Teraz jest wtorek, 27 października 2020, 05:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 przeplot jeszcze raz 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post przeplot jeszcze raz
jest problem który nie daje mi spokoju
sprawa półobrazów jest niby oczywista.
Najpierw parzyste linie , potem nieparzyste linie.
To jest jasne. Podczas wgrywania do kompa widać grzebień co jest efektem przeplotu. Ok.
Ale skoro likwiduje grzebień , to czemu dalej widze przeplot na swoim monitorze?
Dlaczego podczas korzystania z funkcji deinterlace w Virtual Dub, likwiduje tylko grzebień a nie przeplot i to przy każdej opcji?

jeśli ktoś mi to może wyjaśnić to będe wdzieczny.


poniedziałek, 17 maja 2004, 16:38
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Półobrazów nie zlikwidujesz, jedynie sprawisz to, że "połówka" wyświetla to samo co poprzedzająca ją klatka, nie jest ona naprzemiennie wyświetlanym obrazem klatki poprzedniej i następnej, co sprawia, że nie drga, tym samym znika grzebień, ale półobraz, to element nierozłączny emisji na TV. 25Hz telewizor byłby nie do oglądania.


wtorek, 18 maja 2004, 09:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post dzięks
dzieki barzo za wyjaśnienie
przynajmniej nie mydli oczu tak jak wielu sprzedawców , pseudomontażystów którzy twierdzą że wirtual dub może wyeliminować przeplot.

W takim razie jaki program jest w stanie uporać się z przeplotem (oprócz Wegasa) aby go nie widać było na monitorze kompa ?.

To że jest potrzebny do telewizora to wiadomo.

pozdrawiam


wtorek, 18 maja 2004, 14:26
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post Re: dzięks


Ostatnio edytowano sobota, 2 października 2004, 15:27 przez jam3, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 18 maja 2004, 15:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post przplot
jeśli możesz rozszerzyć myśl , to będe wdzięczny


wtorek, 18 maja 2004, 15:25
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
zapewne kolega mial na mysli, ze jesli tylko do ogladania to np. WinDVD.
Jak ogladasz w PowerDVD to tez nie ma przeplotu


wtorek, 18 maja 2004, 15:37
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post Re: przplot


Ostatnio edytowano sobota, 2 października 2004, 15:28 przez jam3, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 18 maja 2004, 15:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post sure
dzieki wielkie.
Nie mam power DVD więc nie wiedziałem o tej opcji.


wtorek, 18 maja 2004, 15:51
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 24 kwietnia 2004, 13:06
Posty: 5
Lokalizacja: Łódź
Post 
Witam Was ! :D

Po raz pierwszy piszę choć znam Was już jakiś czas :wink:

Czytając ten temat nasówa mi się pewne stwierdzenie... jeśli nie usunę przeplotu przy zgrywaniu z DV to Power DVD nie poradzi sobie z jednym i z drugim to znaczy z przeplotem i półobrazami tak ?? :roll:

_________________
http://www.calibra-team.pl
Polski Klub Opla Calibry


wtorek, 18 maja 2004, 15:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Simon Calibra Team napisał(a):
Witam Was ! :D

Po raz pierwszy piszę choć znam Was już jakiś czas :wink:

Czytając ten temat nasówa mi się pewne stwierdzenie... jeśli nie usunę przeplotu przy zgrywaniu z DV to Power DVD nie poradzi sobie z jednym i z drugim to znaczy z przeplotem i półobrazami tak ?? :roll:


nie wiem jak powerDVD nie uzywam wolę winDVD
funkcja oprogramowania bob(bez przeplotu)-kontroluje synchronizacje fazy filmu wideo z przeplotem - co poprawia plynosc filmu i ostrosc

czyli nie likwiduje przeplotu ale sprawia(synchronizacja) ,że jest nie widoczny i oto chodzi
tak jakby go nie było

wystarczy wyłaczc ta funkcje a zobczysz róznice 8O oczywista na monitorze kopa 8)


wtorek, 18 maja 2004, 19:20
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 24 kwietnia 2004, 13:06
Posty: 5
Lokalizacja: Łódź
Post 
Dziękuję bardzo :)

_________________
http://www.calibra-team.pl
Polski Klub Opla Calibry


wtorek, 18 maja 2004, 21:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Nie moge sie zgodzic z niektorymi przedmowcami. W virtualdubie oczywiscie mozna usunac przeplot i tym samym polobrazy. Masz
cale klatki skalowane do rozdzielczosci jaka chcesz. Sa rozne filtry
lepsze lub gorsze podstawowe deinterlace blend laczy oba polobrazy
w jedna klatke, ale powstaje przy tym przy scenach ruchomych
cien albo rozmycie postaci w ruchu co latwo zauwazyc. Inne filtry dodatkowe interpoluja polobraz do pelnej klatki na podstawie drugiego polbrazu analizujac zmiany chrominancji i luminacji.

Zbycho


wtorek, 18 maja 2004, 22:26
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post plot
to w takim razie czy mógłbyś podać które konkretnie to są opcje w filtrach?

Jeśli występują jakieś cienie i rozmycia na kraweędziach to i tak nie jest to najlepsze rozwiązanie.

próbowałem tą opcje blend ale przeplot pozostał.


środa, 19 maja 2004, 13:43
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
A na podgladzie masz widoczny przeplot ? Bo wdrugim oknie juz nie powinno byc przeplotu. I jakim kodekiem kompresujesz material zrodlowy? Moze ustawienia kodeka np Divx 5.1.1 ma opcje ustawiania przeplotu.

Zbycho


środa, 19 maja 2004, 15:10
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post plot
rzeczywiście jest lepiej i przeplot jest mniejszy.
Doszedłem do tego że kamera amatorska filmowała ruchome sceny z dość
dużym czasem migawki (nie mając możliwości regulacji na krótszy) i dlatego nawet po usunięciu półobrazów lub zdublowniu obraz sprawia wrażenie że dalej ma przeplot.
Mam nadzieje że się nie myle, chociaż na własnych błędach najlepiej się uczyć. Ale chętnie wysłucham opinii innych
Dzieki bardzo za wskazówki.

pozdrawiam
DJ zbiór


czwartek, 20 maja 2004, 13:53
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL