Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 14:15




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Jak zgrać z PC -> DV przez FireWire (SONY DCR-TRV 25E) 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 3 września 2002, 20:52
Posty: 3
Post Jak zgrać z PC -> DV przez FireWire (SONY DCR-TRV 25E)
FireWire OHCI na VIA (1 kość). Win 2000+DX8.1. Sterowanie kamerą i zgrywanie jest OK.
Próbowałem export przez Ulead MediaStudio 6.5 TRIAL i EditStudio 2.1.5 (full z ENTERA). Kamera ustawia się na RECORD (widoczny czerwony punkt i napis DV IN), ale nic się nie nagrywa (ani obraz, ani dźwięk). Ekran podglądu w ULEAD jest czarny. ULEAD rozpoznaje kamerę jako SONY, sterownik MS DV Recordind. Kamera nagrywa przez czas zgodny z czasem trwania przygotowanego materiału. Opisany efekt występuje nawet dla materiału nie obrabianego (tylko CAPTURE).
Czy ktoś miał taki problem (ew. z inną kamerą SONY) i może mi pomóc?
Jan

_________________
tomijan


wtorek, 3 września 2002, 21:07
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 22 lipca 2003, 17:28
Posty: 5
Lokalizacja: Warszawa
Post 
9 miesiecy temu kupowalem kamere i zasiegalem jezyka u rozmaitych ludzi, zeby nie walnac jakiejs gafy. Wtedy jeden czlowiek poradzil mi, zebym zwracal uwage na oznaczenie DV IN/OUT. Kamera z oznaczeniem DV IN owszem - przerzuca do kompa, ale komp nie "oddaje" kamerze tego, co obrobil. Jest to ponoc czesta pulapka, w ktora zdaje sie i Ty wpadles. Twoja praca ugrzezla na twardzielu i zdaje sie, ze jedynym co pomoze ja stamtad wydostac bedzie zrzut na jakas inna kamere, z ktora FIREWIRE wspolpracuje w obie strony. Np. DCR - TRV240E. Pozdrawiam.


czwartek, 31 lipca 2003, 03:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
Mam identyczny problem z kamerką TRV230. Czy twoja kamerka miała fabrycznie zablokowane DVin? Sam odblokowywałeś? (Nie z nam tego modelu kamery). Ja sam próbowałem aktywować DVin. Przy okazji udało sie odblokować pare innych rzeczy: balans bieli, zebra, wejście analogowe itp. Działa u ciebie wejście analogowe? Jesli tak to mozesz z kompa wyeksportować przez TV-out w karcie graficznej do kamery jeśli wej. DV nie działa.


czwartek, 31 lipca 2003, 07:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
Kurna!!! Przecież ten post jest prawie sprzed roku!!!!!!!! Ze tez tego nie zauwazyłem! Pewnie sprawa już nieaktualna.


czwartek, 31 lipca 2003, 07:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post fire wire i trv25e
noja kamera ma fabryczne in-out. opisane w pierwszym poście problemy ustąpiły po wymianie kontrolera i kabla. sprawdzone przeze mnie kontrolery, które działają to ST-LAB i Apollo na VIA (tanie kontrolery na VIA nie działają). Kabel też jest ważny, musi na nim być wyraźny nadruk 1394, zwykły ekranowany potrafi działać w "jedną stronę", tj. tylko do kompa, zgrywanie na kamerę nie jest możliwe.
tomijan


piątek, 1 sierpnia 2003, 07:47
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 13 sierpnia 2002, 14:25
Posty: 20
Lokalizacja: Wawa
Post mam trv 25E i działa bez zarzutu ma IN/OUT ...
...


piątek, 1 sierpnia 2003, 18:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
Byłem przekonany do tej pory ze coś sknociłem przy odblokowywaniu DVin. A ze to wejście nie było mi niezbędne no to nie zajmowałem sie sprawą. Ale ponieważ nie lubie mieć czegoś niedziałającego do konca dobrze to post Tomijana1 sprowokował mnie do poczynienia eksperymentów z innym kontrolerem. I okazało się że moje DVin DZIAŁA prawidłowo ale nie z kontrolerem na chipsecie VIA. Na szczęście mój kontroler jest jeszcze na gwarancji i czym prędzej ide zaraz po pracy do sklepu po wymiane na inny. W sklepie maja teraz na chipsecie NEC'a. Czy na tym chipsecie chodzi transmisja w obie strony? Ktoś ma jakieś dośwaidczenia?


poniedziałek, 4 sierpnia 2003, 12:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
Sprawdzałem kilka kontrolerów na moim kompie i okazuje sie ze wszystkie działąja do kitu. Mianowicie. Import materiału z kamery na HDD jest OK. Natomiast problem jest z wyeksportowaniem tego na kamere. Na podglądzie w kamerze obraz sie szarpie, zacina, czasem wogóle nic nie ma. Dodam ze te samy kontrolery na innych komputerach działają OK. Kamera i kabel sprawne na 100%. Chcę wykorzystywać kamere jako przetwornik z DV/Analog. Na analogowym wyjściu kamery bede miał podłączony telewizor dla podglądu albo magnetowid dla nagrania w formacie VHS. Jednak dopóki nie działa mi poprawnie kontroler to nie mogę tego tak podłączyć.
Co może powodować konflikty. Mój sprzęt to : MSI KT3V, Athlon 1700+, RAM 256MB, Radeon 9000 HIS, Win2k-SP4, DirectX9, strowniki do płyty głównej 4in1 v4.48.

Mam zamiar troche popodmieniać rózne podzespoły z inych kompów ale nie bardzo chce mi sie wierzeyć ze to coś pomoże. Najbardziej podejrzewam płyte główną. ma ktoś jakieś pomysły bo mnie już ręce opadają?


wtorek, 12 sierpnia 2003, 11:16
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 13 sierpnia 2002, 14:25
Posty: 20
Lokalizacja: Wawa
Post czy próbowałeś wyłączyć kontroler USB???
Jeśli nie to spróbuj nawet softowo spod Windows wyłączyć kontolery USB. U mnie pomogło (3 dni walki i szukania o co chodzi). Temat poruszany wczesniej na forum


wtorek, 12 sierpnia 2003, 11:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
W biosie wyłączone wszystko co niepotrzebne: USB, Porty szeregowe, równoległy, wyłączone audio AC97, usunięte wszystkie karty z PCI (został tylko kontroler) i nie pomaga. A moze aktualizacja BIOSU?


wtorek, 12 sierpnia 2003, 11:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL