Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 01:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Telewizor obcina obraz 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 29 sierpnia 2002, 15:06
Posty: 11
Lokalizacja: Wrocław
Post Telewizor obcina obraz
..?? zrobilem sobie ladny filmik i na koncu napisy.. takie na dole lecące z lewej do prawej. Na kompie wszystko jest ladnie, ale jak przegralem na kasete VHS (komp=>kamera DV=>kaseta VHS) to na TV widac te napisy obciete w połowie.. czy jest to wina TV? czy moze przy kompresji DV=>VCD jakos jest to smiesznie obcinane (z kazdej strony w sumie=> gora, dol, lewa, prawa)..?? jak to obejsc (oprocz podnoszenia wyzej napisow)?
tnx :)


piątek, 11 października 2002, 00:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post TV rzeczywiście obcina obraz
Nie wiem czy bawiłes się kiedyś kartą TV. Otóż można bardzo łatwo spostrzec że obraz z karty TV wyświetlany na monitorze jest "pełniejszy". Wystarczy spojrzeć na położenie loga kanału tv które się właśnie ogląda - np TVP1 na TV i na monitorze. Na dodatek różne telewizory różnie tną ten obraz. Miałem porównanie między Sony 21" a Thomsonem 16:9 29". Na każdym z nich troszkę inaczej to wygląda.
Ma to swoje wady i zalety. Niewątpliwą wadą jest to że przy tworzeniu filmiku z napisami itp trzeba wziąć pod uwagę tego typu historie - i zostawiać margines z każdej strony. Zaletą jest to że często zdarza się tak że łącznie z sygnałem tv na ekranie na tych właśnie marginesach pojawiają się jakieś śmieci - kolorowe linie, czasem jakieś zakłócenia itd. Do tego stopnia to denerwuje że w niektórych programach komputerowych do oglądania TV jest funkcja zoom która obcina te marginesy identycznie jak odbiornik TV.
Więc polecam tak tworzyć napisy, loga itp treści które mają być widoczne na ekranie aby były troszkę oddalone od krawędzi.
Powiem więcej - niektóre stacje telewizyjne tak umiejscawiają np. tytuły piosenek które lecą na stacjach muzycznych, napisy itp, aby były widoczne nawet na TV 16:9 z włączoną funcką zoom - która przycina obraz TV 4:3 u dołu i u góry aby bez rozciągnięcia pasował do formatu 16:9.
Więc margines wtedy jest bardzo duży. Ale to już inny sport.
Więc proponuję poeksperymentować - i metoda prób i błędów tak dopasować napisy aby widziane były na TV. Innej rady nie ma.

Pozdrawiam


piątek, 11 października 2002, 08:48
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
W kamerce też widać więcej niż w tv.
Panowie monitor komputerowy to nie telewizor i odwrotnie.
Obraz na monitorze zawsze będzie inny niż na tv.
Dlatego proponuje podczas montażu robić sobie podgląd na tv - zwłaszcza napisów, wmontowanych zdjęć oraz przejść które na monitorze mogą być dobre ale na tv niestety nie. Mówiąc krótko każde zawodowe stanowisko montażowe ma podgląd ostatecznego produktu jakim jest obraz tv a nie monitorowy.

pozdrawiam
FStyl


piątek, 11 października 2002, 14:47
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post ???
Temat dotyczy faktu że odbiornik TV obcina obraz i tyle. To że TV to nie to co monitor to wie chyba każdy - choć nie wszyscy zdaja sobie sprawę z ww problemu.


piątek, 11 października 2002, 15:42
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 28 lipca 2002, 14:12
Posty: 61
Lokalizacja: Gdańsk
Post premiere
w premierze (nie wiem jak w ums, ale podejrzewam ze tam tez) masz przy dodawaniu napisow i nie tylko specjalne - jakby to powiedziec - linie bezpieczenstwa :) czy jakos tak. po prostu zaznaczaja one Ci obszar ktory bedzie na 100% widoczny podczas ogladania filmu na tv.

pozdrawiam
domel


piątek, 11 października 2002, 21:09
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL