Teraz jest czwartek, 21 marca 2019, 16:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 zgrywanie DV 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post zgrywanie DV
Witam!

Nie dawno kupiłem sobie kamerke cyfrową DV a dokładnie samsung vp-d20 i powoli ucze się zgrywania materiału na komputer. Czytałem już o przeplocie, którego nie moge się pozbyć, ale pracuje nad tym :] chciałem się dowiedzieć jaki jest najlepszy kodek DV, zeby nie tracic na jakości, ale zeby pliki nie wazyły tak duzo. wiem ze to nie będzie łatwe ;/ . po drugie jak zgrywam i zapałzuje to na monitoze LCD jest obraz nie zamazany, a na komputerze są jakby 2 klatki na siebie nalozone, a bardzo potrzebuje wycinać klatki z filmu w dobrej jakości( jak zdjęćia!) czy w ogóle takie coś jest mozliwe. z gory dziękuje za odpowiedzi :D


niedziela, 18 stycznia 2004, 22:41
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 24 sierpnia 2003, 14:05
Posty: 93
Post 
Witam
Po pierwsze przeplot w DV jest bardzo ważny i nie należy się go pozbywać , po drugie te dwie klatki które widzisz nałożone na siebie to właśnie przeplot
Napisz coś więcej co chcesz z tym materiałem zrobić i czym to zrzucasz
Przeplot możesz usunąć tylko wtedy jeżeli chcesz zrobić zrzut kaltki i wstawić do do filmu żeby nie drgało na TV
Pozdrawiam


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 02:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Przeplot możesz łatwo usunąć w virtual dubie:video-filters-add-deinterlace-blends field together.
A klatki możesz wyciągnąć z filmu również virtual dubem - ja polecam
tu 2 sposoby:
najpierw ustawiasz w menu video usuwanie przeplotu i przesuwasz film suwakiem do potrzebnej klatki, a potem:

1 - robisz zrzut klatki jakimś programem do zrzutu (nawet jeet jakiś w miarę dobry, polski typu freeware),
2 - wyciągną klatkę można także virtual dub mod, czyli specjalją wersją v duba.

I koniecznie napisz, jakie ma byc przeznaczenie filmu - chcesz go nagrać na CD/DVD a może wrzucić na VHS?


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 11:34
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Do usunięcia przeplotu w VDubie od standardowego filtra jest dużo lepszy Smart Deinterlace.
Osobiście proponuję też zastanowić się nad bob-em, co daje brak przeplotu i superpłynny obraz. Minusem tej metody jest konieczność posiadania lepszego komputera do odtwarzania, bo jakby na to nie patrzeć jest to 50 fps.
Jeżeli docelowo materiał chcesz zgrać na vhs, lub dvd to przeplot pozostaw. Jeżeli planujesz zmianę rozdzielczości i kompresję do divx w celu oglądania na komputerze, to koniecznie usuń.

Pozdrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 12:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ulv napisał(a):
Osobiście proponuję też zastanowić się nad bob-em, co daje brak przeplotu i superpłynny obraz. Minusem tej metody jest konieczność posiadania lepszego komputera do odtwarzania, bo jakby na to nie patrzeć jest to 50 fps.[...]Pozdrowienia
Ulv


bob?
potrzebuje wyciągnąć BARDZO dobrej jakości klatki. utrudnia mi to fakt ze filmujebardzo dynamiczne boiekty, ale na razie nie moge sobie poradzić z przeplotem. potrzebuje DOBREGO kodeka zebym mogł otwierać filmy w vdubie


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 19:25
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 listopada 2003, 20:58
Posty: 197
Post 
Co do zgrywania materiału z kamery do komputera to naszło mnie takie pytanie.

Juz długo bawie sie w montaz. Zaczalem od karty DC10 studio potem jak kupiłem cyfrowa kamere nabyłem kontroler firewire z pinnacle8.

Montuje jednak w Premiere i teraz dopiero naszło mnie takie pytanie:

Czy nic nie trace na tym ze obraz zgrywam w pinnacle studio 8 a montuje to w Premiere? Pytanie to moze wyda sie dosc głupie i spóznione w moim przypadku ale nurtuje mnie to troche. Czy nic ze soba sie nie gryzie? te przeploty i inne bajery co nie zabardzo sie na tym znam? Oczywiscie w studio 8 zgrywam wszystko w DV.


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 21:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Bob. Z każdego półobrazu generowana jest pełonowartościowa klatka. Potem puszczasz taki film w tempie 50 klatek na sekundę. Tak naprawdę zowie się to chyba bob+weave, ale w avisynth jest to bob. W ten sposób nie masz przeplotu (jakby na to nie patrzeć półobraz go nie zawiera) i masz zachowana pełną płynność.
VDub nie otwiera dv avi type-1. Musisz przerzucąć materiał w type-2, lub robić do niego konwersję.

Pozdrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 22:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ulv napisał(a):
VDub nie otwiera dv avi type-1. Musisz przerzucąć materiał w type-2, lub robić do niego konwersję.


hmm... ok, ale gdzie ustawic i w ktorym momencie to type-2 i jaki kodek sciagnac i najlepiej gdzie zeby vdub działał z tymi plikami?


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 23:11
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
V dub otwiera pliki DV-type I, ale jak jest zainstalowany jakiś DV kodek, tylko, że z pliku DV-type I v dub nie wyeksportuje ścieżki dźwiękowej.
Ja otwieram pliki type-I v dubem i je edytuję, a potem dołączam dźwięk, który wcześniej wyeksportowałem programem TMGEnc.


wtorek, 20 stycznia 2004, 12:59
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
jeszcze jedno: JAK WYCIĄGNĄĆ KLATKI ZE ZGRANEGO FILMU W JAKOŚCI ZDJĘĆ o ile to mozliwe


wtorek, 20 stycznia 2004, 22:19
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 24 sierpnia 2003, 14:05
Posty: 93
Post 
bardzo łatwo tylko zależy w jakim sofcie pracujesz ??


środa, 21 stycznia 2004, 00:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
sofcie? kamera? komputer?

kamera to: samsung vp-d20, komputer słaby, ale w kazdej chwili moze być lepszy, aha i zgrywam przez firewire.

jak to robie w vdubie to usuwam przeplot czyli na przykład daje deintelerance [standardowy filtr vduba] i blend to dalej są jakby 2 klatki na sobie, a jak daje duplicate frame 1 to dalej obraz jest lekko rozmazany. dodam, ze filmuje dynamicznie poruszające się obiekty!


środa, 21 stycznia 2004, 09:27
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Crooker napisał(a):
sofcie? kamera? komputer?

kamera to: samsung vp-d20, komputer słaby, ale w kazdej chwili moze być lepszy, aha i zgrywam przez firewire.

jak to robie w vdubie to usuwam przeplot czyli na przykład daje deintelerance [standardowy filtr vduba] i blend to dalej są jakby 2 klatki na sobie, a jak daje duplicate frame 1 to dalej obraz jest lekko rozmazany. dodam, ze filmuje dynamicznie poruszające się obiekty!


ja jak chce robic zdjecia
z filmu
wyjorzystuje program do edycji
mam tam tam taka funkcje(przydaje sie jak chce się dac jako tło menu)
plik.bmp

albo windvd taz ma taka funkcje
pauza
krok
jak widze ,ze to to co chce
to zapisuje
mam plik bmp po 1, ileś tam MB


środa, 21 stycznia 2004, 11:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam... mam troszke bardziej lamerskie pytanko ... działałem na jakimś tam panasoniku z wyjściem USB .. i teraz zrzucając film widzę na kompie chyba co 10 klatkę a o głosie to nie wspomnę ;( czego to wina ??? słaby komp (tylko 450) a może złą komfiguracja VDuba ?? co do softu to może jest jakiś idealny programik do zrzucania DV na HDD ???


wtorek, 10 lutego 2004, 16:27
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Faktycznie bardzo lamerskie pytanko!!!!!!
Przez USB więcej nie wyciągniesz - od zgrywania z DV jest fire wire!
Komp raczej sobie spokojnie poradzi ze zgrywaniem przez fire wire - możesz za to mieć "małe" problemy z edycją i kompresją zgranego matariału, bo do tego jednak przyda się szybszy procesor.
Idelnego programu (tak jak i idealnych ludzi) nie ma. Możesz za to znaleźć idealny do twoich potrzeb, a programów jest bardzo wiele, np. scenanalyzer [w sumie to naeet darmowy, ale wlepia swoje logo] , ulead video studio, ulead media studio, adobe premiere, jakieś pinnacle itp.


środa, 11 lutego 2004, 12:02
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL