Teraz jest sobota, 20 kwietnia 2019, 08:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Dlaczego drży mi obraz !!!!!!?? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post Dlaczego drży mi obraz !!!!!!??
Montuję na AP Elements 3.0
Dalej przerzucam gotowe fragmenty do UV8, łącze...dodaje menu i ..wypalam.
Zauważyłem że na niektórych klipach delikatnie (dla osób postronnych niezauważalne) drży mi obraz. Mnie to wkurza...
Przeczytałem, że może to być wina przeplotu... ale przyznam się bez bicia że nie wiem o co chodzi. :roll:
Czy może mi ktoś to wyjaśnić? Co robić żeby obraz był czysty przy korzystaniu z w.w programów????

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


czwartek, 30 sierpnia 2007, 19:09
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 sierpnia 2007, 10:41
Posty: 132
Post 
Hej ziomal jesteś może z Nysy??? to nie obraz ci drży tylko ręka i dlatego tak wychodzi :wink: :!: piszesz że w niektórych klipach to bez sensu przecież cały film robisz w jednych ustawkach chyba- no nie,przeplot nie ma tu nic do rzeczy masz dvd to przeplotu się nie tykasz pozamieniałeś pólpola to predzej a wogóle nic nie piszesz przy jakich scenach to wystepuje przy szybkiej panoramce tak bedzie,ew za duży troszeczke bitrate przy dvd przyczyn może byc od groma.No zimal jeszcze raz napisz dokładnie co cie boli-a lekarstwo sie znajdzie no


czwartek, 30 sierpnia 2007, 20:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post 
forumowicz napisał(a):
to nie obraz ci drży tylko ręka i dlatego tak wychodzi

...mam pewne braki, które staram się nadrobić ale bez przesady!!
zwykle tak się dzieje jak dwukrotnie renderuje materiał.
ale czasem i po pierwszym jest coś nie tak...
OStatnio na TL wrzuciłem jpg (pokaz slajdów). Chciałem coś dodać do całości, drugi raz zrenderowałem... i później obraz drgał
WHY ??

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


czwartek, 30 sierpnia 2007, 20:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post 
czasami taki problem wystepuje przy spowolnieniach, pipach albo skalowaniu obrazu, zobacz moze czy w tym programie jest filtr deinterlace, flicker removal albo cos takiego i nakladaj go na klipy z takimi efektami


czwartek, 30 sierpnia 2007, 21:41
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 sierpnia 2007, 10:41
Posty: 132
Post 
degenerado czyba chciałes powiedzieć reduce interlace flicker.Ziomal a przy okazji pamietaj o odpowiedniej rozdziałce JPEG no i napisz na priva skad jesteś jak sie wstydzisz :oops: otwarcie na forum napisac okey my ziomale musimy sie czymac razem no nie


czwartek, 30 sierpnia 2007, 22:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post 
Degenerado napisał(a):
czasami taki problem wystepuje przy spowolnieniach, pipach albo skalowaniu obrazu, zobacz moze czy w tym programie jest filtr deinterlace, flicker removal albo cos takiego i nakladaj go na klipy z takimi efektami

jest OK! gra, dzieki!

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


Ostatnio edytowano sobota, 9 lutego 2008, 15:24 przez redbull, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 4 września 2007, 07:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 23 października 2007, 10:00
Posty: 5
Post 
Kliknij prawym klawiszem na klipie i wybierz opcję "field option" i tam będziesz miał opcje do redukcji migotania np. "flicker removal" albo "deinterlace" musisz popróbować która Ci pomoże.


wtorek, 23 października 2007, 10:08
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Po mojemu to w którymś momencie obróbki następuje nieświadoma zamiana kolejności półobrazów. Przeplot jest rzeczą potrzebną (jeśli materiał będzie oglądany na ekranie TV) filtry Deinterlace usuwając go spowodują, że ruch poziomy obrazu (panoramowanie) nie będzie miał płynności, będzie szybkim przeskakiwaniem kadrów o dany odcinek odległości (szybki stroboskop). Zmiana kolejności półobrazów stwarza efekt chodzenia "dwa kroki do przodu, jeden do tyłu". Pewnie każdy pamięta, jak zatrzymując na pauzie magnetowid VHS i przesuwając film po jednej klatce miało się albo klatkę statyczną, albo klatkę drgającą wyświetlającą na przemian dwa półobrazy (naprzemiennie kadr poprzedni z następnym)? Zmieniły się odtwarzacze, nośniki, technologia, lecz ta właśnie kolejność i obecność tych półobrazów jest bardzo ważna i potrzebna. Podejrzewam, że właśnie dlatego koledze redbull, drży obraz.
Pozdrawiam gorąco


wtorek, 23 października 2007, 18:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post Re: Dlaczego drży mi obraz !!!!!!??
Dziękuje kolegom.
Otrzymałem wyczerpującą odpowiedź!

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


sobota, 9 lutego 2008, 15:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL