Teraz jest wtorek, 19 marca 2019, 02:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Co jest nie tak?? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 5 września 2004, 12:46
Posty: 28
Post Co jest nie tak??
Witam kochani!!
Właśnie zrzuciłam film z analogu!! przez VirtualDub, i co sie dzieje; filimik 13 minut ma 800 MB ? Zrzucam bez żadnej kompresji!! To chyba ta wielkość pliku nie jest porażająca?? Ale martwi mnie kwestia otwarzania tego filmu, a mianowicie jest tak zwana czkawka i to duża.. 2 sekundy filmu i zacinka na 6 sekund albo wogóle staje!!! Czy jest to wina komputera, dysku czy też pamięci!! A mam komputer Athalon 800, 256 Ram, 60 gb 5200 obr. z tym że dysk mi coś szfankuje!! (kupiłam używany dysk i chyba gość zrobił mnie w bambuko :x i nie wiem czy przypadkiem nie wina włąśnie tego dysku, ale nie jestem pewna/) ale przy zrzucie nie ma problemu!! Powiedzcie co jest nie tak!! bo już nie wiem, czy źle zgrywam czy co?? Ach. włąśnie nie mogę tego filmiku przegrać z ww. dysku na inny bo poprostu myk i przestaje kopiować bez żadnego komunikatu???
:( :( Kinga!!


środa, 3 listopada 2004, 01:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Właściwie wszystko.
1 godzina filmu to około 13 GB.
Procesor np. 2GHz,
Pamięć RAM 256 MB min. (zalecane 512 MB) włączone DMA,
Dysk twardy 7200 obr. zdefragmentowany.
Optymalizacja OS do montażu wideo
Dlatego ta czkawka (gubienie klatek).
To tak na początek. Jest jeszcze wiele czynników wpływających na to
co rozumie się przez pojęcie "komputerowy montaż wideo" ale to wymaga sporo czasu i lektury na tym forum.
Pozdrawiam.
PS.
Napisz czego używasz (tuner TV, karta video ...) do zgrywania materiału analogowego ?


środa, 3 listopada 2004, 08:55
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 5 września 2004, 12:46
Posty: 28
Post 
Kurcze nie dołujcie mnie na samym początku!! :cry: :cry:
Na nowszy komputer mnie nie stać, :cry: :cry: bo nie zajmuję się zawodowo montażem no i w zasadzie więcej nie potrzebuje!! Zgrywam przez karte graficzną z TV z wejściami IN/OUt stara karta ale jakoś sobie radzi! ASUS TNT@ 3400 jakoś tak!! Generalnie przy przechwytywaniu nie gubi klatek!! bo w Virtual Dub odrazu pokazuje ile gubi a nie było żadnej zgubionej klatki!! i zaznaczam opcjie "pełne klatki (niekompresowane" w opcjach video/ kompresja w ww. programie!! DMA jest napewno włączone, bo sprawdziłam przed zgrywaniem - oczywiście wiedziałam to z forum! :lol: Mam wrażenie że wina jest dysku bo jak zgrywałam na inny to krótsze filmiki otwarzałam bez problemu!! więc poprostu nie wiem, -jeszcze dziś dysk idzie do testów!!
A co do wielkości pliku to źle!! bo nie wiem, na jakości nie straciło jak na zgrywanie z analogu to chyba powinnam się cieszyć!! A tu słyszę godzina 13 GB!! to już jestem całkiem głupia!!


No i zapewniam głęboko studiuję lekturę tego forum, ale w pewnych momentach mam metlik!!
No przecież kiedyś też montowaliście na starszych komputerach!!!??


środa, 3 listopada 2004, 12:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
nieskompresowane 1 h = 13 GB
i odtwarzasz nieskompresowane wiec procek nie wyrabia

podejrzewam, ze jak zrobisz z tego jakis DIVx tudziez mpeg nie bedzie tych przeskokow


środa, 3 listopada 2004, 13:48
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Nie mogę zgodzić się z nikim niestety:
sami sobie zaprzeczacie skoro 13minut wyszło około 800MB w tym wypadku godzina nie ma nawet 4GB, więc nie jest to w AVI-DV, lecz skompresowane jakimść kodekiem, z którym system nie bardzo sobie radzi, system, lub sam komputer ma zbyt niskie parametry. Druga sprawa pamiętajcie ludzie że DV to też kompresja i nie piszcie że bez kompresji godzina filmu, to około 13GB nic bardziej mylnego. 13GB to jest zapis formatu DV kompresja 1:5 po za tym 720 na szerokości, a nie 768 (piksel aspect ratio) zresztą to już inny temat.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 3 listopada 2004, 16:00
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 5 września 2004, 12:46
Posty: 28
Post 
Witam!1
A więć kodek to coś takiego : ASUS Video compresor, czyli to co zainstalowałam z kartą!! Zgrywa mi wtedy bardzi łądnie i nie gubi klatek. Mam jeszcze zainstalowane kodeki: Divix pro 5.1, Morgan Multimedia M-JPEG V3,oraz PICVideo MJPEG, W divixsie i PICVideo gubi klatki do 70%!!!! natomiast w morganie nie gubi ale przechwycony obraz to duże koszmarne kwadraciki! Przy wyborze format image: wybiaram ASUS Video2 wtedy jest ładniutko, ale jak wybiorę ten format to w zakładce kompresja nie mam żadnych kodeków do wyboru,tylko klatki niekompresowane!! i on domyślnie kompresuje tym kodekiem asusa!!

Na innym dysku mogłam otworzyć zdgrany plik, więć chyba mam zje..... ny :oops: dysk!! W związku z czym, czy jeśli już mi się zgra w tym formacie na innym dysku, i będzie ok przy otwarzaniu, to czy później będę mogła ten film skompresować innym kodekiem np. divix aby można było nagrać na płytkę??
Pozdrawiam Kinga


środa, 3 listopada 2004, 20:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 03:22
Posty: 321
Lokalizacja: Poznań
Post 
nania: a zgrywasz z analogu ?
Pewnie tak i pewnie z kompresja. Sprawdz jaka masz wielkosc ramki i ile klatek na sek. Moze zmien kodek. Tym, ze zle odtwarza, to sie nie przejmuj. Zrobisz sobie pozniej dobrego, nie za mocnego divxa i bedzie OK. Jesli montujesz tak tylko dla siebie, to komputer masz wystarczajacy. Na jakim systemie pracujesz? Przy takim komputerze, dobrze jest czyscic (formatowac) dysk i instalowac wszystko z glowa, dodatkowo podrasowac system roznymi tipsami .... nie konieczne, ale moze pomoc

Darek: o co Ci chodzi z 720 / 768 ? Mozesz cos wiecej? albo podaj jakiegos linka bym skumal o co CI chodzi

_________________
Garfild


środa, 3 listopada 2004, 21:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 5 września 2004, 12:46
Posty: 28
Post 
Używam WIN Millenium, 25 klatek na sekundę format 704x576 to max na co pozwala karta!
Kurczę w tej chwili gubi klatki w kjażdej mozliwej opcji, nawet z tym moim kodekiem!! Przetestowałm równiez polecany na forum kodek huffyuv_22 ale z mim też gubi klatki, już nie wiem co mam robić!!??
Zostało mi chyba tylko testowanie, testowanie........... lub jakaś instrukcja jak dla debila! (przepraszam za wyrażenie ale już nie wiem co mam robić, a wczoraj byłam taka happy że zgrywa bez gubienia klatek!!?
Pozdrawiam Kinia


czwartek, 4 listopada 2004, 00:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL