Teraz jest sobota, 23 czerwca 2018, 21:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 do użytkowniów canona xh a1 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 1 stycznia 2006, 00:03
Posty: 25
Lokalizacja: maz
Post do użytkowniów canona xh a1
Zwracam się z zapytaniem do użytkownikow w/w kamery o opinię na jej temat, zanoszę się z zamiarem zakupu tej kamery. Interesują mnie rady praktyczne dotyczące osprzętu osprzętu. Posiadam w tej chwili xm2 ale mialem sporo do czynienia z vx2100. Tematy w stylu canon awaryjny sony nie mnie nie interesują ponieważ u mnie bylo odwrotnie a xm2 3lata tylko czyszczenie i śmiga aż miło.
P.s. Interesują mnie opinie przedewszystkim użytkowników tej kamery ale osoby znające się na kamerch z tej półki cenowej rownież


wtorek, 21 sierpnia 2007, 16:43
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 17 sierpnia 2003, 20:36
Posty: 81
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Witam
Stoje przed podobnym dylematem
Kamere planuje kupic na dniach , tylko ciąglnie nie do końca wiem jaką
Co do tematu awaryjności Canona to też to pominę , bo mój akurat śmiga
5-ty rok i też tylko zaliczał czyszczenie.
Jeżeli można uzyskać informacje o XH-A1 , to byłbym bardzo wdzięczny
chodzi mi o pracę w wiadomych chałturniczych warunkach , czyli ciemniejszy kościół i sala , wiadomo że z doświetleniem oczywiście , bo zaraz będzie głośno "kup sony !!! VX2100 i zapomnisz o lampach" jasne , ale czy widzieliście kiedyś plan zdjęciowy bez doświetlenia , albo jakiejś "kontry" ??
będę wdzięczny za szybkie info , pozdrawiam


wtorek, 21 sierpnia 2007, 18:25
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 1 stycznia 2006, 00:03
Posty: 25
Lokalizacja: maz
Post 
choć jeszcze nie posiadam tej kamery to z tego co czytałem jasnością znacznie przewyższa fx1 i 7


wtorek, 21 sierpnia 2007, 20:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Może TEN LINK trochę pomoże w wyborze.
ALBO TEN ...


wtorek, 21 sierpnia 2007, 21:10
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 30 października 2006, 20:49
Posty: 120
Post 
Cezar wejdż na /filmowiec/ tam masz od groma na temat tej kamery napisane,napewno znajdziesz coś dla siebie. :D

_________________
Dzieląc się,pomnażasz.


wtorek, 21 sierpnia 2007, 22:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 11 grudnia 2005, 11:29
Posty: 59
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post 
Witam
Mam Canona A1 od kilku miesięcy,o zaletach pisałem kilka razy na forum(poszukaj).Z braku czasu odpowiem szybciutko-ze względu na jakość obrazka,możliwości ustawień przestawiłem się ze sprzętu naramiennego(Soniacze DSR-250,390),powoli przyzwyczajam się do małych gabarytów.
Jakość obrazka po złapaniu kamery pierwszy raz do ręki wyda Ci się taka mdła i nijaka,niech Cię to nie zwiedzie-wskakuj do menu i ustaw sobie potrzebne profile,można je łatwo zopamiętać i przywołać(Kaziuk wie o czym mowa:):).Nie ma obecnie kamerki na rynku za tak niewielkie pieniądze,o tak wysokiej jakości obrazu,szczeg.dotyczy to trybu 25F,tak Panowie,zwanego przez Canona inaczej,ale prawdziwego progresiva.
No i na zakończenie ma niestety jak dla mnie ch...wy,wizjer i LCD,ale się powoli przyzwyczajam.
Gram wyłącznie w HDV,zgrywam w HDV,szyję w HDV i archiwizuję na HD-DVD.SDDVD jest oczywiście o niebo lepsze niż ze wszystkich DV,DVCAM.
michalmacpro

_________________
MacPro Two 2.93 6-Core Intel Xeon
32 GB-RAM
MacBook Pro 2.6 i7QC Retina 16GB-RAM
FinalCutStudio3, Final Cut Pro X, Matrox MXO-2,Canon C100x2, 1DMarkIV, 5DMarkIII, 5DMarkIIx2, 60D,


wtorek, 21 sierpnia 2007, 22:18
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 17 sierpnia 2003, 20:36
Posty: 81
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Witam
pozostaje mi jeszcze jedno pytanie
w jakim formacie filmujecie i montujecie
czy Dv , czy HDV , konwersja przed montażem do avi czy po montażu HDV do dvd ??


wtorek, 21 sierpnia 2007, 22:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 stycznia 2004, 13:01
Posty: 247
Lokalizacja: Kraków
Post 
Ja również stoje przed dylematem jaką kamerę kupić za max 14000 zł.

Pytanie więc do tych którzy mieli już do czynienia z Canon XH-A1.
Jak z autoatyką ostrości ? Pracuje czasmi na XL1s i automatyka w tej kamerze w porównaniu np. do VX2100 czy PD 170 jest tragiczna. Filmowania nią szybko poruszających się obiektów przeważnie kończy się całkowitym rozmyciem obrazu.
Czy Canon XH-A1 posiada możliwość zrzucenia obrazu na komputer w locie w formacie DV ?

_________________
DVB-T http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl


środa, 22 sierpnia 2007, 11:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Cytuj:
Czy Canon XH-A1 posiada możliwość zrzucenia obrazu na komputer w locie w formacie DV ?


Każda kamerka hdv posiada taką możliwość :)

Cytuj:
pozostaje mi jeszcze jedno pytanie
w jakim formacie filmujecie i montujecie
czy Dv , czy HDV , konwersja przed montażem do avi czy po montażu HDV do dvd ??


Można nagrywać i montować w SD jak i HD, osobiście nagrywam i montuję w hdv, choćby dlatego by po montażu zarchiwizować na tasiemce materiał po montażu, który wyeksportuję ze stacji. Potem (kiedy HD-DVD będzie standartem a na 99% będzie bo wspiera go MSoft) pozostanie tylko zgranie na kompa i authoring HD-DVD. Natomiast po montażu w hdv łatwo można na stacji zrobić konwersję do sd.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


środa, 22 sierpnia 2007, 14:18
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 17 sierpnia 2003, 20:36
Posty: 81
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
pytam i pytam , ale podobno kto pyta ten nie błądzi :D
coraz bardziej przekonuje się do tego Canona , jednak jeszcze cały czas myśle , czy to już czas aby przejść na HDV ?, czy jeszcze nie za wcześnie ??
z drugiej strony musze kupić nową kamere , a kupowanie czegoś na sezon lub dwa , nie wiem czy jest mądrym posunięciem ??
jak myślicie ??


środa, 22 sierpnia 2007, 18:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 stycznia 2004, 13:01
Posty: 247
Lokalizacja: Kraków
Post 
A czy może ktoś napisać jak jest z tym focusem ? :)

_________________
DVB-T http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl


środa, 22 sierpnia 2007, 19:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
nie jestem użytkownikiem Canona ale na stronce sie szczycą że cała linia produktów HD ma Instant Auto Focus - jakaś specjalna metoda ogniskowania która przewyższa standardowe rozwiązania...

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 22 sierpnia 2007, 21:04
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 17 sierpnia 2003, 20:36
Posty: 81
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
no i udało się , pożyczyłem na chwile i nagrałem kilka minut w DV i HDV Canonem. właśnie siadam do wgrywania materiału z tej kamery i zobacze co faktycznie pokaże , nie bawiłem się tylko ustawieniami w menu o których ktoś napisał , a wielka szkoda ( kamera jest nowa i do sprzedaży )
ale i tak warto było ;) Autofocus pracuje super , przesłona w automacie jak i ręcznie działa płynnie bez widocznych skoków ( pierścień na obiektywie ) stabilizacja optyczna po prostu super , jednak zobacze jak będzie z obrazem , pozdrawiam


czwartek, 23 sierpnia 2007, 08:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 stycznia 2004, 13:01
Posty: 247
Lokalizacja: Kraków
Post 
To może bądź tak miły i wrzuć jakieś sample :)

_________________
DVB-T http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl


czwartek, 23 sierpnia 2007, 09:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 10 kwietnia 2005, 01:43
Posty: 381
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Witam, bedziesz zdegustowany. Ustawienia "fabryczne" to masakra. Ja chcialem kamere oddac, po rozmowie z kolegami, ktorzy juz pracuja na tej kamerce poustawialem sobie ja i teraz jest bardzo ok. Przymierzam sie do zakupu nastepnej szt.
Pozdrawiam


czwartek, 23 sierpnia 2007, 11:28
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL