Teraz jest sobota, 15 grudnia 2018, 11:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Dwa problemy z Adobe Premiere... 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 listopada 2003, 18:31
Posty: 17
Post Dwa problemy z Adobe Premiere...
Prosze o podpowiedz od ludzi pracujacych w AP na pytania:

1. Jak robic animowane napisy ?(np. lecace z gory na dol...) :?:
2. Jak odwrocic klip? (tzn. zeby lecial on od konca) :?:

bardzo prosze o pomoc! :!:

_________________
"Nieważne kto głosuje, ważne kto liczy głosy!" -Józef Stalin


sobota, 29 listopada 2003, 16:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 13 kwietnia 2002, 13:32
Posty: 294
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Zeby klip lecial od tylu:
klikasz prawym klawiszem mychy na klipie SPEED i podajesz np -100% dodajac - przed liczba powoduje ruch od tylu

A jesli chodzi o napisy to chodzi o plywajace takie jak na koncu wiekszosci filmow ??


niedziela, 30 listopada 2003, 00:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 listopada 2003, 18:31
Posty: 17
Post ciag dalszy...
Dzieki za ten klip "od tylu" :P a jesli chodzi o napisy! - Tak! wlasnie o takie mi chodzi, jak w wiekszoscu filmow (ogolnie jak zrobic ich animacje)

interesuje mnie tez efekt przejscia gdzie start zaczyna sie od calkowitej czerni i przechodzi do wlasciwego obrazu a na zakonczenie znow ekran robi sie czarny! szukalem takiego efektu ale nie moglem go znalezc! wiesze moze jak to zrobic??

Pozdrawiam!

_________________
"Nieważne kto głosuje, ważne kto liczy głosy!" -Józef Stalin


niedziela, 30 listopada 2003, 13:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Co do startu z czerni do obrazu i z obrazu w czerń to zrób sobie czarne tło w jakim kolwiek edytorze graficznym może być nawe paint po czym zrób przejśćie z tego tła na obraz i z obrazu na czarne tło.


niedziela, 30 listopada 2003, 18:30
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 listopada 2003, 18:31
Posty: 17
Post 
ok - ale jak sie ustawia to przejscie z obrazka do filmu ???

_________________
"Nieważne kto głosuje, ważne kto liczy głosy!" -Józef Stalin


niedziela, 30 listopada 2003, 20:09
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 3 lipca 2003, 17:04
Posty: 41
Post 
nie musisz nic robic w paincie. w tym oknie co importujesz pliki to klikasz prawym przyciskiem i wybierasz NeW/BLACK..cos tam nie pamietam wstawiasz na pierwsza sciazek na druga film potem przejscie i juz

_________________
chwilowo brak


niedziela, 30 listopada 2003, 23:57
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 listopada 2003, 18:31
Posty: 17
Post 
yeah! :D udalo mi sie juz zrobic to ze zciemnianiem obrazu! :) dzieki wszystkim - ale animowane napisy dalej pozostaja dla mnie zagadka... :( HELP! Kermit! Ty pytales o jakie napisy mi chodzi! Wiec moze cos o tym wiesz? :)

_________________
"Nieważne kto głosuje, ważne kto liczy głosy!" -Józef Stalin


poniedziałek, 1 grudnia 2003, 00:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Powiem tak, nie pracuję w AP (ale tak wogóle to montuje swój materiał ;-) ), ale moge zasugerować rozwiązanie, że tak powiem algorytm działania, co do jego implementacji to będziesz musiał pokombinować. Jeżeli zaś interesuje Cię konkretne rozwiązanie dla np.: AE (to tak żeby być przy Adobe) to służę.
1. Musisz przygotować sobie obrazek z napisami o rozmiarze np.: 720x5000 (wysokość zależy od ilości napisów)
2. Wstawiasz w ścieżkę, ustawiasz czas trwania i robisz z niej overlaya (jak to zależy czy pracujesz przy A/B czy ścieżkach wielkrotnych)
3. Ustawiasz położenie początkowe tak aby górna krawędź zgrywała się z górną krawędzią klatki i końcowe, aby zeszły się dolne krawędzie (możesz to zrobić przykładowo wykorzystując w tym celu ścieżkę ruchu czasem zowie się to motion path).
I to w zasadzie wsio.
Tak jak mówiłem NIE znam się na AP.

Pozdrowienia
Ulv

p.s.
W Ulead Media Studio na ten przykład robisz to generatorem tytułów ;-) więc może AP też coś takiego posiadasz

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


poniedziałek, 1 grudnia 2003, 01:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 3 lipca 2003, 17:04
Posty: 41
Post 
no w AP wybierasz NEW/TITLE robisz statystyczny napis, wrzucasz go na sciezke 2 lub wyzej a nastepnie klikasz na niaego prawym przyciskiem myszy i wybierasz motion, otiweria sie okienko gdzie mozesz wybierac jak maja leciec napisy. np z gory na dol po skosie itd.

_________________
chwilowo brak


poniedziałek, 1 grudnia 2003, 10:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
A sš u ciebie polskie literki?


poniedziałek, 1 grudnia 2003, 22:49
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 14 listopada 2003, 16:26
Posty: 32
Post 
bynajmniej w ap6,5 nie ma polskich literek wogole, moze inaczej ja ich nie znalazlem


wtorek, 2 grudnia 2003, 14:38
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 listopada 2003, 18:31
Posty: 17
Post 
ja też nie ;] a powinny być... :(

_________________
"Nieważne kto głosuje, ważne kto liczy głosy!" -Józef Stalin


wtorek, 2 grudnia 2003, 18:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
heh ;] wystarczy w titlerze którego używasz zmienić opcje "still" na "roll" (dot, to standardowego titlera AP oraz Title Deko )
a treść piszesz wtedy jak leci do dołu - nei przejmujesz się ogranicznikami ;>
nara ;]


środa, 3 grudnia 2003, 13:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
a co do wyciemniania i rozjaśnianaia to wystarczy początek (koniec) klipu przenieść na ścieżkę 2 lub wyżej, rozwinąć ją tym małym trójkącikiem po lewej stronie timeline'u przy numerze ścieżki i ściągnąć na dół ten "mały wykresik". O ile pod tą ścieżką nei będzie żadnej innej to uzyskasz porządany efekt bez żadnych transitionów.


środa, 3 grudnia 2003, 13:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 listopada 2003, 18:31
Posty: 17
Post 
dzieki jeesoo ale to sciemnianie juz zrobilem :) tylko jak to ma byc z tymi napisami dokladnie??? ustawilem "roll" i wiecej napisow niz ta 'kratka' to sie tam nie zmiesci??? jak to zrobic?!?

Pozdrawiam

_________________
"Nieważne kto głosuje, ważne kto liczy głosy!" -Józef Stalin


środa, 3 grudnia 2003, 13:42
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL