Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 11:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Metoda półobrazowa. Na czym to polega 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 13 listopada 2003, 14:08
Posty: 14
Post Metoda półobrazowa. Na czym to polega
Witam. Zgrałem z kamerki VHS materiał, skompresowałem w DivX5 Pro i wszystko jest OK. Jest tylko jeden mały minus - obraz nie jest tak idealnie płynny jak na podglądzie z kamerki. Zgrywałem w rozdziałce 640x480 25fps. Kompresowałem w Gordianie z deinterlace i gdzieś tutaj wyczytałem, że to właśnie przez efekt deinterlace i że w takim przypadku lepiej zgrywać materiał z półobrazów i później kompresować z 50 fps. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym polega ta metoda i w jakim progie to wykonać ?


wtorek, 9 grudnia 2003, 11:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
sorki ze nie odpowiem bezposrednio na pytanie,
ale czemu usuwales przeplot skoro sam doszedles do wnioski ze powinienes go zostawic ? :)


wtorek, 9 grudnia 2003, 12:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 13 listopada 2003, 14:08
Posty: 14
Post 
8O 8O 8O Nie kumam. Muszę usunąć przeplot, żeby dało się wogóle oglądać przechwycony i skompresowany obraz. Zresztą przy rippowaniu z DVD rówież używałem efektu deinterlace w Gordianie i tam akurat ten efekt nie powodował utraty płynności i avik wyglądał w pełni profesjonalnie


wtorek, 9 grudnia 2003, 12:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
Jest dokladnie odwrotnie niz piszesz :D
Zasada jest prosta:
- jesli material ma byc ogladany na tv przeplot MUSI ZOSTAC, w innym przypadku objawy beda wlasnie dokladnie takie jak u Ciebie
- jesli material ma byc ogladany tylko na ekranie monitora komputerowego przeplot sie usuwa


wtorek, 9 grudnia 2003, 14:17
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 13 listopada 2003, 14:08
Posty: 14
Post 
OK, zrozumiałem. Czyli wypuszczając z kompa na TV materiał z przeplotem nie zauważę go wcale ? W takim razie pytanie zasadnicze. Jak to zrobić, żeby materiał z przeznaczeniem na ekran monitora z usuniętym przeplotem zachował taką płynność jak na oryginalnej taśmie VHS ? Próbowałem przechwytywać z 50 fps, z różnymi rozdzielczościami a obraz nie jest tak płynny jak w oryginale.


wtorek, 9 grudnia 2003, 14:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
Dokladnie, nie zauwazysz.

Rozumiem ze zrzucasz material z VHS i bedziesz go ogladal na monitorze.
Jesli tak to usuwasz przeplot i na monitorze mimo ze przeplot zostal usuniety obraz powinien byc plynny. Jesli jest inaczej to cos robisz zle.


wtorek, 9 grudnia 2003, 14:43
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 kwietnia 2002, 11:32
Posty: 104
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Adalberte napisał(a):
OK, zrozumiałem. Czyli wypuszczając z kompa na TV materiał z przeplotem nie zauważę go wcale ? W takim razie pytanie zasadnicze. Jak to zrobić, żeby materiał z przeznaczeniem na ekran monitora z usuniętym przeplotem zachował taką płynność jak na oryginalnej taśmie VHS ? Próbowałem przechwytywać z 50 fps, z różnymi rozdzielczościami a obraz nie jest tak płynny jak w oryginale.


Może sie mylę - niech mnie ktoś poprawi:
1. Ale zwykły TV to chyba nie wyświetli 50fps (pełnych ramek);
2. Rozdzielczość VHS ma chyba 200 linii w pionie - więc chyba nie ma potrzeby usuwania przeplotu...
3. Nie bardzo rozumiem co oznacza stwierdzenie, że obraz nie jest płynny jak w oryginale. Czy komputer gubi klatki? Poza tym inaczej ogląda sie film na monitorze z szybkim odświeżaniem a inaczej na TV. Może to tylko subiektywne odczucie?


środa, 24 grudnia 2003, 14:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL