Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 13:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Kodeki DV - Gubienie klatek -czy program?? Chyba ciekawe 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 19 października 2004, 12:00
Posty: 10
Post Kodeki DV - Gubienie klatek -czy program?? Chyba ciekawe
Cześć
Wiele wątków czytałem na ten temat na forum. Mówiono że to to samo (kodeki) - bo przecież zgrywanie z taśmy nastepuje juz skompresowane. Potem ktoś napisał iz kodeki grają rolę przy montażu filmu itp. itd. Natomiast wszyscy stoją twardo - iż przy zrzucie na dysk nie ma to znaczenia jakiego kodeka używam. Ja natomiast mam taki przykład.
Nagrałem film na kolejce górskiej (trzęsie jak sk..)i próbowałem go oczywiscie zmontowąć. Zgrywam przez Vegas - zgubione klatki. Zgrywam przez Uleada - zgubione klatki. Zgrywam przez AP - to samo i potem scenalyzer itp. Efekt ten sam(zaznaczam że podczas oglądania na kamerce wszystko było ok) - do czasu gdy nie uzyłem Pinnacla - jak wiadomo programik ten instaluje swój własny kodek. Problem polega jednak w tym iż zgrywa on film do jednego pliku - niepocięty. Może to było przyczyną dobrego zgrania materiału?? A może programy "tnące" mają na to wpływ?? Ciekawy jestem waszego zdania. Czy to kodek, czy program, a może..mieliście też taki problem i jakiś program rozwiązał to zagadnienie


wtorek, 19 października 2004, 12:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Zapraszam do przeczytania artykułu :
http://filmsite.art.pl/fs.php?page=teksty/dv_intro.html
Pozdrawiam.


wtorek, 19 października 2004, 12:41
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 19 października 2004, 12:00
Posty: 10
Post 
Przeczytałem ten tekst i jest napisane dokładnie to samo - kodowan przez kodek sprzętowy źródło jest tylko transportowane do kompa - pozostaje nadal pytanie - dlaczego tylko w Pinnacle Studio film nie gugi klatek przy zrzucie??


wtorek, 19 października 2004, 16:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Moim zdaniem to wina konfiguracji kompa, może dyski albo coś innego. Zadne kodeki. Możliwe że ten Pinacle inaczej sobie skonfigurwał dysk albo coś zbliżonego.


wtorek, 19 października 2004, 17:17
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 19 października 2004, 12:00
Posty: 10
Post 
Czyli od programu coś zależy!! Nawet jeśli to była wina kompa (komó) bo robiłem na dwóch aby wykluczyć ten problem


czwartek, 21 października 2004, 11:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot], Google [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL