Teraz jest niedziela, 24 marca 2019, 15:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 (DE) Interlace 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post (DE) Interlace
Zgralem clip z kamery na kompa przez ieee1394 programem
Pinnacle DV, ustawienia Full DV Quality, 720*576
otrzymalem plik avi.
Ale dlaczego przy ruchomych scenach obraz jest podzielony na cienkie poziome paseczki przesuniete wzgledem siebie co druga (domyslam sie ze jest to ten przeplot półobrazy itp itd)
czy tak POWINNO byc. czy to normalne
niby po kompresji do divx mozna to usunąc
ale ja nie chce kompresowac
Czy mozna bezposrednio z kamery zgrac materiał bez przeplotu

maxim25@kki.net.pl


sobota, 14 września 2002, 08:52
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Zapusc np. virtual duba i zastosuj filtr deinterlace (a filmu wcale nie musisz kompresowac) .Pamietaj ze Virtual Dub nie czyta plikow Dv-type1

Pozdrawiam


poniedziałek, 16 września 2002, 21:48
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
robilem tak ale filtr ten jest skuteczny az za bardzo
obraz staje sie rozmyty
moze jest inny sposob


wtorek, 17 września 2002, 13:49
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Anonim napisał(a):
robilem tak ale filtr ten jest skuteczny az za bardzo
obraz staje sie rozmyty
moze jest inny sposob

Proponuję poczytać tu 100fps.com .Tam człowiek dużo piszę n/t usuwania przeplotu.Ponadto w VD są różne inne filtry do usuwania przeplotu.Spróbuj zastosować filtr "Sharpen" w drugiej kolejności za "Deinterlace"
Piąstka


piątek, 4 października 2002, 06:55
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam.
Jeżeli film ma być przeznaczony do wyświetlania na telewizirze (do zgrywania na magnetowid) to należy tak zostawić, jak ma być do oglądania na kompie to trzeba zmienić kolejność pól we właścowościach projektu na "FrameBased" albo coś takiego na pewno będzie żle na FieldA, FieldB, Fist, Second czy coś takiego - nie wiem jakie są tam ustawienia - ja używam UMS ale na pewno NIE trzeba robić Deinterlace - renderować trzeba wtedy każdą klateczkę i trwa to diść długo, ale jak zrobisz deinterlace to też powinno być dobrze - i to nie trzeba w żadnym VirtualDubie - w Pinnacle też powinno to być tylko nie w filtrzch a raczej w preferencjach projektu albo opcjach pliku wrzuconego na timelice

Pozdrawiam MAciej M.


niedziela, 6 października 2002, 23:07
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Przejdź do
http://wideoforum.swiatobrazu.pl/viewtopic.php?t=355
Tam opisałem swój przypadek na samiutkim końcu. Dodam jeszcze, że miałem problemy z Adobe Premiere 6 - jedna z wersji nie chciała mi działać pod WindowsXP. Poszukałem innej i odtąd jest OK. Dalej tak pracuję ponieważ efekty mnie zadowalają. Nie miałem żadnych problemów z przeplotem.


poniedziałek, 7 października 2002, 09:19
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 29 maja 2002, 21:58
Posty: 20
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Anonymous napisał(a):
Zapusc np. virtual duba i zastosuj filtr deinterlace (a filmu wcale nie musisz kompresowac) .Pamietaj ze Virtual Dub nie czyta plikow Dv-type1

Pozdrawiam


Próbowłem tak robić ale nie mogę wgrać pliku DV do VirtualDub'a. Co może być przyczyną. Wyskakują dziwne komunikaty.


czwartek, 31 października 2002, 00:12
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 kwietnia 2002, 11:32
Posty: 104
Lokalizacja: Warszawa
Post 
[/quote]

Próbowłem tak robić ale nie mogę wgrać pliku DV do VirtualDub'a. Co może być przyczyną. Wyskakują dziwne komunikaty.[/quote]

Aby VDub czytał pliki DV potrzebny jest kodek DV w systemie.
Podobno dobry jest Adaptec DV codec.
Ponoć jest darmowy, trzeba tylko poszukać w sieci.


piątek, 1 listopada 2002, 19:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Codec DV instaluje sie rowniez z programem MGI VideoWave III


niedziela, 26 stycznia 2003, 16:13
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL