czego może windek nie pokaże (bo za głupi), ale w rzeczywistości może tak się dziać.

Więc to zrób jako pierwsze. Jeśli nie zadziała, to może jedno z tych urządzeń wepnij w inne wolne gniazdo PCI.

Miałem identyczny problem z HP930 na USB, który nie chciał działać gdy WinAmp był włączony... Chodziło o konflikt między karta muzyczną a USB. Generalnie wywalenie USB wiele pomaga

emes


środa, 26 listopada 2003, 16:16
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki za szybką reakcję. Niestety portu PCI zmienić nie mogę. Mam tylko dwa a w drugim jest modem :? Przerwanie już zmieniałem. Z 11 współdzielonego na 10 - wolne. Jak wrócę do domu to pozwalniam wszystko co się da. Jak nie pomoże to wywalę i kartę FW i modem i od nowa zainstaliję tylko kartę. Potem pokombinuję z modemem. Jak to nie pomoże to już nie wie. Też wydaje mi się, że to albo konflikt zasobów albo sterownik. Dzięki i czekam na dalsze sugestie... :wink:


środa, 26 listopada 2003, 17:03
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 


Ostatnio edytowano piątek, 1 października 2004, 01:00 przez jam3, łącznie edytowano 1 raz

środa, 26 listopada 2003, 17:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Mam Sony ImageMixer, Pinnacle Studio 8.10.1 i Adobe Premiere 6.0 :P


środa, 26 listopada 2003, 17:16
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 


Ostatnio edytowano piątek, 1 października 2004, 00:59 przez jam3, łącznie edytowano 1 raz

środa, 26 listopada 2003, 17:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
ja tu wietrzę zmowę gigantów! Sony i TPSA ;)))


czwartek, 27 listopada 2003, 13:56
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam! Już sobie poradziłem. Powodem był modem oczywiście. Po wywaleniu obu kart i ponownym zainstalowaniu tylko FireWire było ok. No ale został jeszcze modem. Kiedy go włożyłem dogadał się jakoś z kontrolerem ale za to karta grafiki przestała działać. :) Wyłączyłem COM2 aby zwolnić zasoby (choć teoretycznie miał ich pod dostatkiem) i to pomogło... Teraz wszystko działa i straciłem tylko jednego COM'a. Ważna jest też na pewno kolejność instalowania urządzeń. Pozdrawiam, dzięki za sugestie i mam nadzieję, że pomogę wszystkim z podobnymi problemami... :idea:


wtorek, 2 grudnia 2003, 12:43
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL