Teraz jest poniedziałek, 25 marca 2019, 18:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Wybór softu Pinnacle Studio 9.0PL vs Adobe Premiere Pro 1.5 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 8 października 2004, 07:18
Posty: 98
Post Wybór softu Pinnacle Studio 9.0PL vs Adobe Premiere Pro 1.5
Witam,

Bardzo proszę o pomoc w wyborze oprogramowania do profesjonalnej edycji video. Na chwilę obecną stoję przed wyborem jak w temacie. Pinnacle jest po polsku ale do Adobe dostępne są książki. Poza tym w zasadzie nie wiem nic więcej na ich temat tzn. który jest wydajniejszy, prostrzy w obsłudze, posiadający więcej możliwości. Będę pracował głównie obrabiając filmy weselne, studniówkowe i przyjęcia, (pewnie tak jak większość). Prosżę o radę ewentualnie wskazanie czegoś innego.

Pozdrawiam


poniedziałek, 11 października 2004, 09:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dodam jeszcze, że na razie nie mam zamiaru inwestować w kartę video, ponieważ napierw muszę kupić kamerę. Pozostaje więc komputer Athlon2,5 512MB RAM HDD80 FireWire no i odpowiednie oprogramowanie.


poniedziałek, 11 października 2004, 10:21
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 8 października 2004, 07:18
Posty: 98
Post 
Bardzo proszę o jakieś wskazówki, jest to dla mnie na prawdę ważne aby od początku pracować z dobrym oprogramowaniem

Pozdrawiam


poniedziałek, 11 października 2004, 13:02
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
OK !
Po pierwsze: musisz uściślić co oznacza "profesjonalna edycja video" ? Jeśli ma to być montaż dla TV to wymioenione przez Ciebie programy raczej odpadają. Nie pracuję w TV ale z tego co słyszę to "w branży" robi się na Avidzie. Jeśłi chodzi Ci o profesjonalny montaż wesel, komunii, chrzcin czyli popularne "Videofimowanie" to porównanie tych programów do siebie nie jest najszczęśliwsze. Pinnacle Studio porównałbym prędzej do Ulead Video Studio i są to programy czysto amatorskie. Nie znaczy to, że nie da się nimi montować - wręcz przeciwnie ! Wielu montuje i chwali - chociażby kolega Matrix. Chodzi o to, iż nie ma tam takich rzeczy jak: wiele ścieżek video, audio, brak jest kluczowania i innych dodatków typu chroma key, difference key czy chociażby PiP (jedna ścieżka video nie umożliwia zrobienia Picture In Picture) itp. Premiere Pro to już półka wyżej podobnie jak Ulead Media Studio. Liquid czy Vegas. Tymi programami zrobisz już prawie wszystko. Różnią się tylko obsługą, wymaganiami systemowymi, obsługą RT itp.
Odpowiadając więc na Twoje pytanie stawiam na Premiera jako, że jest to program o większych możliwościach niż Studio PL.
Pozdrawiam


poniedziałek, 11 października 2004, 18:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
A ja mam inny problem. Chce sobie kupić samoochód, tylko nie wiem co lepsze seicento czy mercedes slk :lol:
Najpierw należałoby troche poczytać o programach do montażu, a nie zadawać od razu takie bezsensowne pytanie.

Mn1s1ek napisał(a):
Nie pracuję w TV ale z tego co słyszę to "w branży" robi się na Avidzie.
Pozdrawiam

Wydaje mi sie, że w polsacie korzystają z AP Pro. Raz w interwencji pokazywali kogoś z polsatu siedzacego przy kompie, a na nim uruchomiony AP. Innym razem na jakimś teledysku był jeden z gotowych napisów dostępnych w AP.


poniedziałek, 11 października 2004, 19:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 5 września 2004, 11:26
Posty: 222
Lokalizacja: śląsk
Post 
wyszła już nowa wersja pinnacle studio9 plus , tam już jest PIP i chroma key


poniedziałek, 11 października 2004, 20:06
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
-Damian- napisał(a):
Wydaje mi sie, że w polsacie korzystają z AP Pro

Bardzo możliwe ale przecież Polsat nie jest synonimem telewizji. Mamy przecież też inne stacje. Mój szwagier pracuje w TVN i pytałem się go o programy i wymienił właśnie Avida. Pozatym jakiś czas temu przez forum przewijały się wypowiedzi montażystów pracujących w TV i oni również wskazywali na Avida.


poniedziałek, 11 października 2004, 20:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
gdzie można znależć triala pinnacle studio 9.3 plus?


poniedziałek, 11 października 2004, 21:01
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
Anonymous napisał(a):
gdzie można znależć triala pinnacle studio 9.3 plus?

Chyba najlepiej u źródła - czyli:
http://www.pinnacle.com
http://www.pinnaclesys.com


poniedziałek, 11 października 2004, 21:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
hm...na tych stronach chyba nie ma...


poniedziałek, 11 października 2004, 21:27
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL