Teraz jest poniedziałek, 17 grudnia 2018, 02:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Ile zajmuje tak naprawdę miniDV i jak radzić sobie z tak duż 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 9 października 2004, 18:43
Posty: 3
Post Ile zajmuje tak naprawdę miniDV i jak radzić sobie z tak duż
Witam serdecznie grupowiczów, to mój pierwszy post na forum i od razu mam kilka pytań ponieważ od jakiegoś czasu robię rozeznanie w świecie cyfrowego video a że nie mam żadnych doświadczeń to nasuwa mi się masa pytań...

1.O co chodzi w tym artykule http://tinyurl.com/46jcp umieszczonym na tak poważnym serwisie jak http://tomshardware.pl/ , autor raz pisze że plik DV zgrany na dysk twardy zajmuje ‘Mamy nadzieję, że wasz komputer ma wystarczająco pojemny twardy dysk, gdyż każde 10 minut filmu, zapisanego w pliku .avi będzie zajmować 2 GB.’ By na koniec artykułu napisać ‘Surowy plik wideo zajmuje wiele miejsca. Jak napisałem wcześniej, każde dwie minuty materiału filmowego z taśmy Mini-DV zajmują 2 GB miejsca.’. Nie wiem może miał różny stopień kompresji ale przecież podkreśla że to goły plik bez żadnej kompresji. Więc moje pytanie brzmi ile naprawdę zajmuje taki plik.

2.W przypadku kiedy rzeczywiście materiał zajmuje tak wiele miejsca, to mam pytanie czy do efektywnej pracy w programach do nieliniowego montażu potrzeba aż dwóch dysków w systemie że z jednego dysku dane są czytane a na drugi jest zapisywany materiał z renderowania, czy np. taki dysk SATA z transferem wewnętrznym 600 Mbps nie wystarczy do domowej zabawy, i czy spadek wydajności będzie bardzo dokuczliwy.

3.Ostatnie pytanie ;) czy materiał podany delikatnej kompresji przy zgrywaniu na dysk w celu zaoszczędzenia miejsca, wiec czy przy obróbce w programie np. VEGAS 5 czy ten materiał pod czas renderowania znów zostanie podany kompresji i utrata na jakości będzie znaczna.

Pozdrawiam
Bartosz


sobota, 9 października 2004, 19:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
miniDV to kasetka z tasmą

zgrywana w formacie dv(digital video) zajmujuje 13 GB na 1h w kopie
Ty zgrywasz bez kompresji dv dlatego masz ok 1GB na min. taki sam rozmiar bys miał jakbys zgrywał do kopa bez kompresji z dowolnego innego zródła
tak wiec
mozna z kamerki miniDV
zgrywac w dowolnym formacie
oprócz ww
np. mepg-2
mepg-1
divx
i jaki sobie jeszcze wymyskisz

i dlatego dalsze twoje rozwazania sa imho bezprzedmiotowe


sobota, 9 października 2004, 21:40
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Anonymous napisał(a):
miniDV to kasetka z tasmą

zgrywana w formacie dv(digital video) zajmujuje 13 GB na 1h w kopie
Ty zgrywasz bez kompresji dv dlatego masz ok 1GB na min. taki sam rozmiar bys miał jakbys zgrywał do kopa bez kompresji z dowolnego innego zródła
tak wiec
mozna z kamerki miniDV
zgrywac w dowolnym formacie
oprócz ww
np. mepg-2
mepg-1
divx
i jaki sobie jeszcze wymyskisz

i dlatego dalsze twoje rozwazania sa imho bezprzedmiotowe


zapomniałem dodac ,ze kamerka i tak zapisuje w formacie dv
czyli ,ze mimo zgrywania bez kompresji nie poprwisz jakości
i nie ma to najmniejszego sensu tak zgrywać
dlatego standardem jest zgrywaniem w formacie dv
bo kazdy inny jest już stratny


sobota, 9 października 2004, 22:25
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
A jeszcze gościu nie dodałeś że zgrywanie materiału zapisanego w DV prze wejście analogowe nie ma sensu bo przy każdej rekompresji i kompresji traci się jakość. dlatego cyfrowy materiał należy wgrywać na HDD prze z FiWi bo to gwarantuje najwyższą jakość. ( FiWi za 65 zł daję taką samą jakość ja najdroższa karta wyposażona w FiWi.


sobota, 9 października 2004, 22:55
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 9 października 2004, 18:43
Posty: 3
Post 
Myślę że rozważania mają sens ponieważ dobór kodeka do jakiego zapisujemy materiał powinien być dobrany odpowiednio do źródła i oczekiwań użytkownika, przecież nie będę przekazywał sygnał z Hi8 do komputera na takich samych parametrach jak z miniDV (Hi8 czy Video8 oferuje chyba mniej linii poziomych niż kamery miniDV), więc chyba źródło gra rolę. W dalszej części pytałem czy operacja na dwóch dyskach rzeczywiście daje większą wydajność, no i chyba najważniejsze co z tego że sygnał z kamery mogę zapisać do np. DIVX skoro później będę to dalej edytował w dowolnym programie i z całego tego materiału stworze sobie płytkę DVD, więc stąd moje pytanie czy w ogóle w grę wchodzi przy przesyłaniu sygnału z miniDV na PC do dalszej obróbki jakakolwiek dodatkowa kompresja, czy jednak straty na jakości są tak duże że kompresję pozostawić na koniec po zmontowaniu materiału. Ja podkreślam że mi chodzi o doświadczenia praktyczne i o subiektywne odczucia co do jakości obrazu a nie czyste teoretyzowanie czy coś jest stratne czy bez stratne, po prostu chodzi mi o czystą wypowiedź w stylu ‘Ja Andrzej zawsze zgrywa do czystego DV obrabiam montuje i dopiero renderuje, dokonuje Authoring DVD, wypalam i puszczam w domowym kinie’ albo droga odpowiedź ‘Ja mam malutki dysk i podczas zgrywania dokonuje kompresji mimo późniejszej obróbki, zmontowany film eksportuje do XVID, straty na jakości są zauważalne ale jak na potrzeby sobotniego rodzinnego wypadu wystarczające’ a techniczne złożenia są chociażby tu http://tinyurl.com/644wk dlatego pytam jak to wygląda w praktyce.

Pozdrawiam.
Bartosz


sobota, 9 października 2004, 23:08
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 31 marca 2003, 22:15
Posty: 134
Lokalizacja: Łódź
Post 
Ludziska moze na poczatek przśledzicie ze 300 stron wstecz na forumn zanim zaczniecie się mądrzyć w temacie .Film zrzucony z kamery cyfrowei DV =230 kB 1minuta wstępna kompresja w kamerze 1:5.13 Gb to godzina filmu w formacie DV a inaczej widziana z rozszeżeniem .AVI co sobie zrobicie z tym później tom wasza sprawa


sobota, 9 października 2004, 23:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Po to jest w kamerze cyfrowej FiWi żeby przy jego pomocy zrzucać na HDD. Przez FiWi żadnej kompresji nie wykonasz. A ja chcesz montować materiał wrzucony rzez kartę i skompresowany do DIVIX czy XVID, jaki programem montażowym.


niedziela, 10 października 2004, 00:26
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 31 marca 2003, 22:15
Posty: 134
Lokalizacja: Łódź
Post 
Poza tym co napisałem nic więcej nie dodam. Goście zdecydujcie się jak chcecie odpowiedzieć na mój post poza kopiowaniem tego posta. A najlepiej sie zalogujcie.


niedziela, 10 października 2004, 01:14
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 31 marca 2003, 22:15
Posty: 134
Lokalizacja: Łódź
Post 
Gościu jeżeli ci idzie o pochwale to F5 masz opanowane do perfekcji.


niedziela, 10 października 2004, 01:37
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 31 marca 2003, 22:15
Posty: 134
Lokalizacja: Łódź
Post 
jak chceż sam potwierdzć że jesteś DUPEK to potwierdzaj naciśnij F5 jak wiesz co to znaczy.


niedziela, 10 października 2004, 02:02
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
Ta "dyskusja" nieuchronnie zmierza do zablokowania więc proszę albo wracać do tematu albo kończymy spór !
Pozdrawiam


niedziela, 10 października 2004, 09:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
modrratorze, do czego służy F5, wcale nie żartuję, tylko pytam by nie zrobić głupstwa na forum
arek


niedziela, 10 października 2004, 09:58
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
Anonymous napisał(a):
modrratorze, do czego służy F5, wcale nie żartuję, tylko pytam by nie zrobić głupstwa na forum
arek

Klawisz F5 służy do odświeżania zawartości strony w przeglądarkach. Zamiennikiem jest przycisk "ODŚWIEŻ". Ale z kontekstu tej "dyskusji" sam nie wiem o co chodzi z tym F5...


niedziela, 10 października 2004, 12:00
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 31 marca 2003, 22:15
Posty: 134
Lokalizacja: Łódź
Post 
F5 to klawisz funkcyjny uruchamiający kopiowanie w programie dosowym Norton Comander czy teraz w chodzącym pod Windą Total Comander.Ktos kto to przeczyta teraz nie będzie wiedział o co idzie po wyrzuceniu przez Moderatora kopii moich postów wpisywanych przez jakiegoś ''Gość''.


niedziela, 10 października 2004, 16:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
kazek napisał(a):
F5 to klawisz funkcyjny uruchamiający kopiowanie w programie dosowym Norton Comander czy teraz w chodzącym pod Windą Total Comander

Tak się składa, że znam NC i to od dawna (1996) gdyż był pierwszym programem, który poznałem. Ale dalej nie wiem co to ma wspólnego ? Kopiowanie postów ??? Nie wiem i nie chcę wiedzieć.

kazek napisał(a):
Ktos kto to przeczyta teraz nie będzie wiedział o co idzie po wyrzuceniu przez Moderatora kopii moich postów wpisywanych przez jakiegoś ''Gość''.

A te posty powyrzucałem gdyż z natury lubię porządek a nie cierpię ŚMIECI. A pozatym uwierz mi: ktoś kto "nie nie będzie wiedział o co idzie" ten naprawdę nic nie straci. Typowy offtopic, w którym każdy zapomniał jaki jest temat postu.


niedziela, 10 października 2004, 19:23
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL