Teraz jest piątek, 14 grudnia 2018, 17:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Dzięki za rade i prosze o jeszcze :-) 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Dzięki za rade i prosze o jeszcze :-)
witam,to znowu ja ,filmowiec amator,na początku miałem problem ze zgrywaniem materiału wideo z kamery na kompa,za waszą radą kupiłem kartę do przechwytywania i teraz wszystko jest ok,materiał leci na kompa,do zgrywania używam załaczonego programu ulead Video Studio 7.Co do tego programu wlasnie ,to nie jest on zbyt profesjonalny.Mam dostep do Adb Premiere 6,5,tam tez jest taka funkcja.Moje 2 pytania sa takie: jakim formatem zapisywac zgrany obraz na komputerze i na jakim formacie operowac w programie od obrobki,chodzi oczywiscie zawsze o to samo:by mało zajmowało i by była dobra jakość.Moje drugie pytanie jest takie: jak uzyskać efekt czarnych pasków na materiale,nie chodzi mi o sam format 16:4 czy ile to tam jest,bo to tylko poszerza obraz,wiem,ze gdyby był wyświetlany na pelnym ekranie w jakims programie do odtwarzania to byly by paski z programu,ale mi chodzi o efekt pasków stałych,na filmie,tzn że gdy włączymy go sobie w okienku paski będą również.Z góry dzieki za odpowiedź.


piątek, 29 października 2004, 12:26
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Ad.1 Ja zgrywam materiał w UVS 8 w opcji DV czyli 1:1 (DV-type 2).
1 godzina = około 13GB, następnie po montażu wideo rendering do odpowiedniego formatu MPEG 2 lub innego.
Ad.2 W UVS 8 mozna zrobić to tak :
1 ścieżka wideo - materiał zasadniczy,
2 ścieżka wideo - nałożona ramka,
Jak zrobić ramkę : Z prawej strony pod napisem Video Studio 8 otwieramy : Decoration->Frame i wstawiamy odpowiednią ramkę (plik *.tif) na drugą ścieżkę wideo (Overlay). Teraz trzeba tylko zmodyfikować ramkę do własnych potrzeb.
Pozdrawiam.


piątek, 29 października 2004, 16:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
a jakim programem najlepiej tworzyć *tify?


piątek, 29 października 2004, 18:37
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
a jak to bedzie wygladalo w adobe premiere? moze wiesz? :)


piątek, 29 października 2004, 20:00
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
bo w tym premiere mozna dodac na wideo 2 lub 3 obrazek tiff.No zrobilem bialy obrazek z czarnymi paskami u gory i u dolu dalem go na wideo 2 i nic idzie obrazek.Tam jest cos jak transparency tego obrazka i probowalem w tym wszystko ale nie idzie. Chodzi o to by zrobic tak by obrazek z wideo 2 byl przezroczysty w bialym miejscu,jak to zrobic?Please ,zna sie ktos na tym?


piątek, 29 października 2004, 20:36
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Z Adobe Premierie nie korzystam. W UVS 8 korzystam z biblioteki plików *tif. Nie mogę odpowiedzieć jak się je tworzy ale myślę, że ktoś odpowie lub trzeba będzie trochę więcej poczytać.
Pozdrawiam.
PS.
Staraj się trafniej redagować tematy postów bo z tego nie wynika, że dotyczy poruszanego zagadnienia (mniejsze prawdopodobieństwo odpowiedzi).


piątek, 29 października 2004, 21:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 1 listopada 2004, 00:52
Posty: 552
Lokalizacja: Warszawa
Post 
przede wszystkim nie transparency tylko kluczowanie koloru, do białego służy chroma key a do czarnego luma key.Pozdrawiam


środa, 3 listopada 2004, 22:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post 
oł dżizes...
właśnie natknąłem sie na tego posta powyżej...
mr henriko, taka la gafa...
transparency transparency.
żeby tif był przezroczysty w środku to musi być w środku przezroczysty, wtedy wybierasz alfa matte i gra.
chroma key to kluczowanie koloru (nie tylko białego, ale obojętnie jakiego) a luma key bazuje na jasności (np. wycina jasne).
żeby zrobić te paski to obrazek zrób w fotoszopie (psd). zamaluj nową warstwę, zaznacz środek i wytnij go, tak żeby było przezroczyste i w AP w transparency ustaw white alpha matte. możesz wtedy też na tych paskach zrobić np. logo tv trwam albo półprzezroczystą listwe z notowaniami giełdowymi albo co tam chcesz.
jeśli wystarczą ci tylko czarne paski, to wystarczy nawet bitmapa z painta z białym środkiem i ustawienie transparecy na mnożenie (multiply). czarne bedzie czarne a gdzie białe tam bedzie obraz.
pozdrawiam.


czwartek, 18 listopada 2004, 23:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: kaszety do filmu
Jesli chodzi o kaszety (czarne paski u gory, i u dolu ekranu) to AP ma sam w sobie funkcje nakladania ich, w efektach, transform, clip, i top i bottom, zwykle daje sie chyba ok. 23% w "atrapie" filmu.
Pozdrawiam


poniedziałek, 22 listopada 2004, 02:00
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL