Teraz jest wtorek, 18 grudnia 2018, 23:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Wasze preferencje sprzętowe do montażu. 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Wasze preferencje sprzętowe do montażu.
Chciałbym Was spytać o to, jaki sprzęt Waszym zdaniem się sprawdza i jest optymalny do montowania na Avidzie i Premierze. Na czym sami montujecie, co Wam wystarcza, a czego brakuje. Wiadomo, że im lepszy sprzęt tym lepiej, ale wiadomo też, że przy ograniczeniach finansowych nie można mieć wszystkiego.

Planuje zakup odpowiedniego komputera do montażu, do tej pory montowałem na sprzętach w szkole, a komputer miałem zbyt słaby. Rozważam zakup laptopa, ale wciąż zbieram za i przeciw dla stacjonarnego, mocnejszego komputera, a słabszego laptopa (poświęcenie wydajności dla mobilności :)).

Tak więc czekam na Wasze uwagi i sugestie. Szczególnie też interesują mnie Wasze opinie na temat kart graficznych i dźwiękowych optymalnych do montowania.

Pozdrawiam.
Karol


niedziela, 26 września 2004, 00:15
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post Re: Wasze preferencje sprzętowe do montażu.


Ostatnio edytowano czwartek, 30 września 2004, 12:26 przez jam3, łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 26 września 2004, 01:22
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 9 października 2003, 00:11
Posty: 98
Lokalizacja: Zgierz
Post 
Kolego jam3 nabiłeś 564 posty.
Takimi odpowiedziami jak wyżej mogę nabić 1000 tylko komu to to się przyda.


niedziela, 26 września 2004, 03:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
mariansdi napisał(a):
Kolego jam3 nabiłeś 564 posty.
Takimi odpowiedziami jak wyżej mogę nabić 1000 tylko komu to to się przyda.

jakbym pisał takie bzdury nie na temat jak ty teraz to bym miał kilkanascie tysiecy jesli nie wiecej


niedziela, 26 września 2004, 03:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Karol

kup sobie Maca, wspomniales o szkole.... jako student mozesz skorzystac z promocji Apple dla sektora EDU i kupic sptrzet i soft taniej.

http://www.apple.com.pl/news/promocje/


niedziela, 26 września 2004, 12:25
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 11 sierpnia 2004, 21:50
Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Hej!

Powiem Ci tak:

Wystarczy Ci z powodzeniem AthlonXP 2500+ i 512 ram. Jeśli chodzi o kartę graficzną...jeśli chcesz używać tego kompa do montażu (a nie do gier) to nie potrzebujesz super odlotowej. Wszystko jedno, czy kupisz kartę za 300 zł, czy za 3000 zł. Wystarczy coś typu Radeon 9200. Karta dźwiękowa - ja mam taką za 50 zeta i mi wystarcza. Jednak jak bardzo interesujesz się "dźwiękiem" możesz kupić lepszą. Moja karta połączona z przeciętnymi głośnikami 2.1 jest ok. (Dźwięk jest czysty, dobre basy - czego więcej trzeba do montażu filmów?)
Sam pracuje na Adobe Premiere Pro 1.5 i jestem bardzo zadowolony. Jeśli chcesz mieć legalne oprogramowanie, to musisz wiedzieć, że programy firmy Avid są o wiele droższe od Premiere.

Pozdrawiam

_________________
Kamera: Sony DSR-PD 170, Sony DCR-TRV 38E
Edycja: Adobe Premiere Pro 2.0, Adobe Audition 1.5
Komputer: Athlon 64 3000+, 512 MB RAM


niedziela, 26 września 2004, 18:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Hej.

Dzięki za rady.

Na Maca raczej się nie zdecyduję, ale chciałbym jeszcze zapytać, może ktoś z Was używa laptopa do montażu, żeby mógł powiedzieć jaki mu wystarcza?

Pozdrawiam.


wtorek, 28 września 2004, 11:27
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
a ja sie zgodze z kolega jam3, jesli mialby to byc komp do montazu to bym wolal miec lepszy komp stacjonarny
w przypadku laptopa nie dosc ze przy zakupie jest on sporo drozszy w stosunku do komputera stacjonarnego to kazda rozbudowa wiaze sie tez ze sporo wiekszymi wydatkami, np porownaj sobie ceny dyskow twardych do laptopow i kompow stacjonarnych a jak wiesz dysk musi byc spory, zazwyczaj tez w pozniejszym czasie jest chec dokupienia nowego/wymiany na wiekszy

laptop to generalnie przeciez komp "biurowy" gdzie na wydajnosc nie ma tak duzego nacisku jak przy kompie dedykowanemu do montazu/kompresji video


wtorek, 28 września 2004, 11:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL