Teraz jest czwartek, 21 marca 2019, 20:11




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 vegas a czesciowe pokrycie efektem.. 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 22 kwietnia 2004, 23:32
Posty: 30
Post vegas a czesciowe pokrycie efektem..
No wlasnie jak w tytule, przyznam ze Vegas bardzo mi przypadl do gustu stosunkiem mozliwosci do prostoty i intuicjnym interfejsem...

niemniej jednak w pewnym momencie sie zacilem, poniewaz chcialem nalozyc na dana sekwencje efekt, ale tylko w jakies okreslonej czesci, np gorna lewa cwiartka kadru.. jak ogolnei sterowanie ruchem kamery i calym trackiem za pomoca cropu/panu i keyframe'ow chodzi pieknie, to tez szukam podobnej konfiguracji na nalozenei efektu... no i nie znalazlem,
wiec jakby ktos wiedzial jak to zrobic to bede bardzo wdzieczny.

kombinowalem juz na wiele sposobow np wklejac przezroczystego gifa/png na sciezke inna i myslalem ze efekt sie nalozy na ta nizej i bede mogl nia sterowac, ale lipa...

na przykladzie:

chcialem konkretniej uzyskac czesciowy blur odgrodzony ladnymi antyaliasowanymi liniami... no i wlansie nei moge tego czesciowego bluru wprowadzic bo efekt mi pokrywa caly kadr/fragment wycietego filmu.

pozdrawiam.


czwartek, 22 kwietnia 2004, 23:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post częścowy efekt
Jakbyś wyseperował mini projekt z tym problemem i przesłał mi plik projektu vegasa być może bym ci to ustawił i odesłał zwrotnie via e-mail - ogólnie to powinieneś skopiować plik stawiając jeden nad drugim. A w pliku z efektem ustawić cropping czyli obciąć obraz do wymaganego rozmiaru obszaru z efektem.


piątek, 23 kwietnia 2004, 15:38
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
hahahaha no tak. nie pomyslalem o tym. zaraz to pojde sprawdzic. dzieki wielkie. Co prawda zrobilem to troche inaczej i zamiast bluru dalem po prostu solid color(i dalem jego intensywnosc na 15%) jakis i linie wygenerowane w programie graficznym i tez calkiem niezle wyglada, tylko ze na timelinie juz sie maly chaos robi i komp zaczyna niedomagac. jeszcze raz dzieki, za pomysl. pozdrawiam.


piątek, 23 kwietnia 2004, 16:55
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 22 kwietnia 2004, 23:32
Posty: 30
Post 
zapomnialem sie zalogowac, jeszcze raz dzieki.


piątek, 23 kwietnia 2004, 16:57
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 22 kwietnia 2004, 23:32
Posty: 30
Post 
ok niby dziala, ale:

a)

nie da sie tego bajeru zrobic jezeli na glownej sciezce juz mam crop+pan bo wtedy w zyciu bym tego nie wcelowal, no chyba zebym jakies cuda z keyframeme robil a nie wiedze tego ani troche, bo musialbym zachowac wszytskie proporcje i kierunek/skane pan/cropu.. teoretycznie da sie to zrobic ale to sporo roboty.

b)

mozna najpierw wygenerowac jeden plik + nalozone fragmenty z blurem + grafika, wyrenderowac to wszystko do innej sciezki, ale bedzie wrazenie przesuwania sie po animacji na nie takie jakbym mial jakiegos steadycama czy cos, nie renderowalem tego jeszcze, ale obawiam sie ze efekt moze byc kiepski.

Po prostu szukam opcji ktora bede mogl nalozyc fragmentami na transparetna sciezke co chce, jakkikolwiek efekt i grafike a ona mi sie nalozy na sciezke nizej pozniej automatycznie, no i jakos to nei dziala.

Pozdrawiam.


piątek, 23 kwietnia 2004, 19:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Nie do końca rozumiem co chciałbyś osiągnąć. Jeśli opiszesz mi to precyzyjniej powinienem znaleźć rozwiązanie - jednak z aktualnego postu trudno przewidzieć twój zamiar. Być może pomoże ci informacja, że w Vegasie wszystkie filtry, croping i motion możesz - oprócz - na konkretne pliki - nakładać również na wybrane ścieżki. I wszystkie pliki postawione na na takie ścieżki będą podlegały nadanym zasadom.


sobota, 24 kwietnia 2004, 17:47
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL