Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 15:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Premiere Pro 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 16 kwietnia 2004, 17:55
Posty: 8
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post Premiere Pro
Witam serdecznie.

Kamerkę (Sony DCR PC330E) zakupiłem jakies 3 miesiace temu.
Materiał z kamery chciałbym obrabiać pod Adobe Premiere Pro.
Plan mam taki:
1.materiał zgrywam Scenalizer'em Live.
2.obróbka materiału ( jakies przejścia, podkład muzyczny) -Premiere Pro
3.konwersja z AVI do MPEG2 -TMPGEnc Plus 2.5.
4.tworzenie płyty DVD - TMPGEnc DVD Author 1.5 .

Problem pojawia się w pkt. 2.
Mianowicie:
obrobiony materiał chcę eksportować w niezmienionej postaci ( avi).
Samą kompresję przeprowadzę w programie TMPGEnc Plus 2.5.

Jakich użyć ustawień przy eksportowaniu by materiał został nietknięty( nieskompresowany).
Próbowałem takich ustawień:
Export Movie Settings

File Type: Microsoft AVI
Compresor: None

Przy takich ustawieniach materiał jest rzeczywiście nieskompresowany, ale np: 700 megowy plik po takim zabiegu zmienia swą wielkość na 6 giga !
Skąd taka wielkość?
Taki plik załadowałem do TMPGEnc Plus 2.5.
Cała operacja trwała ok godzine, ale zakończyła się powodzeniem.
Niestety to był tylko 700 megowy pliczek (3 minuty).
Co będzie gdy materiał będzie miał 20 minut?

Następnie użyłem takich ustawień w Premiere Pro:
Export Movie Settings:
File Type: Microsoft DV AVI
Compresor: DV (PAL)

W tym przypadku wielkośc pliku jest prawie taka sama ( różnica paru KB)
Plik taki mogę np. zobaczyć pod VPlayer'em. Jest obraz i dźwięk.
ALE: gdy taki plik załaduję do TMPGEnc Plus 2.5 i przeprowadzę operację zamiany na MPEG 2 pozostaje tylko sam dźwiek.
Czarna tło i dźwiek.
Obraz się gdzieś gubi.
Nie wiem o co chodzi.

Jakich więc mam użyć ustawień w EXPORCIE abym mógł plik AVI zmontowany pod Premiere zamienić na MPEG2 w programie TMPGEnc Plus 2.5?

Dodam tylko że ustawienia projektu pod Premiere są następujące:
Editing Mode: DV Playback
Pixel Aspect Ratio D1/DV PAL Widescreen 16:9 (1.422) - obraz nagrywam w formacie 16:9.

Za wszelką pomoc z góry WIELKIE DZIĘKI.

Pozdrawiam

Cadillac


niedziela, 11 lipca 2004, 18:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Miałem ten sam problem. Pliki DV z Premiere Pro nie są akceptowane przez TMPEGa. Ale możesz przecież od razu zakodować zmontowany materiał do mpeg-2. Wybierasz Export>Adobe Media Encoder. Premiere Pro domyśłnie wykorzystuje kodek MainConcept, który jednka nie jest najszybszy. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest Cinema Craft Encoder. 2 razy szybszy, a róznic w obrazie nie widać


niedziela, 11 lipca 2004, 20:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 16 kwietnia 2004, 17:55
Posty: 8
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post 
1.Na komputerze mam zainstalowany programik CCE ,ale nie bardzo wiem jak z jego pomocą przejść z AVI do MPEG 2.

2.Czy kodek Main Concept o którym wspominasz daje dobrą jakość ( zbliżona do CCE?)
Nie bardzo wiem jakich ustawiem w wypadku tego kodeka się nalezy trzymać :(

Nadal nie wiem dlaczego w wypadku pierwszych ustawień :
Export Movie Settings

File Type: Microsoft AVI
Compresor: None
wynikowy plik jest tak duży.

Czy zatem istnieje możliwość bezstratnego wyeksportowania materiału z Premiere Pro tak abym go dopiero poza Premiere zmienił do MPEG 2 ?


niedziela, 11 lipca 2004, 21:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Zazwyczaj CCE instaluje sie jako samodzielny program oraz jako plugin do Premiere. W Premiere w Export Movie wybieramy Cinema Craft Encoder. W samym CCE wystarczy zmienić bitrate, reszta ustawień można pozostawić domyślną.

Co do różnic w jakości kodeków, to ja nie widze różnicy, a CCe jest dużo szybszy.

Jeśli wybierasz Compressor none, to film jest zapisywany jako czysty avi. Nie ma takiej potrzeby, gdyż materiał zgrany z kamery już był skompresowany do DV. CZyli używając kompresora Microsoft DV jest to wyeksportoanie bezstratne w stosunku do tego co "weszło" do komputera.
A później to co wyeksportowane do CCE. Co do kodowanie w tym programie, to wczytujemy avika, w opcjach każdego pliki wybieramy MPEG-2 lub 1, sposób kodowania(cbr lub vbr i ilość passów), bitrate. W zależności od sposobu kodowania obraz i dźwięk mogą być w jednym pliku lub osobnych.


niedziela, 11 lipca 2004, 21:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 16 kwietnia 2004, 17:55
Posty: 8
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post 
Mam zainstalowany CCE 2.66, ale niestety gdy dam :
Export Movie Settings, jeśli mam ustawione w FILE TYPE Microsoft AVI
w rubryce Compressor nie mogę znaleźć CCE.
Są tam różne codeki : Cinepak Codec by Radius, DivX 5.11 Codec,Huffyuv v2.11-CCESP Patch v 0.2.2 itp. , ale CCE nie ma :(

Odnstalowałem nawet CCE i ponownie zainstalowałem ( podczas instalacji pojawia się opcja do zaznaczenia: "for Adobe Premiere"..."C:\Program Files\Adobe\Premiere Pro\Plug-ins\", ale mimo tego zabiegu nadal nie mogę uświadczyć CCE w Premiere Pro :(

Co więc mam zrobić Premiere widział CCE i by za pomocą CCE przejść z avi do MPEG-2?

PS. dzięki za już okazaną pomoc :)


poniedziałek, 12 lipca 2004, 09:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
W File Type należy wybrać nie Microsoft AVI, a Cinema Craft MPEG. Po wybraniu uaktywni się przycisk Compile Settings, którym przchodzimy do ustawien CCE. I jeszcze jedna uwaga, nazwe i lokalizacje pliku wynikowego wybieramy w CCE, później Premiere wyświetla swoje okienko zapisania pliku, ale nie ma ona żadnego wpływu na kodowanie i zapisanie pliku, zresztą w tym okienku Premiere "chce" go zapisywać jako avi


poniedziałek, 12 lipca 2004, 12:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 29 czerwca 2004, 12:15
Posty: 16
Post 
Wszystko sie zgadza, ale np w moim przpadku w tym momencie wyala mi sie premiere :-(


wtorek, 13 lipca 2004, 23:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL