Teraz jest piątek, 14 grudnia 2018, 21:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 JAK PRZEGRAC NAGRANIE Z KAMERY DO PC 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post JAK PRZEGRAC NAGRANIE Z KAMERY DO PC
Witam
Mam problem z jakoscia obrazu po przegraniu filmu z kamery na pc(przez fire wire)
Uzywam Pinacle Studio 9 ,kamera JVC GRD22 pc --celeron 1800 ,512 pamieci.
Obraz na kompie i w telewizorze jest jakis ziarnisty i nieczytelny,a czytalem ze przy zrzuceniu jako DV ( 1 min ok. 220Mb ) nie traci sie jakosci.
Dodam ze obraz z kamery na telewizorze jest ok.
Prosze o pomoc.


czwartek, 10 czerwca 2004, 18:23
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
Jakośc jet OK - to pewne. A obraz TYLKO TAK WYGLĄDA na kompie - to normalne i nie musisz się martwić. Jeśli chcesz się o tym przekonać to zgraj ten "marnie wyglądający" kawałek materiału spowrotem na kamerę i odtwórz w TV - nie zauważysz różnicy (bo jej nie ma)

_________________
Pytania na PW - tylko osobiste, nie związane z forum!.


czwartek, 10 czerwca 2004, 20:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzieki za odpowiedz.
Nie mam w kamerze wejscia DV wiec na kamere nie zgram, ale wypalilem
to nagranie na DVD i przy odtwarzaniu na tv obraz dalej jest kiepski.
Jestem nowicjuszem i moze cos spapralem przy zgrywaniu na kompa ?
A moze mam cos ustawic w tym Pinacle Studio ?
W tle nie chodza mi zadne programy, kamera jest podlaczona przez fire wire.Probowalem kolejny raz i to samo obraz jak z kiepskiego pirata.


czwartek, 10 czerwca 2004, 21:01
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
Zgrywanie przez fire-wire - jest to kopiowanie filmu z kamery na dysk, tak jak kopiowanie pliku z dyskietki na dysk. Wiec nie można mówić o stracie jakości. Jeśli wypalone DVD jest miernej jakości to winna może być tylko zastosowana kompresja. A to jest osobny i szeroki temat, który wielokrotnie był i jest omawiany na tym forum. Poszukaj, poczytaj !
Pozdro !

_________________
Pytania na PW - tylko osobiste, nie związane z forum!.


czwartek, 10 czerwca 2004, 22:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Serdeczne dzieki za poswiecony czas i odpowiedz .
Poszukam , poczytam bo zapewne masz racje.
Jak mi sie nie uda pozycze innej kamerki do zgrania moze moja ma cos zwalone.
ps.moze ktos mial podobny problem ??
Pozdrawiam


czwartek, 10 czerwca 2004, 22:28
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam!
Też po raz pierwszy zgrywałem i mam ten sam problem co ty.
Własnie zagłębiam się w temat przeplotu.


czwartek, 10 czerwca 2004, 22:58
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Fajnie się czyta takie posty:
- kupiłem drukarkę i jak klepać pieniądze by nikt ich nie odróżnił :D
Cały proces zgrywania obróbki kompresji i authoringu to z osobna temat rzeka, w kazdym z tych etapów jest wiele zależności, gdzie niekiedy drobna pomyłka lub brak znajomosci zagadnienia często niwelują całą jakość. Ciężko jest odpowiadać na pytanie ogólnikowe, w kazdym momencie mogła nastąpić gafa, ale który to moment musisz sam wyczaić. Proces zgrywania wydaje się być dobry, tu raczej domyślnie programy do capturingu robią to prawidłowo, dopatrywać się z całą pewnoscią trzeba jak już Mn1s1ek powiedział sposobu kompresji, gdzie mamy masę ustawień nasycenia danych w czasie (bitrate) prawidłowa rozdzielczość obrazu, przeplot, kolejność półobrazów, częstotliwość dźwięku jak i wielkość wynikowego pliku, nie najlepsze ustawienia każdej z tych rzeczy mogoą wpłynąć znacznie na jakość. Nagrałeś na DVD, czyli dochodzi program do authoringu i tak samo wiele kolejnych ustawień w których o błędne nie trudno. Każdy jednak temat z osobna był wałkowany na forum wręcz do obrzydzenia.
Pozdrawiam gorąco


piątek, 11 czerwca 2004, 14:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Dodam tylko, że z pewnością to nie wina kamery.


piątek, 11 czerwca 2004, 14:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzieki za odpowiedzi
Z tego co przeczytalem wynika ze jak zgrywam film z kamery
i wypalam na DVD (mimo ze bez obrobki) jest on juz po drodze kompresowany???Tylko co to za obrobka jak 20 min avi zajmuje mi prawie 4.5 GB.
Pozdrawiam


czwartek, 17 czerwca 2004, 23:03
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
Cytuj:
Tylko co to za obrobka jak 20 min avi zajmuje mi prawie 4.5 GB.


I tu już się kłąniają podstawy kompresji, współczynnik upakowania danych itp, itd. Temat bardzo rozległy. Mówiąc w skrócie - są różna rodzaje kompresji, które różnią się wieloma szczegółami a przede wszystkim JAKOŚCIĄ PLIKU KOŃCOWEGO. Jeśli 4,5 G jest dla Ciebie za dużo to nie konwertuj do DVD tylko na do VCD. Wtedy na płytkę 700 MB zmieścisz 79 minut filmu ! Swoją drogą to faktycznie 4,5 GB na 20 min to trochę za dużo... Ale nie jestem w tym temacie specjalistą - niech się wypowiedzą inni.
Pozdrowienia

_________________
Pytania na PW - tylko osobiste, nie związane z forum!.


piątek, 18 czerwca 2004, 07:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Wypalasz ten plik na DVD jako dane? Bo jeżeli jako DVD Video to ten plik jest kompresowany do mpg2.
Jeszcze pomyślę nad tym problemem.
Narazie


piątek, 18 czerwca 2004, 08:11
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ten zgrany plik w AVI jakie ma parametry? DV typ1 czy DV typ 2, rozdzielczość...


piątek, 18 czerwca 2004, 08:27
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam
Ten plik to plik wideo rozdzielczosc 768 x 576 a koder-dekoder wideo-- DV Video Decoder.Wypalam tak jak jest zgrany, w pelnej jakosci DV z kamery( bez kompresji do mpg2).


piątek, 18 czerwca 2004, 18:50
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Za pomocą czego zgrałeś film do rozdzielczości 768 x 576, a nie 720X576 8O


piątek, 18 czerwca 2004, 21:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Oczywiscie 720X576 i na Pinacle Studio 9 (moj błąd)


piątek, 18 czerwca 2004, 21:50
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL