Teraz jest wtorek, 21 maja 2019, 05:23




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 pytanie o RODE Stereo VideoMic 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 23 maja 2006, 23:30
Posty: 62
Lokalizacja: warszawa
Post pytanie o RODE Stereo VideoMic
Witam

Mam pytanie czy ktoś działał na tym mikrofonie RODE Stereo VideoMic. Czy warto go kupić? Jak zachowuje się na imprezach okolicznościowych?


wtorek, 6 lutego 2007, 15:24
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 września 2005, 14:11
Posty: 15
Lokalizacja: Reda
Post 
Hmm, żadnych opinii po polsku nawet w googlu - czy taki drogi czy taki "nie za bardzo" w stosunku do wychwalanej wersji mono RODE VideoMic ?

Może to komuś coś pomoże:
http://www.dvcreators.net/rode-svm-stereo-videomic/


sobota, 10 marca 2007, 14:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 25 marca 2003, 23:04
Posty: 102
Post 
Też się napaliłem na w/w mic - do momentu jak zauważyłem że ma kabelek z małym jackiem. Piszą że profesjonalny a dla mnie to troszkę ściema bo co to za profesjonalizm z małym jackiem - chciałbym się mylić.
Pracuję na PD - 170 i szukam dobrego mika stereo, ale w/w bez rżnięcia kabli nie pasi - przejściówki z kanona na mały jack to też nie rozwiązanie. :(
Pozdro
ZAWAŁ


poniedziałek, 11 czerwca 2007, 13:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
bo co to za profesjonalizm z małym jackiem - chciałbym się mylić.

Nie no...

Zapewniam Cię że daje profesjonalny dźwięk,, a za pomocą popularnego złącza możesz podłączyć go do amatorskiej kamery czy jakiejś semi-pro klasy VX21000 i podobne. Rode VIDEO MIC i STEREO MIC nie są przeznaczone dla użytkowników takich jak TY...

Do kamer klasy PD150/170/DVX100B są przeznaczone inne mikrofony. Przeszukaj ofertę http://www.monacor.pl, jest także dostępny EDIROL CS-50... ale w cenie około 1500zł w Polsce.

Obrazek

Z mikrofonami RODE jest jedne "problem" - dają mocny sygnał (dla mnie to jest mega zaleta... :) )i czasami tor audio kamery był przesterowywany, ale użytkownicy szybko sobie z tym poradzili, dorobili taki tłumik z potencjometrem na kabelku. Ma to wielką zaletę... natychmiastowy, manualny dostęp do głośności mikrofonu :) Nie trzeba grzebać gdzieś tam w menu kamery żeby zmniejszyć albo zwiększyć głośności mikrofonu.

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


piątek, 6 lipca 2007, 00:31
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lutego 2007, 11:56
Posty: 95
Post Rode Stereo Videomic SVM - pierwsze testy
Witam ponownie,

Jestem juz po pierwszych testach itak:
1. blogoslawienstwo, slub - bardzo przywoicie
2. wesele
- bez tlunika (-10dB) nagranie przesterowane, straszne dudnienie slychac
- włączony tłumik (-10dB) lepiej, ale dzwiek jakby bardziej płaski, nie ma juz rewelacji

Kamera Canon Xm-2, dziwek ustawiony na auto, nie robilem testow na manualnym ustawieniu poziomu audio.
Kapela grala bardzo glosno, zywa perkusja, gitary, itp.
Takie dudnienie, to chyab kwestia akustyki sali, zbyt malo wysokich czestotliwosci, dzwiek taki plaski z duza domieszką dołu.

Jak nalezy ustawiac poziom dziewku, lepiej na manualu czy na auto?
1. W canonie poziom zapisu dzwieku mozna ustawic potencjometrami od wejscia audio a mikrofon bez tlumienia (-10dB) ?
2. druga opcja - mikrofon SVM bez tlumika a tlumienie wlączać w kamerze, ale dzwiek na auto (tak robie w przypadku nagrywania wesela poprzez mikrofon nakamerowy)?

Slyszalem opinie ze ATR-25 bardz odobrze sie sprawdza na weselach, a ten RODE SVM troche mnie zawiódł, bo w sumie mikrofon nakamerowy w moim Canonie sprawdza sie wcale nie gorzej niz tez RODE, moze na wywiadach, blogoslawienstwie i kosciele nieco mu ustepuje, ale na weselach mam wrazenie ze dziala lepiej niz RODE SVM.

Prosze o jakies sugestie i opinie innych na ten temat (SVM)
pozdr
zimar

_________________
AG-HMC151, HDStorm Plus, Edius 5.51, Adobe CS5.5 Prod. Premium GG: 1961789


wtorek, 14 sierpnia 2007, 10:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 2 maja 2006, 18:11
Posty: 49
Post 
No fakt, używam mikrofonu :Audio Technica ATR-25 >> w kościele, na sali itp.
Nie mam żadnych przesterów , głos super nagrany !!!
(jeden warunek: mikrofon załozony jest na kamerze w gumowym uchwycie)
Poczytaj moje posty na ten temat:

http://www.forumwideo.pl/viewtopic.php?t=20114

http://www.forumwideo.pl/viewtopic.php?p=99283#99283

_________________
Pozdrowienia.
Andrzej


wtorek, 14 sierpnia 2007, 13:12
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lutego 2007, 11:56
Posty: 95
Post 
Andrzej.W napisał(a):
No fakt, używam mikrofonu :Audio Technica ATR-25 >> w kościele, na sali itp.
Nie mam żadnych przesterów , głos super nagrany !!!
(jeden warunek: mikrofon załozony jest na kamerze w gumowym uchwycie)
Poczytaj moje posty na ten temat:

http://www.forumwideo.pl/viewtopic.php?t=20114

http://www.forumwideo.pl/viewtopic.php?p=99283#99283


Czytalem to wszystko, ja sugerowalem sie tez opiniami innych na forach i niektorzy zachwalali tego Rode, poza tym on ma i uchwyt na gumach i oslone od wiatru, natomiast jest chyba bardzo czuly i ma dosc duzy sygnal na wyjsciu, dlatego pytalem czy na to jest jedyna rada, zeby przestawic kamere na manual audio i recznie to ustawiac, bo kazde tlumienie czy to w kamerze czy w miku splaszcza charakterystyke, pobawie jeszcze w jakims programie do audio zeby moze cos z tego wyciagnac.
Jak ty ustawiasz poziom dziweku w kamerze? jaka kamera?

Poz tym, czy masz moze jakeis probki nagran tym swoim ATR ??

pozdr
zimar

_________________
AG-HMC151, HDStorm Plus, Edius 5.51, Adobe CS5.5 Prod. Premium GG: 1961789


wtorek, 14 sierpnia 2007, 14:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 2 maja 2006, 18:11
Posty: 49
Post 
A jednak niezbyt dokładnie czytałeś moje posty.Pisałem tam, że mam kamerę SONY VX 2000.
Zawsze mam (ustawiony na LCD) pod kontrolą poziom-sygnał audio.
Zmieniam na: automat lub manualny w zależności od warunków w jakich się znajduję.Robię sobie próby, czy to w kościele czy na sali (czasami o tydzień wcześniej) i wszystko wiem...
Próbek audio nie mam, bo po co mi one byłyby potrzebne (nie jestem laboratorium badawcze).

_________________
Pozdrowienia.
Andrzej


wtorek, 14 sierpnia 2007, 16:17
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL