Teraz jest wtorek, 11 grudnia 2018, 22:29




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Nagrywanie komputer - kamera poprzez DV in 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 09:44
Posty: 23
Post Nagrywanie komputer - kamera poprzez DV in
Mam problem z nagrywaniem w tym kierunku. Podłączam kablem Canona MV750i oraz kompa poprzez gniazdo IEEE1394, które mam w karcie muzycznej Creativ'a. O ile transfer z kamery do kompa (capture w AP 6.5) idzie elegancko to w drugą stronę nic. Zaznaczam, że kamerę ustawiam na nagrywanie i wyświetla mi się na LCD "DV in". Może trzeba ustawić coś w AP? A może karta Creativa jest jednokierunkowa?

Jeżeli to samo zrobię przez złączkę S-VHS to obraz na kamerce pojawia się jednak jest jakiś szary (brak kolorów), drga i nakłada się na siebie. Sygnał wychodzi przez płytę Abita NF7. Co muszę poprawić? Jeżeli ten sam sygnał puszę na telewizor jest OK.

Ma ktoś pomysł co i jak pokombinować? Chciałbym zgrać trochę pomontowanego już materiału. Dodatkowo zapytam jakim Softem najlepiej to zrobić? Można od razu z AP?

Serdecznie proszę o pomoc.


sobota, 30 października 2004, 18:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Miałem podobny problem, ale dotyczył kontrolera Fire-Wire z trzema gniazdami IEEE 1394.
Tak samo na jednym z gniazd komunikacja była tylko w jedną stronę tzn. z kamery cyfrowej do PC-ta w drugą stronę tak samo jak u Ciebie.
Po włączeniu do innego gniazda IEEE 1394 jest komunikacja w obie strony.
Prawdopodobnie chodziło o zajęcie "przerwania" na jednym z gniazd.
Można też spróbować włozyć kartę PCI do innego slotu.
Pozdrawiam.


sobota, 30 października 2004, 19:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post Re: Nagrywanie komputer - kamera poprzez DV in
Marcu napisał(a):
Mam problem z nagrywaniem w tym kierunku. Podłączam kablem Canona MV750i oraz kompa poprzez gniazdo IEEE1394, które mam w karcie muzycznej Creativ'a. O ile transfer z kamery do kompa (capture w AP 6.5) idzie elegancko to w drugą stronę nic. Zaznaczam, że kamerę ustawiam na nagrywanie i wyświetla mi się na LCD "DV in".

kamere ustaw na vcr(pley)
a nie na nagrywanie (camera)

ps. powinnieneś miec to w instrukcji


sobota, 30 października 2004, 21:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Kolego jam3 : Dla ścisłości VCR - Video Casette Recorder (czyli funkcja magnetowidu) a nie żadne "pley" i wtedy dopiero ustawienie funkcji Record czyli nagrywanie.
Pozdrawiam.


sobota, 30 października 2004, 22:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Maryś napisał(a):
Witam.
Kolego jam3 : Dla ścisłości VCR - Video Casette Recorder (czyli funkcja magnetowidu) a nie żadne "pley" i wtedy dopiero ustawienie funkcji Record czyli nagrywanie.
Pozdrawiam.


Maryś widziałeś kiedys tą kamerkę
raczej nie i nie masz tez pojecia jak ona działa
bo - nawet nie wiesz jak sa przełaczniki opisane na kamerce
i dlatego bzdury piszesz


sobota, 30 października 2004, 22:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Kolego jam3 : Bez komentarza.
Dowidzenia.


sobota, 30 października 2004, 23:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post mój komp nie widzi kamery
Mam podobny problem. Podłączyłem kamerę z komp przez IEEE 1394. Chcę ściągnąć zdjęcie z karty pamięci kamery przez program ZOOM BROWSER EX , który również był w komplecie z kamerą. Niestety dostaję komunikat : camera is not ready. ........pomocy !!! (przewód podłączałem do wszystkich 3 gniazd 1394)


sobota, 30 października 2004, 23:08
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Kolego jam3 vel maj3 : Staram się bzdur nie pisać dlatego nie skomentowałem Twojej wypowiedzi.
Natomiast napisanie funkcji "pley" w nawiasie zasugerowało użycie jej
jako funcji a nie opisanie napisu na kamerze dlatego pozostanę przy opisie, który przedstawiłem.
Rzeczywiście napis na kamerach Canon to : PLAY(VCR) i stąd to nieporozumienie.
Producenci kamer w różny sposób opisują funkcję kamery jako magnetowidu m.in. Sony w niektórych modelach pisze VCR.
Życzę owocnych tematów i umiarkowania w osądach.
Pozdrawiam.


wtorek, 2 listopada 2004, 13:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
Zdjęcia ściąga się przez USB ! A filmy z taśmy na dysk przez IEEE 1394

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


środa, 3 listopada 2004, 02:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Marys: ja zrozumialem jako ustwienie przelacznika na odtwarzanie nie zas samo odtwarzanie. Mam wrazenie, ze o to jam3-owi chodzilo.
zaś Ty chyba nadinterpretujesz ?


środa, 3 listopada 2004, 13:42
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Juras2 : Wszystko wyjaśnione. W pierwszym momencie jak przeczytałem to "pley" jeszcze nie PLAY to lekko mnie to zbulwersowało. Natomiast oznaczenie Canona PLAY(VCR) może być w tym wypadku dyskusyjne. No ale cóż, każdy z producentów ma swoje oznaczenia. W mojej subiektywnej ocenie wystarcza napis VCR, który jest jednoznaczny
(w tym przypadku).
Myślę więc, że nie ma co się dalej doktoryzować i można to potraktować jako nadinterpretację.
Natomiast ważniejsze jest, czy Marcu odpowiednio skorzystał z podanych mu rad ?
Pozdrawiam.


środa, 3 listopada 2004, 14:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
A ja postaram się jednak odpowiedzieć na pytanie :
Na pierwszym miejscu stawiał bym na niezgodność formatu i z tego względu obraz nie pojawia się na emisji, czy zgrany materiał kładziony na timeline nie jest zaznaczony na całej długości czerwoną linią? Zgrane może być poprawnie - raczej jest i teraz cała edycja jak i transmisja na wyjście musi być dokłądnie w takim samym formacie obsługiwanym przez kartę video, czy też sam kontroler firewire;
druga dziwna sprawa z samą kamerą, gdyż DV-IN ma aktywne, skoro widać cokolwiek, ale czy jest dobrze odblokowana?;
trzecie to sprawdź czy sam kabel nie posiada przerwy.
Nie możesz porównywać tego do sygnału podawanego z karty graficznej na telewizor, to zupełnie co innego.
Pozdrawiam gorąco


środa, 3 listopada 2004, 15:34
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 09:44
Posty: 23
Post 
Cytuj:
Na pierwszym miejscu stawiał bym na niezgodność formatu i z tego względu obraz nie pojawia się na emisji, czy zgrany materiał kładziony na timeline nie jest zaznaczony na całej długości czerwoną linią? Zgrane może być poprawnie - raczej jest i teraz cała edycja jak i transmisja na wyjście musi być dokłądnie w takim samym formacie obsługiwanym przez kartę video, czy też sam kontroler firewire;


Nie bardzo rozumiem o co chodzi. Zgrany materiał mam na timeline zaznaczony czerwoną linią. Darku A., czy mógłbyś mi przybliżyc jak powinienem nagrywać na kamerę z AP (mam wersję 6.5)? Materiał mam już zmontowany, wyeksportowany na dysk, a teraz chciałbym to samo zrobić na kasetę w kamerze poprzez DV IN. Z teego co mi wiadomo kamerka powinna mieć wejście odblokowane fabrycznie. Przynajmniej tak jest w instrukcji, a funkcje menu pozwalają na to. Tylko, że niestety obraz mi się nie pojawia. Może tojednak wina kontrolera IEEE, który mam umieszczony na karcie muzycznej Creeativa?


czwartek, 4 listopada 2004, 00:05
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Zasadnicz sprawa - jeśli nad zgrywanymi klipami masz czerwoną linię oznacza to że adobe premiere uruchomiłeś w trybie niezgodnym ze standardem w jakim zgrywasz. Przemieszczanie się myszką po timeline już musi na wyjściu emitować sygnał po tym poznasz, że wybrałeś dobry format i nie trzeba tego nigdzie eksportować wystarczy że:
przy uruchamianiu premiere wybierzesz standard w jakim zgrywa twoja karta video lub kontroler firewire, założysz na klipy efekty itp, zrenderujesz timeline w rezultacie zrenderowane zostaną jedynie ingerencje w oryginalny materiał czyli same transitions, filtry, sekwencje tworzone z nieruchomych obrazów itp, (materiał w który nie ingerowaliśmy nie wymaga renderowania) teraz wystarczy "pacnąc" w spację lub użyć funkcji Ekport to tape i leci na wyjście cały kompletny gotowy montaż.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 4 listopada 2004, 00:23
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 09:44
Posty: 23
Post 
Darku.A, szacuneczek dla Twojej wiedzy i chęci pomocy. Jestem w domu :))) !!! Pięknie się zgrywa w obydwie strony!!!


poniedziałek, 8 listopada 2004, 11:27
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL