Teraz jest czwartek, 21 marca 2019, 20:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 efekt rozmycia obrazu w AP 6,5 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 maja 2003, 23:03
Posty: 51
Lokalizacja: Warszawa
Post efekt rozmycia obrazu w AP 6,5
Witam, czy ktoś może mi pomóc w uzyskaniu efektu "rozmycia obrazu" w programie Adobe Premiere 6,5 ? Chodzi mi o to , żeby w centralnym punkcie klatki obraz był "normalny", a im bliżej brzegów klatki obrazu, żeby obraz płynnie rozmywał się lub zanikał przykryty np. kolorem czarnym (od takiej lekkiej "mgiełki" do całkowitego zakrycia obrazu przy samych brzegach). Czy jest może jakiś efekt, lub plugin, którym można uzyskać podobny efekt? Z góry dziękuję za pomoc.


sobota, 4 września 2004, 01:51
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3261
Post 
witam!
Proponuję plugin Boris RED3.0
Można w nim np. radialny gradient wykorzystać jako mapę rozmycia i poprzez mnożenie jako "ściemniacz ku brzegom" i masz oba efekty na raz.
Jeśli chcesz pod samym premierem zrobić tylko efekt ściemniania to narysuj taki gradient jaki cię interesuje (tak, jakbyś chciał żeby wyglądał twój obraz wyświetlając biały kolor), zaimportuj do premiera, ustaw na wyższym video tracku i w Transparency - Key type: Multiply
A co do blura, to (Radial Blura pewnie wykorzystywałeś) istnieją pluginy robiące blura na podstawie mapy gradientowej, niestety nie pamiętam ich nazw. Jeśli cię interesują to nie trać nadzei a na pewno znajdziesz.

pozdrawiam.

PeaceAnt Love!


sobota, 4 września 2004, 03:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 maja 2003, 23:03
Posty: 51
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Dzięki GrassHoppeR za podpowiedź. Niestety nie mam BorisRed 3,0. Czy jest to również plug-in, do Premiera? I może ewentualnie wiesz skąd można pobrać trial'a? Niestety co do gradient'a, to nie bardzo umiem go stworzyć. Nie jestem grafikiem, ale chętnie bym się nauczył jak to wykonać. Może jakieś podpowiedzi z Twojej strony jak go zrobić ? Z góry Wielkie Thanks. Pozdro


sobota, 4 września 2004, 14:37
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 stycznia 2004, 19:48
Posty: 140
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Sorki że nie powiem jak to zrobić w Adobe ale powiem że w VegasVideo można zrobić efekt który opisujesz - w tym wypadku zrobiłem rozmycie im dalej od środka tym mocniejsze i do tego przechodzące w kolor niebieski:
Obrazek
A propo to nie ja

_________________
Zapraszam na forum Vegas Video http://kamera.knc.pl/forum
Mój GG: 1542615


sobota, 4 września 2004, 15:31
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 stycznia 2004, 19:48
Posty: 140
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Ale osobiście stosuje często taki efekt:
oryginalny obrazek:
Obrazek
i po zastosowaniu gausian blur:
Obrazek

No i bawiąc się jeszcze
Obrazek

Przypominam że zrobić to można w wersji VegasVideo Trial - nie uzywając żadnych innych programów ani pluginów!

_________________
Zapraszam na forum Vegas Video http://kamera.knc.pl/forum
Mój GG: 1542615


sobota, 4 września 2004, 16:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post 
Oczywiście Elektron zawsze musi się wtrynić w tym Vegasem :/
Gradient można zrobić w Adobe Photoshop, ale nie ma tu miejsca na opisywanie tego.
Można też zrobić w Adobe Premiere w Adobe Title Designer (File -> New -> Title) rysując koło z gradientem (czarn- białym) i później "Multiply" w oknie Transparency (prawym p. myszki na obrazie: Video options -> Transparency -> Key Type -> Multiply).

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


sobota, 4 września 2004, 22:05
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Brawo AntHus !! Dokładnie Elektron zawsze poleca: nie rozwiązanie tematu, lecz jak to zrobić na "jego" Vegas-ie :)


niedziela, 5 września 2004, 10:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Nie samym Premierem montażysta żyje :)


niedziela, 5 września 2004, 12:54
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 maja 2003, 23:03
Posty: 51
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Spróbuję jakoś to zrobić w Adobe Title Designerze. Chodziło mi właśnie o taki efekt jak przedstawił na pierwszym zdjęciu Elektron, ale przy użyciu Premiera , a nie Vegasa :) Pozdro dla Was.


niedziela, 5 września 2004, 14:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 maja 2003, 23:03
Posty: 51
Lokalizacja: Warszawa
Post 
No i udało się (dzięki AntHus) faktycznie za pomocą Title Designera. Zrobiłem prostokątny Radial Gradient na cała klatkę video z wykorzystaniem koloru czarnego i potem na ścieżce video2 użyłem Transparency , a kluczowanie za pomocą Alpha Channel (przy Multiply ten patent nie działał). Pozdrowienia dla wszystkich, którzy starali się mi pomóc i jeszcze raz stokrotne dzięki.


poniedziałek, 6 września 2004, 02:06
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL