Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 13:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 POMOCY adobe 6.5 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post POMOCY adobe 6.5
Koledzy.
Czy zna ktoś lekarstwo?
W filmie montowanym w adobe 6.5, podczas odtwarzania widać w miejscach gdzie są przejścia zmianę jakości obrazu.
Wygląda to tak jakby nałożyć szarą folię na ekran , trwa to tyklko w czasie zastosowanego przejścia.
POMOCY


poniedziałek, 1 marca 2004, 23:56
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 09:44
Posty: 23
Post 
Mówisz o podglądzie w samym AP czy o materiale już wyeksportowanym z AP?

Jeżeli chodzi o pierwszy przypadek to ja też czasami tak mam. Ale macham na to ręką, bo po wyeksportowaniu filmu tego efektu już nie ma. Nie wiedzieć czemu podgląd w AP jest takiej a nie innej jakości. Swoją drogą też chętnie bym się dowiedział co może być tego przyczyną. Niejednokrotnie podgląd przejścia jest dobry, a nie raz właśnie taki jak opisany powyżej. Może ktoś z osób bardziej siedzących w temacie montażu mógłby się wypowiedzieć?


czwartek, 4 marca 2004, 10:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Przejscia w premiere
Ja równiez mam ten problem zadałem nawet pytanie na ten temat ale nikt nie odpowiada.
Mam takze szary obraz i kiepska jakosc renderingu w efektach 3d ale tylko w trybie DV editing jak robie na miro dc 30 plus to jest super!!!

czyli jednak format amatorskiDV to chyba szajs! i jeszcze jedno przy transformacjach obrazu ( np filtry, obroty przy pracy zDV pojawia sie w koncu skostkowanie obrazu - w MJPEG nigdy!


tez czekam na kogoś kto to rozwiaze lub chocby opisze dlaczego!

Pozdrawiam Janek!


czwartek, 4 marca 2004, 13:03
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Zapomnialem!

Napiszcie jaką macie konfiguracje kompa zwlaszcza grafike ja mam matrox g400dh moze tu jest problem?


czwartek, 4 marca 2004, 13:26
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 18 września 2002, 11:50
Posty: 79
Lokalizacja: Mazowsze
Post 
karta graficzna nie ma znaczenia i na maszynie do obróbki video służy tylko do odpalenia komputera - to jedno.
Drugie: Dziwię się że macie takie problemy ale myślę że nie posiadacie karty video a tylko kontroler FireWire. Jeśli ktoś powiedział Wam (za przeproszeniem) że to wystarczy i Wy uwierzyliście to jesteście w błędzie.
Musi być karta video a nie karta grafiki i kontroler Fire Wire i koniec. Materiał i to w dodatku DV musi być obrabiany sprzętowo i basta, sam soft może nie udźwignąć w AP pliku DV i jego dalszej edycji. Dodatkowo muszą być odpowiednie sterowniki a do cyfry jest tego trochę i trzeba poprzez próby dobrać najlepszy, ale gdy macie dedykowaną kartę video to też macie dedykowane sterowniki.
Nie rozumiem jeszcze pojęcia amatorskie DV. Czy jest amatorskie VHS czy SVHS czy BetaCam i czy są ich profesjonalne osdpowiedniki? BZDURA.

PS Najwięcej błędów powstaje gdy w celu zaoszczędzenia pieniędzy sprzęt do obróbki video składamy sami i korzystamy z rad wieeeeeeelu speców. Najsłabszym ogniwem jest zawsze człowiek.

Przepraszam, dziękuję i pozdowienia dla wszystkich.


czwartek, 4 marca 2004, 14:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post do vcata
wirtualny kocie! bo tak sie nazywasz


ja mam akurat sprzetowa karte canopusa i do teg mam jeszcze sprzetowy konwerter w kamerze a efekt i tak jest!!

co do karty graficznej wiele programow do przejsc korzysta ze wspomagania silnika 3d k.graficznej (softxplode, HFx itd) ale ty mądralo oczywiscie o tym nie wiesz

A DV jest amatorski i tyle! i robi schdkowanie w obrazie i tyle!

A co do skladania samemu to co ma piernik do wiatraka kup sobie komputer od Della zaplacisz za to samo 2 razy wiecej

Jak ktos ma wiedze i potrafi to czemu ma nie skladac!

A w ogole to jak nie potrafisz pomóc to przynajmniej nie denerwuj ludzi!

Mimo wszystko pozdrawiam!


czwartek, 4 marca 2004, 14:31
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam Was Szanowni Koledzy. Sam oglądając czasem produkcję innych kolegów po fachu widze jak na przejściach z Hollywood czy innych wodać jak obraz się podnosi, ja też tak kiedyś miałem. Przyczyna jest bardzo prosta. le ustawienie w Adobe jednego parametru. Otóż trzeba ustawić w oknie które się zanjduje w nastepującym miejscu: Już w otworzonym pulpicie roboczym Adobe w pasku narzędzi trzeba wybrać Project --> Project Settings --> Video. W tym okienku znajduje się pasek do rozwinięcia w którym jest najczęsciej napisane "D1/DV PAL (1,067)" i trzeba tą opcje przestawić na "Sqare Pixels (1.0)" i jeszcze trzeba poniżej zaznaczyć opcję Recompress, potem kliknąc OK i bedzie już wszystko działać w porzadku. W standardzie video 1,067 pixele nie są kwadratowe i dlatego przy wykonywaniu pewnych przejść przez programy takie jak Hollywood, adorage; softXplode, BorisFX i inne powoduja takie jakby podniesienie się obrazu pprzy przejściach. Przestawienie opcji na Sqare pixels powoduje że pixele są wtedy kwadratowe i ten zły efekt już nie występuje. Pozdrawiam *Videomaja*


czwartek, 4 marca 2004, 15:41
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Dzięki!
Dzięki!

Może to jest wlasnie to!
Zaraz sprawdze jak tylko wroce do domku!

Tylko czy przestawienie pikseli nie spowoduje np braku podgladu na wyjściu Dv a tym samym ( przez konwerter kamery) na telewizorze?


czwartek, 4 marca 2004, 16:14
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 3 stycznia 2003, 14:56
Posty: 97
Lokalizacja: Rzeszow
Post 
videomaja napisał(a):
Sam oglądając czasem produkcję innych kolegów po fachu widze jak na przejściach z Hollywood czy innych wodać jak obraz się podnosi, ja też tak kiedyś miałem.


No mam male watpliwosci czy ktokolwiek w Hollywood pracuje na AP.... ale to taki offtop

_________________
Tu powinno być jakieś mądre zdanie (o życiu/śmierci/ itp)


czwartek, 4 marca 2004, 17:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
KOLEDZY
DZIĘKI ZA POSTY !
ALE DALEJ NIEWIEMY SKĄD TA SZAROŚĆ ?


piątek, 5 marca 2004, 00:29
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
JANEK.
CO CI TAM WYSZŁO ?


piątek, 5 marca 2004, 00:31
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Eksperymenty
Jestem po paru próbach i generalnie to:

Zmiana w projekcie rozmiaru pikseli w tym problemie nie pomaga

Pewna poprawa jest jeśli się wylaczy cieniwanie i antyaliasing np w SoftXplode ale pewne efekty przejść trójwymiarowych np. page peell dalej są obarczone szarzyzną polączoną z lekką utratą ostrości obrazu
Dzieje się tak np w efektach Canopus Video FX za 350 zł
Ale np w SoftXplode Basic jakie mam z kartą tego nie ma.

Czyli dalej nie wiadomo o co chodzi!

Może znajdzie sie taki co da trafną diagnoze
A na razie to polowa efektow jakie mam jest niwykorzystana


piątek, 5 marca 2004, 15:19
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 11 października 2002, 22:04
Posty: 71
Post 
witam
przyczyna tego jest na 99% rodzaj uzytego kodeka ja tak mialem ze jak nakladalem napisy badz jakis efekt obraz strasznei szarpal albo byl kijowej jakosci.Zmienilem kodek dv i bylo oki
proponuje zainstalowac kodek mainconcept i powinno byc oki albo darmowy panasonica.pzdr
Kamil

_________________
Kamil F.
gg:1678313
e-mail:kamilekf@o2.pl


wtorek, 9 marca 2004, 17:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Znalazłem Rozwiązanie!
Znalazłem Rozwiązanie! Należy mi się Nobel!

Otóż wygląda to tak: wystarczy żeby w Premierze format użytych plików video cokolwiek się różnił od aktualnego trybu edycyjnego i już nawet zwykłe przejście 2d z Premiera 2d bedzie miało inny poziom jasności czyli będzie szare lub jaśniejsze lub nieostre. Premiere jest do tego stopnia czuły że nawet w trybie edycji DV nie potrafi zrobić ładnego przejścia z plikami różniącymi się kodekiem. Ja tak miałem gdy chciałem połączyć pliki zgrane kodekiem MS i Canopus. Jak przekonwertowałem na ten sam format i ustawiłem w Premiere odpowiednie parametry w Project Settings to wtedy nawet najbardziej wyszukane przejście 3D bylo piękne!

Reasumując Premiere 6.5 nie jest w stanie idealnie dopasować dwóch plików DV różniących się choćby minimalnie w ustawieniach kodeka.
Nawiasem, MSPRO7 nie ma z tym problemów.

Czekam na kolejne głosy w dyskusji


środa, 10 marca 2004, 11:32
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Janek dzięki za post.
Byłem zajęty, poćwiczę z tym co piszesz w poniedziałek.


niedziela, 14 marca 2004, 00:00
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL