Teraz jest poniedziałek, 10 grudnia 2018, 06:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Menu dla formatu VCD i SVCD 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 13 listopada 2003, 14:08
Posty: 14
Post Menu dla formatu VCD i SVCD
no właśnie. Jak zrobić w progsie VCDEasy menu dla pliku mpeg ?


piątek, 9 stycznia 2004, 10:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
wpisz w wyszukiwarce google "menu svcd" i przeglądnij kilka pierwszych wyików a będziesz miał pełny opis. Ostatnio na niego wpadłem, ale nie pamiętam strony.
A tak apropo to mogę naświetlić ogóły:
1. W zakładce tools idziesz imaging (czy jakoś tak) i tam robisz sobie zrzuty klatek (jpg)
2. Potem zakładka z czapterami i dzielisz film na czaptery
3. Następnie zakładka interaktiv i tam przypisujesz poszczególnym czapterom przyciski 1.2.3. itd oraz wczesniej zrzucone jpg, no i oczywiście przyciski nawigacyjne.

Ja jednak bardziekj polecam DVD Workshop lub Moovi Factory firmy Ulead.
Bardziej intuicyjne i graficzny podgląd, no i oczywiście wieksze możliwości. Triala możesz łyknąć ze strony http://www.ulead.com
pozdrawiam
kosmaluk


piątek, 9 stycznia 2004, 11:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 13 listopada 2003, 14:08
Posty: 14
Post 
właśnie znalazłem świetny tutorial. :lol: Jest jeszcze Nero w którym bardzo prosto robi się menu, ale mam problem ponieważ ten progs nawet jak dodam plik już wcześniej przekonwertowany z avika na mpeg wg parametrów dla mnie istotnych to nero i tak jeszcze raz to konwertuje pomniejszając plik kosztem znacznej utraty jakości. Nie wiesz jak to obejść ?


piątek, 9 stycznia 2004, 11:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Co do Nero to nie wiem bo nie używam. Cały autoring robie w Ulead DVD Workshop i tam problemu nie ma. Jak masz plik avi to program ci go sam skonwertuje do mpeg 1 lub 2 swoim własnym kodekiem, a jak masz gotowy mpeg to zaznaczasz opcje dont compilant file i program wypala ci tylko płytę
Tworząc menu możesz załadować graficzki w popularnych formatach a program sam ci je skowertuje do wybranego przez ciebie formatu.

Tak więc polecam Workshopa lub ewentualnie Moovi Factory

pozdrawiam

kosmaluk


piątek, 9 stycznia 2004, 14:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 13 listopada 2003, 14:08
Posty: 14
Post 
hehehe, przerabiałem już kilka programów ale tych przez Ciebie wymienionych jeszcze nie, więc pora zassać Workshopa i sprawdzić. Z tego co piszesz to opcja "dont compilant file" jest intersująca. Robię tylko menu i wstawiam wcześniej przygotowanego mpeg-ka jeśli dobrze rozumiem... Takiej opcji brakuje mi w Nero bo było by po sprawie. :D


piątek, 9 stycznia 2004, 15:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Dokładnie zrozumiałeś, masz mpega i Workshopie tylko robisz menu i wypalasz płytę. Praca w Workshopie to prostota a zarazem przyjemność i spore możliwości konfiguracji menu. Oczywiście klikasz na ostatniej zakłądce "dont compilant file".

polecam
kosmaluk


piątek, 9 stycznia 2004, 15:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 13 listopada 2003, 14:08
Posty: 14
Post 
dzięki za advery. Pewenie dopiero w poniedziałek będę miał Workshopa więc dopiero wtedy to oblookam. :roll:


piątek, 9 stycznia 2004, 16:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 13 listopada 2003, 14:08
Posty: 14
Post 
no tak. Jestem po wstępnej obdukcji i jest spox. Świetny progs. Mam tylko jedno pytanko. Jak zrobić żeby w menu na miniaturkach wyświetlić dowolną wybraną klatkę z danego mpeg-ka. Program domyślnie ustawia pierwszą co w kliku przypadkach mi nieodpowiada. Reszta jest git. I muzyczka w tle i spory wybór szablonów. Mioodzio. Korzystam z wersji 1.3 ale widzę po necie wer. 2003. Warto sobie nią główkę zaprzątać ?


poniedziałek, 12 stycznia 2004, 12:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Witam
Gdzieś na forum był post, w którym jakiś kolega mówił że podobno mozna ustawić sobie dowolną klatkę z materiału a nawet niewielką sekwencję (DVD menu). Ja jednak po gruntownym buszowaniu nie doszedłem jak to się robi.
Ale oczywiście nie stało się to dla mnie problemem. Wyciągam sobie dowolną klatkę z filmu i ją poprostu wrzucam jako button i do niego przypisując link do czaptera. Jak wyciągnąć klatkę to chyba nie muszę pisać: w dowolnym programie edycyjnym a nawet w samym workshopie w dziale "edit".
pozdrawiam
kosmaluk


poniedziałek, 12 stycznia 2004, 13:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 13 listopada 2003, 14:08
Posty: 14
Post 
OK. Powyciągałem klatki z mpeg-kó które mnie interesują i... dupa. Wyciągnięta przez "edit" klatka nie może być linkiem - jest on po prostu nieaktywny :cry:


wtorek, 13 stycznia 2004, 09:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Spokojnie, myślałem że napisałem wystarczająco jak radze sobie z tym aby w okienku było widoczne wybrana a nie pierwsz klatka, ale widocznie coś skopałeś.
Po kolei.
1. W zakładce "edit" klikasz na materiał filmowy, suwakiem wybierasz sobie klatkę która ci odpowiada i z lewej klikasz (nie pamiętam dokładnie jak się nazywa ta opcja) "capture frame" i tak ściągasz sobie tyle klatek ile chcesz PS: w preferencjach w zakładce capture możesz określić sobie format w jakim zapisana będzie twoja klarka np jpeg czy bmp oraz lokalizację zapisu.
2. przechodzisz do zakładki menu, ustawiasz background itd, idziesz na zakładkę button i po lewej na dole - tam gdzie są zbiory filmów, podkładów itd, - wybierasz z listy "image ..." wczytujesz sobie wcześniej ściągnięte klatki do kolekcji i każdą kolejną klatkę metodą drag end drop (przeciągnij upuść) wrzucasz soje obrazki na tabetę (powinnych przyjąć domyślny rozmiar okienek.
3. Mając już na tapecie okienka ze swoimi obrazkami, przenosisz tą samoą metodą drag end drop poszczególne czaptery z lewej na poszczególne okietka na tapecie i przypisując tym samym link. Oczywiście wcześnie te czaptery musisz sobie zrobić.

i to tyle, myśle że sobie teraz poradzisz

pozdrawiam

kosmaluk


wtorek, 13 stycznia 2004, 11:04
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 13 listopada 2003, 14:08
Posty: 14
Post 
do punktu 2-go robiłem wg twojego sposobu. Dziwne,ale przechwycone klatki nie przyjmują domyślnego rozmiaru okienek jak napisałeś. Może masz inną wersję progsa, może masz jakiś path... nie wiem.


wtorek, 13 stycznia 2004, 11:57
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 13 listopada 2003, 14:08
Posty: 14
Post 
o k....wa, można się załamać. Zrobiłem projekt, pod Workshopem działa cacy: dwie plansze menu po cztery linki do mpeg-ków na każdej planszy. Wypaliłem z obrazu, wsadzam w stacjonarny odtwarzacz i ... pojawia się menu ale nie odpala filmików. Co znów nie tak zrobiłem ? Nadmienię, że odtwarzacz obsługuje i VCD i SVCD. Mpeg-ki zrobione pod VCDEasy odpalał bez problemu.


wtorek, 13 stycznia 2004, 14:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Widocznie nie robisz tak jak ci napisałem. Zrzucone klatki mają mieć rozmiar 480x576 czyli taki jak rozdzierczość filmu! A dopiero potem w zakładce menu ładojusze te obrazki do podręcznego folderu, który masz na dole ekranu po lewej stronie (tam gdzie wszystkie zbiory obiektów które ładujesz do menu) i u góry przechodzićna zakładkę button i metodą przenieś upuść ładujesz swoje obrazki na pulpit menu (tak samo jak ładujesz np background czyli tło). W tym momencie same zrobią się malutkie poczym możesz je dowolnie jeszcze skalować i dodac link do czaptera.
Powyższa możliwość występuje we wszystkich wersjach Workshopa. Ja używam obecnie ver.1,3 ale wewcześniejszych wersjach nie miałem też z tym problemów.
Może opisz dokładnie jak robisz i co robisz to powiem ci co robisz nie tak.

PS. Wszystkie nazwy zakładem którymi się posługuję mogą być nazwane inaczej - pisze z pamięci.

pozdrawiam

kosmaluk


wtorek, 13 stycznia 2004, 14:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
ludzie, po co tak kombinujecie :D
przeciez to aby uzyskac w obrazku-linku konkretna klatke wystarczy podczas zabawy suwakiem znalezienia pozadanej klatki nacisnac JEDEN przycisk :D
jestem w tej chwili w pracy, nie pamietam dokladnie jak sie nazywa i nie moge w tej chwili sprawdzic, ale jest przy ekranie podlagu jesli dobrze pamietam


wtorek, 13 stycznia 2004, 17:34
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL