Teraz jest piątek, 14 grudnia 2018, 23:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 aby zdjęcie było jak należy 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post aby zdjęcie było jak należy
Panowie, chciałam wstawić zdjęcia do krótkiego filmiku aby go ubogacić, narazie poznaję dopiero "tajniki montażu". Na forum przeczytałam kilka wątków które ich dotyczyły i zastosowałam najpierw zmianę rozdzielczosci obrazka pod PhotoPaintem na 768x576 ( ktoś napisał iż nie powinno się robić 720 gdyż i tak telewizor obraz rozciągnie, co też zauważyłam) 72 dpi do jpeg a potem wstawiłam do filmu. Powinnam podobno dodac przeplot ale jak to zrobic Photopaintem? Mam tam jedną z opcji ale ma ona 4 mozliwości:

Usuwanie przeplotu

a. zamień linie skanowania obrazu

1.parzyste przez duplikowanie
2.parzyste przez interpolacje
3.nieparzyste przez duplikowanie
4.nieparzyste przez interpolacje

czy którys z tych 4 to ten którego powinnam użyć i dlaczego?

te zdjęcia w takiej rozdzielczosci i takim dpi wydaja mi sie dosyc slabe. Czy moga być lepsze?

pozdrawiam Was
Monika


piątek, 1 października 2004, 04:47
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
czesc.
jakiego programu urzywasz do montazu?
mysle ze program nie ma tu zawiele znaczenia i mozesz uzyc zdjecia bez przerabiania, tzn bezposrednio wrzucaj z aparatu cyfrowego lub innego zródła. po wrzuceniu zdjecia na timeline ustaw zoom, wykadruj i tyle powinno wystarczyc. ja nic wiecej nie cuduje jesli tylko zdjecie w filmie ma sie pokazac i zniknąć. jesli potrzebyjesz jakies efekty to tez powinno dac rade zastosowac je bez wczesniejszej obrobki zdjecia.
ja uzywam APP1,5


piątek, 1 października 2004, 10:52
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 1 października 2004, 10:22
Posty: 28
Lokalizacja: podkarpacie
Post 
zdjecia z aparatu cyfr. czy tez ze skanera najpierw przeskalowuje tylko w poziomie do 95 % szerokości (inny kształt piksela na monitorze i telewizorze) następnie kadruje do wielkości 768x576 dla studia 9 w innych programach moze być 720x576 trzeba poszukac w specyfikacji programu, niektore programy do edycji same dostosowuja wielkosc zdjecia ale moze byc niemila niespodzianka (nieprawidlowe proporcje) dlatego trzeba samemu ustawic wymiary zdjecia w piks. rozdzielczosc DPI jest nie istotna bo to nie druk, istotny jest format zapisu najlepiej bmp gdyz skompresowane np do jpg program musi dekompresowac co zwieksza jego obciazenie, oczywiscie warto jeszcze wyrownac poziomy, poprawic balans kolorow, wyostrzyc w razie potrzeby (photoshop) i zdjecie w filmie nie bedzie gorsze od ruchomych fragmentow. jesli chodzi o wspomniana przez ciebie deinterlacje zdjecia to stosuje sie ja w odwrotnych przypadkach (po wylapaniu klatki z klipu filmowego)


piątek, 1 października 2004, 11:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
no dobra, piszesz że tylko po wyłaapaniu klatki z filmu ale gdy zrobię zrzut klatki sto pod UVS 8 to po dołączeniu jej do filmu i nadraniu dvd nie zauważyłam aby drgało?


sobota, 2 października 2004, 14:24
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 1 października 2004, 10:22
Posty: 28
Lokalizacja: podkarpacie
Post 
pewnie dlatego nie drga ze program sam usuwa przeplot, w studio 9 te opcje mozna wlaczyc lub nie, jak jest w uvs nie wiem


niedziela, 3 października 2004, 13:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Co do zdjęć to wszystko już mam chyba jak należy, rzucam je 768x576 i wypełniają cały obraz

Jest jednak pewien problem-dotyczy małej grafiki dodanej do filmu.
Pod Corel mam zrobiony element który zawiera wypełniony kolorem czerwonym okręg ( dość cienki, tzw.kontur), oraz jakieś tam napisy - czcionki. Zapisałam je zarówno jako bmp jaki jpeg ( znaczy się dokonałam eksportu) i pliki wynikowe zrobiłam w różnych rozdzielczościach i dpi od małych do nawet 2400. Potem pod Photopaintem dokonałam resaize-u do rozmiarów 768x575 - rzecz jasna grafika była w rozmarze kwadratu więc przy resaizie zastosowałam współczynnik równomierności a więc tylko jeden bok był odpowiedniej długości np.768x605. Ale to już kosmetyka i nie w tym problem.
Otóż po zapisaniu ich z powrotem do zarówno bmp i jpeg i wstawieniu do filmu zauważyłam że w grafice powstają ubytki np. na szczycie okręgu jakieś wystrzępienia, czcionki też nie dokońca doskonałe ( najgorzej jednak ten kontur- a to on odseparowuje wnętrzę koła od reszty)
Zauważyłam też że najlepsze efekty przyniosło resaizowanie pliku o bardzo dużej rozdzielczości i najlepiej jpeg.
Pliki te na podglądzie np jakims programem do przeglądania wyglądają naprawdę ładnie- mówie tu już o tych w rozdziałce 768 na x.
Co z tym fantem zrobić?
Proszę niech ktoś przeanalizuje moje kroki i powie co należy zmienić
Pozdrawiam
monia


środa, 6 października 2004, 01:54
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 1 października 2004, 10:22
Posty: 28
Lokalizacja: podkarpacie
Post 
uzywanie corela do celow video to jak wbijanie gwozdzi tel. kom.
jest to program do grafiki wektorowej i to co ladnie wyglada na monitorze komp. i na wydruku wcale nie musi byc ladne na tv zwlaszcza po eksporcie i skalowaniu.
piszesz ze zastosowalas cienki kontur, to normalne ze po kilkakrotnym zmniejszeniu niewiele z niego zostalo.
grafika do celow video ma inne wymagania, a wiec odpowiednio grube czcionki, kontury, wygladzenie krawedzi (antyaliasing), warto poogladac czolowki i napisy koncowe w programach tv.
zacznij od opcji rysunkowych w programach do edycji video (najczesciej jest to program TitleDeko)
nastepnie wyprobuj programy ktore optymalizuja grafike pod katem video: polecam cool3D i Xara,
jesli chcesz zupelnie samodzielnie cos narysowac to uzyj programu do grafiki rastrowej, najlepiej photoshop, tworzysz nowy dokument w rozdzielczosci 768x576 piks, dpi sie nie przejmuj, a nastepnie rysuj ile chcesz, program ma domyslnie wlaczona opcje wygladznia krawedzi.
oczywiscie nie zapominaj o wymaganiach graficznych wymienionych wyzej. format jpeg jest dobry do zdjec, ale do ksztaltow i napisow lepiej stosuj bmp.
powodzenia


środa, 6 października 2004, 15:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dziękuję za rzeczową odpowiedz, ale przyznam się rcr że chodziło mi o to że boję się iż stworzony juz pod corelem obrazek, takie jakby logo nie stworzę pod innym programem na nowo - inne czcionki, ponowne "babranie się" z proporcjami poszczególnych elementów- może się okazać zbyt czasochłonne a to co już zrobiłam bardzo mi się podoba.
Czy w jakimś z tych programów mogę zaadoptować swój projekt? może pod corelem go jakoś zapisać inaczej np,. jako krzywe?
czy naprawdę musze się jeszcze raz napracować?
pozdrawiam serdecznie
monia


czwartek, 7 października 2004, 19:32
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 1 października 2004, 10:22
Posty: 28
Lokalizacja: podkarpacie
Post 
jak nie masz nic przeciwko to przyslij mi ten zepsuty obrazek rcr@op.pl


czwartek, 7 października 2004, 21:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
trochę to głupie, wiesz filmik był ze wszpólnego wyjazdu z kims mi bliskim a wiec obrazek nawiązuje do ...no, moze jednak uwierz mi na słowo :-)
monia


piątek, 8 października 2004, 00:19
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 23 kwietnia 2003, 11:08
Posty: 206
Lokalizacja: Małopolska
Post 
Monia skontaktuj się ze mną na prv, albo zadzwoń podam ci sposób, który jest zbyt obszerny do opisywania na forum. tel wstępny 604718107. pod nim podam ci ewent. stacjonarny. Pozdrawiam

_________________
Pro- FART
Nie cofaj się przed wysiłkiem, każdy wysiłek przynosi owoc, łatwiej jest powiedzieć, co się myśli, niż wykonać co się mówi.


piątek, 8 października 2004, 02:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL