Teraz jest czwartek, 21 marca 2019, 16:13




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 kiedy zrobic przeplot???? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 20:39
Posty: 17
Lokalizacja: GDYNIA
Post kiedy zrobic przeplot????
musialem stworzyc nowego posta bo do tamtego to nikomu sie nie che zagladac (chyba!!!)
no wiec mam problem kiedy sie powinno zrobic przeplot zaraz po zrzuceniu materialu z kamer czy dopiero po skompresowaniu do avika???????? a drugie pytanie czy dobrze zrobile jak zrzucalem z kamery film zaznaczajac ze ma go zapisac jako MPG-a????(czy to w jaki kolwiek sposób bedzie tracic na jkosci przy usuwaniu przeplotu lub obrubce filmu?
a trzecie pytanie to czy mozna a jak mozna to jakim programem mozna najlatwiej wbudowac napisy do filmu i wstawic dzwiek???


Z GORY THX


czwartek, 22 kwietnia 2004, 21:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 kwietnia 2004, 10:04
Posty: 232
Lokalizacja: Piotrków/Kraków
Post 
Z Twojego postu wnioskuje, ze nic nie kumasz (jeśli się mylę to mi powiedz) i nie odpisują Ci dlatego, że ciężko jest na takiego posta odpisać...
Po pierwsze nie rozumiem po co chcesz "zrobić przeplot"? Przeplot jest efektem ubocznym i należy się go co najwyżej pozbyć a nie robić.
Dwa to "kompresja do avika". Zgrywając film z kamery powinieneś go przechwycić jako DV AVI (dla PAL, bo jest to europejski standard rozmiar klatki wynosi 720x576 przy 25 klatkach na sekundę) Jest to już kompresja DV i nie rozumiem o co chodzi z ta kompresją... Do DiVX???...
A trzy to napisy i dzwięk można "wbudować" i jest do tego wiele programów i Ty pewnie też taki masz do karty DV albo i kamerki (np. coś typu Ulead Studio, Pinnacle Studio czy Adobe Premiere itp, itd.....)
Tak więc ja radziłbym najpierw poczytać trochę czasopism i/lub książek poświęconych tej tematyce, ewentualnie przejrzeć forum bo na pewno gdzieś już o tym napisano...
P.S. "obrubka" pisze się przez ó :)
Pozdrawiam!

_________________
Filmy ślubne | Zdjęcia ślubne


czwartek, 22 kwietnia 2004, 21:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 20:39
Posty: 17
Lokalizacja: GDYNIA
Post 
orange napisał(a):
P.S. "obrubka" pisze się przez ó :)

JA MA 2xD :P

no faktycznie nic nie kumam!!!!bo to jest dlamnie nowosc, kamere pozyczylem od wojka z niemiec (nie przywiozl zadnych sterow itp itd bo zapomnial) z tym przeplotem to wiem tylko jakos mi sie pomylilo z tego wszystkiego!!!
apropo tego przechwycania to jak zgrywam w Ulead VideoStudio 7 w dv type 2 lub 1 to on mi to dzieli na przewaznie 3-4czesci i to zajmuje ok 12-14 gb a oo tym ze musi byc PAL TO WIEM (jeszcze to kumam)
a szukac jakis postow i potem to czytac to ja bym siedzial przed kompem chyba z tydzien i itak bym z tego nic nie skumal :(
a jaka jest roznica w tym jak to zrzuce mpg czy dv? nie kumam mpg jest w 1 pliku i mniej zajmuje a w dv to jeszcze trzeba to laczyc i czekac cholera wie ile


czwartek, 22 kwietnia 2004, 22:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 kwietnia 2004, 10:04
Posty: 232
Lokalizacja: Piotrków/Kraków
Post 
Kamera rejestruje obraz i zapisuje go poddając kompresji właśnie DV (na kastecie jest już obraz skompresowany kodekiem DV!!!)
Więc jeśli chcesz mieć obraz bez strat jakości to tak powinieneś go przechwycić, czyli DV AVI - PAL. Niestety specyfikacja systemu Windows (wiąże się to z systemem plików FAT, bo pod NTFS już można zapisać plik dowolnej wielkości) nie pozwala na utworzenie pliku większego niż 2 czy 4 GB (nie pamietam, ale to mało ważne) i dla tego Twój program dzieli go na pliki.
Nie pamietaj jak to jest w Uleadzie, ale on chyba rzeczywiście dość długo to wszystko przeliczal.... Nie znam zbyt duzo programów do obróbki bo jestem wierny jednemu i robie na nim od początku (moze to i glupie :) ) Jest to Adobe Premiere i on przelicza już znacznie szybciej niż Ulead, a poza tym nie muszisz tam przeliczać plików które połączyłeś na TIMELINE po prostu dosuwając je do siebie. (nie wiem czy wiesz o co mi codzi...)
Kolejna rzecz dlaczego Ci przelicza, to moze byc to, ze wybraleś sobie projekt na MPEG a przechwyciles w DV. Wtedy to masz przerąbane bo to bedzie trwalo dłuuugo....
Teraz jeszcze krótko o różnicach...
Po pierwsze to jest inna kompresja.
Po drugie wcale nie jest powiedziane ze AVI bedzie wieksze od MPEG (zalezy jak skompresujesz - BITRATE)
Po trzecie to są różne MPEG - I, II
Wiec nie bardzo Ci moge powiedzieć... ale największą różnicą dla Ciebie będzie jakość.
Jeśli chodzi ci o uzyskanie najlepszej jakości to zgrywaj jako DV
a potem skompresuj do chego już chcesz...(zależy gdzie bedziesz to puszczal)
To tak bardzo ogólnie i po krótce...
Pozdrawiam

_________________
Filmy ślubne | Zdjęcia ślubne


piątek, 23 kwietnia 2004, 10:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 26 kwietnia 2004, 18:53
Posty: 9
Post 
Czesc zgrywanie z kamery na dysk komputera sekwencji wideo w formacie mpeg 1 nie wchodzi w gre. Po pierwsze tracisz na starcie jakosc. Po drugie takie sekwencje nie zawieraja 100 % klatek kluczowych. Klatki kluczowe to takie w ktorych informacje o obrazie sa pepne nie "obciete". Plok do pozniejszej edycji musi zawierac 100 % klatek kluczowey pełnych nieskompresowanych wiec zciagaj do AVI na dysk twardy. Jak otrzymasz juz film wynikowy to znaczy z napisami przejsciami itp to mozesz wtedy wyeksportowac taki material do Divx, mpeg1 czy na DVD lub na kasetke kamery. Pisales o tym tez ze program ktorego uzywasz dzieli tobie zciagany material na czesci. To normalne w tym programie bynajmniej dzieli on caly plik na czesci. To jest sposob na ominiecie bariery max rozmiaru pliku ktory wynosi 2 GB. Inny programy tego nie robia pod warunkiem ze uzywasz systemu plikow NTFS na dysku twardym. Wyzej wymieniony system plikow obsluguja nastepujace systemy operacyjne :Windows NT, Windows XP i Windows 2000. Powodzenia.


środa, 28 kwietnia 2004, 16:52
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot], Google [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL